Elektyw 3 (z zakresu przechowalnictwa żywności): Przechowalnictwo żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.3ELb.NM.TTDXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw 3 (z zakresu przechowalnictwa żywności): Przechowalnictwo żywności |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności |
Grupy: |
Dietetyka, 3 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W trakcie kursu student nabywa wiedzę na temat zasad przechowalnictwa surowców i produktów spożywczych oraz procesów zachodzących podczas ich składowania. Student będzie potrafił dobierać optymalne warunki przechowywania żywności aby zapewnić jej bezpieczeństwo i zachować cechy jakościowe |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Gospodarka magazynowa. Warunki klimatyczne i higieniczne w magazynach. Wpływ procesów biologicznych, biochemicznych i fizykochemicznych na jakość żywności. Zagrożenia biologiczne i mikrobiologiczne. Wpływ mikroorganizmów na trwałość żywności Przechowywanie produktów nieutrwalonych pochodzenia roślinnego. Przechowywanie produktów nieutrwalonych pochodzenia zwierzęcego Przechowywanie produktów przetworzonych i utrwalonych: Transport żywności. Tematyka ćwiczeń: Badanie stabilności przechowalniczej mąk, kasz i pieczywa. Stabilność przechowalnicza mleka, i produktów bogatych w tłuszcz. |
Literatura: |
1. Palich P.: Podstawy technologii i przechowalnictwa żywności. Wyd. Akademii Morskiej w Gdyni, Gdynia 2006. 2. Gaziński B.: Technika chłodnicza dla praktyków. Przechowalnictwo i transport. Systherm Serwis, Poznań 2003. 3. Małecka M., Samotyja U.: Kształtowanie jakości żywności. Uni. Ekonomiczny w Poznaniu. Poznań 2018. 1. Schulz H., Bottcher.: Składowanie produktów roślinnych. UP w Lublinie, Lublin 1999 2. Horubała A.: Podstawy przechowalnictwa żywności. WNT, Warszawa 1975. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Student zna i rozumie: - procesy fizyczne, chemiczne i biochemiczne zachodzące podczas przechowywania żywności. - identyfikuje zagrożenia biologiczne i mikrobiologiczne do jakich może dochodzić podczas składowania żywności.i jak zapobiegać tym zagrożeniom. -- - zna metody przedłużania trwałości żywności i czynniki wpływające na długość czasu przechowywania produktów spożywczych. Studdent potrafi i umie: - określić zmiany w wartości odżywczej surowców i gotowych produktów spożywczych - wykonać analizy pozwalające określić zmiany zachodzące w przechowywanych produktach spożywczych - dobrać odpowiednie warunki i czasu przechowywania oraz metodę utrwalenia do rodzaju składowanej żywności. Student gotów jest do świadomej oceny poziomu swojej wiedzy, umiejętności i kwalifikacji zawodowych oraz rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 70%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - sprawozdań z prac laboratoryjnych, - kolokwium z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej 30% |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
WYK
SO CWL
CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ireneusz Maciejaszek | |
Prowadzący grup: | Ireneusz Maciejaszek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO CWL
CWL
CWL
CWL
N WYK
WYK
WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ireneusz Maciejaszek | |
Prowadzący grup: | Ireneusz Maciejaszek, Magdalena Michalczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO CWL
CWL
CWL
CWL
N WYK
WYK
WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ireneusz Maciejaszek | |
Prowadzący grup: | Ireneusz Maciejaszek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
SO CWL
CWL
CWL
N CWL
WYK
WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ireneusz Maciejaszek | |
Prowadzący grup: | Ireneusz Maciejaszek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.