Elektyw 2: Gospodarka wodna i ściekowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.2EL1.SI.TTDDZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw 2: Gospodarka wodna i ściekowa |
Jednostka: | Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii |
Grupy: |
Dietetyka, 3 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
LUB
1.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Treści nauczania: 1. Charakterystyka zasobów wody słodkiej w Polsce i na świecie. Klasy czystości wód powierzchniowych i podziemnych, monitoring wód, rozporządzenia dotyczące jakości wód, wskaźniki i wymagania. 2. Zlewnia, ujęcia wodne, pozwolenia wodno-prawne, woda dla przemysłu spożywczego, wskaźniki i wymagania. Korozyjność i buforowość wody. 3. Racjonalna gospodarka wodą, zamknięte obiegi wodne. Twardość wody, kamień kotłowy, procesy uzdatniania wód powierzchniowych, urządzenia do uzdatniania. 4. Uzdatnianie chemiczne, jonitowe i membranowe, procesy koagulacji, dezynfekcja i odgazowanie wody, chlorowanie i ozonowanie, inne metody dezynfekcji. Skuteczność uzdatniania i dezynfekcji. Odsalanie wody morskiej. 5. Metody mikrobiologiczne uzdatniania wody do picia (usuwanie azotanów, żelaza i manganu). Mikroorganizmy w biofilmach w systemach dystrybucji wody pitnej. 6. Zagrożenia wynikające z występowania w wodzie bakterii chorobotwórczych, wirusów, cyst pierwotniaków. Bakteriologiczne kryteria oceny sanitarnej wody. Mikroorganizmy wskaźnikowe wody i metody ich oznaczania. Prawidłowe pobieranie prób wody do badań mikrobiologicznych. 7. Ścieki i ich rodzaje, wyróżniki charakteryzujące obciążenie ścieków. Metody fizyczne i chemiczne oczyszczania ścieków. Biologiczne oczyszczanie - osad czynny, złoża biologiczne, pola filtracyjne. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Nawrocki J.: Uzdatnianie wody. Procesy chemiczne i biologiczne. PWN, Warszawa 2002. 2. Kowal A., Świderska–Bróż M.: Oczyszczanie wody, PWN, Warszawa, 2003. Uzupełniająca 1. Klimiuk E., Łebkowska M.: Biotechnologia w ochronie środowiska, PWN, Warszawa, 2003. 2. Ustawy dotyczące gospodarki wodnej. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - student zna i rozumie: 1) światowe i krajowe zasoby wody słodkiej, ustawy i rozporządzenia dotyczące wody, właściwości wody, procesy uzdatniania, metody usuwania twardości wody, zasady racjonalnej gospodarki wodnej; 2) definicje - ścieki i ich rodzaje, fizyczne, chemiczne i biologiczne metody oczyszczania ścieków; 3) możliwości wykorzystania mikroorganizmów do procesów biotechnologicznego usuwania z wody różnych związków chemicznych, w tym azotanów (metody in situ, ex situ), mikroorganizmy wskaźnikowe wody oraz współczesne problemy związane z pojawianiem się nowych patogenów w wodzie. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - student jest gotów do: 1) ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego; 2) wykazania odpowiedzialności za pracę własną i innych w zakresie bezpieczeństwa. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie przedmiotu w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania z tematyki omawianej na wykładach. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Urszula Błaszczyk | |
Prowadzący grup: | Urszula Błaszczyk, Iwona Drożdż, Paweł Sroka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WYK
WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Urszula Błaszczyk | |
Prowadzący grup: | Urszula Błaszczyk, Iwona Drożdż, Paweł Sroka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.