Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw 2: Uzdatnianie wody w przemyśle spożywczym

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F3.2EL2.SI.TTDDZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw 2: Uzdatnianie wody w przemyśle spożywczym
Jednostka: Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
Grupy: Dietetyka, 3 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 LUB 1.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

TREŚCI NAUCZANIA:

1. Woda w organizmie człowieka. Funkcje biologiczne wody. Zapotrzebowanie organizmu na wodę. Właściwości fizyczne wody. Substancje obecne w roztworach wodnych, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu na zdrowie człowieka i jakość żywności.

2. Rodzaje i zasoby wody. Rozporządzenia dotyczące jakości wód powierzchniowych, podziemnych oraz wymagania jakościowe i ilościowe dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Woda dla przemysłu spożywczego. Właściwości korozyjne i buforowe roztworów wodnych.

3. Racjonalna gospodarka wodą w przemyśle spożywczym. Twardość wody, kamień kotłowy, procesy uzdatniania wód powierzchniowych i podziemnych, urządzenia do uzdatniania. Uzdatnianie chemiczne, jonitowe i membranowe, procesy koagulacji i odgazowanie wody.

4. Metody mikrobiologiczne uzdatniania wody do picia (usuwanie azotanów, żelaza i manganu).

5. Mikroorganizmy w biofilmach w sysytemach dystrybucji wody pitnej - powstawanie biofilmów, rola pozytywna negatywna, oddziaływania w biofilmach.

6.Woda pitna wolna od patogenów. Współczesne zagrożenia zdrowotne wynikające z obecności patogenów w wodzie. Mikroorganizmy wskaźnikowe wody i metody ich oznaczania. Prawidłowe pobieranie prób wody do badań mikrobiologicznych.

7. Dezynfekcja wody. Metody dezynfekcji. Zastosowanie chloru i dwutlenku chloru. Ozonowanie wody. Zastosowanie promieniowania ultrafioletowego i ultradźwięków w procesach dezynfekcji. Mutagenność wody, toksyczne produkty uboczne powstające w wyniku dezynfekcji.

Literatura:

PODSTAWOWA

1. Bartkiewicz B., Umiejawska K.: Oczyszczanie ścieków przemysłowych, PWN, Warszawa, 2010.

2. Nawrocki J.: Uzdatnianie wody. Procesy chemiczne i biologiczne. PWN, Warszawa 2002.

3. Hartman L.: Biologiczne oczyszczanie ścieków, Wyd. Instalator Polski, Warszawa, 1996.

UZUPEŁNIAJĄCA

1. Klimiuk E., Łebkowska M.: Biotechnologia w ochronie środowiska, PWN, Warszawa, 2003.

2. Kowal A., Świderska–Bróż M.: Oczyszczanie wody, PWN, Warszawa, 2003.

3. Ustawy dotyczące gospodarki wodnej.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - student zna i rozumie:

1) światowe i krajowe zasoby wody słodkiej, zna ustawy i rozporządzenia dotyczące wody, opisuje właściwości wody, skład chemiczny wody, procesy uzdatniania, schematy, reakcje usuwania twardości wody, kamień kotłowy. Zna zasady racjonalnej gospodarki wodnej w przemyśle spożywczym;

2) możliwości wykorzystania mikroorganizmów do procesów biotechnologicznego usuwania z wody azotanów, żelaza i manganu, wskazuje mikroorganizmy wskaźnikowe wody oraz współczesne problemy związane z pojawianiem się nowych patogenów w wodzie. Zna procesy tworzenia się biofilmów, ich roli i funkcjonowania.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - student jest gotów do:

1) ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego;

2) wykazania odpowiedzialności za pracę własną i innych w zakresie bezpieczeństwa.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie przedmiotu w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania z zakresu wykładów.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Urszula Błaszczyk
Prowadzący grup: Urszula Błaszczyk, Iwona Drożdż, Paweł Sroka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Urszula Błaszczyk
Prowadzący grup: Urszula Błaszczyk, Iwona Drożdż, Paweł Sroka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Urszula Błaszczyk
Prowadzący grup: Urszula Błaszczyk, Iwona Drożdż, Paweł Sroka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)