Elektyw 1 (z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności): Hodowle komórkowe w badaniach żywieniowych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.1ELb.NM.TTDXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw 1 (z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności): Hodowle komórkowe w badaniach żywieniowych |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: |
Dietetyka, 3 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Organizacja pracowni hodowli komórek. Dobra Praktyka Laboratoryjna w hodowli komórek. Biologia i charakterystyka hodowli. Charakterystyka środowiska hodowlanego. Przegląd metod in vitro do badań parametrów cyklu życiowego i śmierci komórek. Zastosowanie hodowli komórkowych w badaniach żywieniowych i toksykologicznych. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Hodowla komórek i tkanek pod redakcją Stanisławy Stokłosowej. 2006, dodruk, 2011r.; Wydawnictwo naukowe PWN. Uzupełniająca 1. Podstawy biologii Komórki. Bruce Alberts, Dennis Bray, Karen Hopkin, Alexander Johnson, Julian Lewis, Martin Raff, Keith Roberts, Peter Walter , 2005, dodruk 2009r.; Wydawnictwo naukowe PWN. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: podstawowe pojęcia z zakresu hodowli komórek i tkanek oraz rodzaje metod wykorzystywanych w badanach in vitro. możliwości zastosowania hodowli komórkowych w badaniach żywieniowych. zasady Dobrej Praktyki Laboratoryjnej, szczególnie w hodowli komórek. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: scharakteryzować podstawowe techniki in vitro z zastosowaniem hodowli komórkowych. zaplanować doświadczenie na liniach komórkowych. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: śledzenia i przyswajania nowości w nauce o żywności i żywieniu oraz praktycznego zastosowania hodowli komórkowych badaniach żywieniowych. wykazywania odpowiedzialności za użytkowany sprzęt laboratoryjny i aparaturę badawczą. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej (test jednokrotnego wyboru); na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Ćwiczenia: Raport/sprawozdanie z ćwiczeń. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Koronowicz | |
Prowadzący grup: | Aneta Koronowicz, Olga Sularz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.