Elektyw 2: Enzymy w browarnictwie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.2EL1.SI.TBSBZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw 2: Enzymy w browarnictwie |
Jednostka: | Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii |
Grupy: |
Browarnictwo i słodownictwo, 3 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć: - Podział enzymów i ich charakterystyka - Enzymy stosowane w różnych działach browaru - Najnowsze osiągnięcia w zakresie produktów enzymatycznych dla browarnictwa Ćwiczenia laboratoryjne: Tematyka zajęć: - Wyznaczanie optymalnych warunków dla stosowania enzymów w procesie zacierania, - Enzymy stosowane do przyspieszenia dojrzewania piwa, - Czynniki wpływające na aktywność enzymatyczną słodów. |
Literatura: |
Podstawowe: 1. Poreda A.: Browarnictwo. w: Procesy fermentacyjne. Przewodnik do ćwiczeń (praca zbiorowa pod redakcją Tuszyński T., Tarko T.) Wydawnictwo Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, Kraków, 2010. 2. Wolfgang Kunze, Technologia słodu i piwa, VLB Berlin. Uzupełniające: 1. Przemysł fermentacyjny i owocowo warzywny, Wydawnictwo Sigma-Not 2. Poreda A. i Antkiewicz P.: Stabilność piwa wyzwaniem dla browarnictwa XXI wieku, O.S.W.I. Nauka-Przemysł, Kraków 2014. 3. Antkiewicz P., Poreda A., Materiały pomocnicze stosowane w browarnictwie. wyd. O.S.W.I. Nauka-Przemysł, Kraków, 2008. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: - podział i znaczenie poszczególnych enzymów stosowanych w słodownictwie i browarnictwie, - w stopniu zaawansowanym możliwości wykorzystania oraz znaczenie enzymów oraz preparatów enzymatycznych istotnych dla technologii słodowniczych i browarniczych, -zasady doboru surowców i materiałów pomocniczych na potrzeby browarnictwa i słodownictwa. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - obliczyć dawkowanie i zastosować preparaty enzymatyczne dostępne na rynku piwowarskim, - wykonać podstawowe zadanie badawcze, w tym obliczenia, dobór surowców i preparatów enzymatycznych, - oznaczyć optymalne warunki dla działania określonych enzymów w obrębie technologii browarniczej. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego - wykazania odpowiedzialności za pracę własną i innych w zakresie bezpieczeństwa |
Metody i kryteria oceniania: |
Pisemny sprawdzian wiedzy z zakresu wykładów (ocena pozytywna powyżej 51% możliwych punktów), udział w ocenie końcowej modułu 40%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej modułu 20%, - kolokwium końcowego z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 40%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
CWL
CWL
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Aneta Pater, Aleksander Poreda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
CWL
WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Cezary Góral, Aneta Pater, Aleksander Poreda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
CWL
WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Cezary Góral, Aneta Pater, Aleksander Poreda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
CWL
WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Cezary Góral, Aneta Pater, Aleksander Poreda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Aneta Pater, Aleksander Poreda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.