Elektyw 2: Uzdatnianie wody w przemyśle spożywczym
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.2EL2.SI.TTDDZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw 2: Uzdatnianie wody w przemyśle spożywczym |
Jednostka: | Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii |
Grupy: |
Dietetyka, 3 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
LUB
1.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
TREŚCI NAUCZANIA: 1. Woda w organizmie człowieka. Funkcje biologiczne wody. Zapotrzebowanie organizmu na wodę. Właściwości fizyczne wody. Substancje obecne w roztworach wodnych, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu na zdrowie człowieka i jakość żywności. 2. Rodzaje i zasoby wody. Rozporządzenia dotyczące jakości wód powierzchniowych, podziemnych oraz wymagania jakościowe i ilościowe dla wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Woda dla przemysłu spożywczego. Właściwości korozyjne i buforowe roztworów wodnych. 3. Racjonalna gospodarka wodą w przemyśle spożywczym. Twardość wody, kamień kotłowy, procesy uzdatniania wód powierzchniowych i podziemnych, urządzenia do uzdatniania. Uzdatnianie chemiczne, jonitowe i membranowe, procesy koagulacji i odgazowanie wody. 4. Metody mikrobiologiczne uzdatniania wody do picia (usuwanie azotanów, żelaza i manganu). 5. Mikroorganizmy w biofilmach w sysytemach dystrybucji wody pitnej - powstawanie biofilmów, rola pozytywna negatywna, oddziaływania w biofilmach. 6.Woda pitna wolna od patogenów. Współczesne zagrożenia zdrowotne wynikające z obecności patogenów w wodzie. Mikroorganizmy wskaźnikowe wody i metody ich oznaczania. Prawidłowe pobieranie prób wody do badań mikrobiologicznych. 7. Dezynfekcja wody. Metody dezynfekcji. Zastosowanie chloru i dwutlenku chloru. Ozonowanie wody. Zastosowanie promieniowania ultrafioletowego i ultradźwięków w procesach dezynfekcji. Mutagenność wody, toksyczne produkty uboczne powstające w wyniku dezynfekcji. |
Literatura: |
PODSTAWOWA 1. Bartkiewicz B., Umiejawska K.: Oczyszczanie ścieków przemysłowych, PWN, Warszawa, 2010. 2. Nawrocki J.: Uzdatnianie wody. Procesy chemiczne i biologiczne. PWN, Warszawa 2002. 3. Hartman L.: Biologiczne oczyszczanie ścieków, Wyd. Instalator Polski, Warszawa, 1996. UZUPEŁNIAJĄCA 1. Klimiuk E., Łebkowska M.: Biotechnologia w ochronie środowiska, PWN, Warszawa, 2003. 2. Kowal A., Świderska–Bróż M.: Oczyszczanie wody, PWN, Warszawa, 2003. 3. Ustawy dotyczące gospodarki wodnej. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - student zna i rozumie: 1) światowe i krajowe zasoby wody słodkiej, zna ustawy i rozporządzenia dotyczące wody, opisuje właściwości wody, skład chemiczny wody, procesy uzdatniania, schematy, reakcje usuwania twardości wody, kamień kotłowy. Zna zasady racjonalnej gospodarki wodnej w przemyśle spożywczym; 2) możliwości wykorzystania mikroorganizmów do procesów biotechnologicznego usuwania z wody azotanów, żelaza i manganu, wskazuje mikroorganizmy wskaźnikowe wody oraz współczesne problemy związane z pojawianiem się nowych patogenów w wodzie. Zna procesy tworzenia się biofilmów, ich roli i funkcjonowania. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - student jest gotów do: 1) ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego; 2) wykazania odpowiedzialności za pracę własną i innych w zakresie bezpieczeństwa. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie przedmiotu w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania z zakresu wykładów. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Urszula Błaszczyk | |
Prowadzący grup: | Urszula Błaszczyk, Iwona Drożdż, Paweł Sroka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Urszula Błaszczyk | |
Prowadzący grup: | Urszula Błaszczyk, Iwona Drożdż, Paweł Sroka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
WYK
|
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Urszula Błaszczyk | |
Prowadzący grup: | Urszula Błaszczyk, Iwona Drożdż, Paweł Sroka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.