Elektyw 1 (z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności): Tajemnica roślin przyprawowych i ziół stosowanych w kuchni
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F3.1ELa.NM.TTDXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw 1 (z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności): Tajemnica roślin przyprawowych i ziół stosowanych w kuchni |
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności |
Grupy: |
Dietetyka, 3 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
WYKŁADY - Wiadomości wstępne dotyczące roślin zielarskich, definicje, ogólna charakterystyka oraz krótka historia zielarstwa w kraju i na świecie na przestrzeni wieków. - Metody pozyskiwania preparatów z roślin leczniczych. - Substancje bioaktywne występujące w roślinach zielarskich – właściwości, wykorzystanie. - Olejki eteryczne – właściwości, występowanie, metody pozyskiwania. - Charakterystyka wybranych roślin o właściwościach leczniczych. ĆWICZENIA - Charakterystyka właściwości fizykochemicznych ziół i przypraw pozyskanych z owoców. - Analiza chemiczna i sensoryczna przypraw pozyskanych z nasion. - Analiza chemiczna i sensoryczna wybranych przypraw z kwiatów i kłączy. - Analiza chemiczna i sensoryczna wybranych przypraw liściastych. - Analiza chemiczna przypraw cebulowych i korowych |
Literatura: |
1. Bielowski A. Przyprawy które leczą. Wydawnictwo Diecezjalne i Drukarnia w Sandomierzu Sandomierz 2008 2. Ody P. Uzdrawiająca moc ziół. Oficyna Wydawnicza MULTICO Warszawa 2008 3. Czikow P., Łaptiew J. Rośliny lecznicze i bogate w witaminy. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne Warszawa 1983 UZUPEŁNIAJĄCA 1. Pajor W. Przyprawy ziołowe w kuchni. Oficyna Wydawnicza SPAR Warszawa 1994 2. Sarwa A. Lecznicze przyprawy Wydawnictwo Książka i Wiedza Warszawa 2001 3. Panacea leki ziołowe - czasopismo internetowe (www.panacea.pl) |
Efekty uczenia się: |
Student ZNA i ROZUMIE: - podstawowe grupy roślin zielarskich oraz wybrane rośliny, ich właściwości i zastosowani, znaczenie, a także zagrożenia wynikające z ich używania, zna pojęcia i definicje związane z roślinami zielarskimi, - klasyfikacje podstawowych grup substancji czynnych w roślinach zielarskich, ich pochodzenie, właściwości oraz zastosowanie, POTRAFI: - wykonać odpowiednie obliczenia, posługuje się sprzętem laboratoryjnym i odczynnikami chemicznymi oraz stosuje się do zasad BHP i dobrej praktyki laboratoryjnej, - zgodnie z podanymi instrukcjami przygotować próbki do badań, przeprowadzić analizy oraz wykonać preparaty według podanych przepisów - na podstawie przeprowadzonych analiz właściwie interpretować dane i wyciągać wnioski z przeprowadzonych doświadczeń, sporządzać pisemne sprawozdanie z przeprowadzonych analiz, JEST GOTÓW DO: - ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego - pracy w zespole w różnej roli oraz umiejętnego planowania wykonywanych doświadczeń w czasie. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ćwiczenia Zaliczenie na podstawie: - sprawozdań ocenianych na ocenę (udział w ocenie końcowej z przedmiotu 30%), - aktywnego udziału w ćwiczeniach (udział w ocenie końcowej z przedmiotu 20%). Wykłady Egzamin w formie pisemnej - na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania (udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%). |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO CWL
CWL
CWL
CWL
N WYK
WYK
WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Izabela Przetaczek-Rożnowska | |
Prowadzący grup: | Izabela Przetaczek-Rożnowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
SO CWL
CWL
CWL
CWL
N WYK
WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Izabela Przetaczek-Rożnowska | |
Prowadzący grup: | Izabela Przetaczek-Rożnowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.