Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw 2: Gospodarka wodna i ściekowa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F3.2EL1.SI.TTDDZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw 2: Gospodarka wodna i ściekowa
Jednostka: Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii
Grupy: Dietetyka, 3 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 LUB 1.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Treści nauczania:

1. Charakterystyka zasobów wody słodkiej w Polsce i na świecie. Klasy czystości wód powierzchniowych i podziemnych, monitoring wód, rozporządzenia dotyczące jakości wód, wskaźniki i wymagania.

2. Zlewnia, ujęcia wodne, pozwolenia wodno-prawne, woda dla przemysłu spożywczego, wskaźniki i wymagania. Korozyjność i buforowość wody.

3. Racjonalna gospodarka wodą, zamknięte obiegi wodne. Twardość wody, kamień kotłowy, procesy uzdatniania wód powierzchniowych, urządzenia do uzdatniania.

4. Uzdatnianie chemiczne, jonitowe i membranowe, procesy koagulacji, dezynfekcja i odgazowanie wody, chlorowanie i ozonowanie, inne metody dezynfekcji. Skuteczność uzdatniania i dezynfekcji. Odsalanie wody morskiej.

5. Metody mikrobiologiczne uzdatniania wody do picia (usuwanie azotanów, żelaza i manganu). Mikroorganizmy w biofilmach w systemach dystrybucji wody pitnej.

6. Zagrożenia wynikające z występowania w wodzie bakterii chorobotwórczych, wirusów, cyst pierwotniaków. Bakteriologiczne kryteria oceny sanitarnej wody. Mikroorganizmy wskaźnikowe wody i metody ich oznaczania. Prawidłowe pobieranie prób wody do badań mikrobiologicznych.

7. Ścieki i ich rodzaje, wyróżniki charakteryzujące obciążenie ścieków. Metody fizyczne i chemiczne oczyszczania ścieków. Biologiczne oczyszczanie - osad czynny, złoża biologiczne, pola filtracyjne.

Literatura:

Podstawowa

1. Nawrocki J.: Uzdatnianie wody. Procesy chemiczne i biologiczne. PWN, Warszawa 2002.

2. Kowal A., Świderska–Bróż M.: Oczyszczanie wody, PWN, Warszawa, 2003.

Uzupełniająca

1. Klimiuk E., Łebkowska M.: Biotechnologia w ochronie środowiska, PWN, Warszawa, 2003.

2. Ustawy dotyczące gospodarki wodnej.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - student zna i rozumie:

1) światowe i krajowe zasoby wody słodkiej, ustawy i rozporządzenia dotyczące wody, właściwości wody, procesy uzdatniania, metody usuwania twardości wody, zasady racjonalnej gospodarki wodnej;

2) definicje - ścieki i ich rodzaje, fizyczne, chemiczne i biologiczne metody oczyszczania ścieków;

3) możliwości wykorzystania mikroorganizmów do procesów biotechnologicznego usuwania z wody różnych związków chemicznych, w tym azotanów (metody in situ, ex situ), mikroorganizmy wskaźnikowe wody oraz współczesne problemy związane z pojawianiem się nowych patogenów w wodzie.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - student jest gotów do:

1) ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego;

2) wykazania odpowiedzialności za pracę własną i innych w zakresie bezpieczeństwa.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie przedmiotu w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania z tematyki omawianej na wykładach.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Urszula Błaszczyk
Prowadzący grup: Urszula Błaszczyk, Iwona Drożdż, Paweł Sroka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Urszula Błaszczyk
Prowadzący grup: Urszula Błaszczyk, Iwona Drożdż, Paweł Sroka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)