Elektyw kierunkowy IV: Produkty funkcjonalne w żywieniu dietetycznym
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.4EK1.NM.TTDXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw kierunkowy IV: Produkty funkcjonalne w żywieniu dietetycznym |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: |
Dietetyka, 3 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
9.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady: 1.Charakterystyka głównych składników i grup żywności funkcjonalnej. Możliwość wykorzystania żywności funkcjonalnej w prewencji chorób przewlekłych 2.Charakterystyka żywności wysokobłonnikowej. 3.Funkcjonalne właściwości fruktanów 4.Klasyfikacja i zastosowanie preparatów białkowych w żywieniu dietetycznym (preparaty sojowe, preparaty mleczne, preparaty białkowe z ubocznych produkcji ubojowych, hydrolizaty białkowe - enzymatyczne) 5.Naturalne źródła witamin w żywieniu dietetycznym 6.Stymulacja układu immunologicznego przez bakterie fermentacji mlekowej. Prozdrowotne właściwości probiotyków 7.Naturalne źródła mikro- i makroelementów. 8.Naturalne źródła kwasów tłuszczowych (ryby, owoce morza, siemię lniane) 9.Wtórne metabolity roślin i antyoksydanty. Charakterystyka związków fenolowych, flawonoidów, karotenoidów, glikozydów, fitosteroli 10.Certyfikacja żywności w Polsce i Unii Europejskiej, oświadczenia żywieniowe i zdrowotne. 11.Metody analityczne stosowane w ocenie bezpieczeństwa żywności. Ćwiczenia: 1.Kierunek rozwoju żywności funkcjonalnej dietetycznej 2.Technologia przyrządzania dietetycznych przystawek (np. szparagi, karczochy) 3.Owoce morza – potrawy z ryb i owoców morza. Potrawy z ryb słodkowodnych (pstrąg) 4.Funkcjonalne wyroby cukiernicze: bezglutenowe, niskoenergetyczne, wysokoenergetyczne dla sportowców i osób ciężko pracujących fizycznie: posiłek regeneracyjny – zupa z wkładką (grochówka, bigos) 5.Desery dietetyczne z owoców egzotycznych 6.Śniadania funkcjonalne (pasta z awokado, orzechów i banana) 7.Badanie zawartości wybranych witamin w produktach funkcjonalnych 8.Badanie zawartości białka oraz składu aminokwasowego w produktach funcjonalnych, wysokobiałkowych 9.Żywność regionalna Małopolski: oscypek, kiełbasa lisiecka, karp wędzony i karp w zalewie octowej. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Żywność wygodna i żywność funkcjonalna. Praca zbiorcza pod redakcją F. Świderskiego. Warszawa: Wydawnictwa Naukowo-Techniczne - wyd. 2006 i nowsze 2. Akty prawne obowiązujące w Polsce i Unii Europejskiej, dostępne online Uzupełniająca: 1. J. Kozłowska-Strawska, A. Badora, S. Chwil. Żywność funkcjonalna i tradycyjna – właściwości i wpływ na postawy konsumentów. Probl Hig Epidemiol 2017, 98(3): 212-216 2. J. Grochowicz, A. Fabisiak. Żywność funkcjonalna – aspekty prawne i znaczenie wybranych składników bioaktywnych. ZNUV 2018;60(3);143-153 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: - rolę składników funkcjonalnych w żywieniu dietetycznym UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - zaplanować i przygotować posiłek dietetyczny z udziałem różnych składników funkcjonalnych |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady: Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Ćwiczenia: Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - kolokwium zbiorcze (min. 51% poprawnie)- udział w ocenie końcowej modułu 25%. - sprawozdań - udział w ocenie końcowej modułu 25%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 56 godzin
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Iwona Cieślik | |
Prowadzący grup: | Iwona Cieślik, Dorota Litwinek, Barbara Mickowska, Katarzyna Petka-Poniatowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
WYK
WYK
WYK
SO CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
N CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 56 godzin
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Iwona Cieślik | |
Prowadzący grup: | Iwona Cieślik, Dorota Litwinek, Barbara Mickowska, Katarzyna Petka-Poniatowska, Anna Sadowska-Rociek, Magdalena Surma | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
WYK
N WYK
WYK
WYK
WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 56 godzin
Wykład, 24 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Sadowska-Rociek | |
Prowadzący grup: | Dorota Litwinek, Barbara Mickowska, Katarzyna Petka-Poniatowska, Anna Sadowska-Rociek, Magdalena Surma, Gabriela Zięć | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.