Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw 1 (z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności): Tajemnica roślin przyprawowych i ziół stosowanych w kuchni

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F3.1ELa.NM.TTDXZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw 1 (z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności): Tajemnica roślin przyprawowych i ziół stosowanych w kuchni
Jednostka: Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności
Grupy: Dietetyka, 3 sem, NM
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 3.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

WYKŁADY

- Wiadomości wstępne dotyczące roślin zielarskich, definicje, ogólna charakterystyka oraz krótka historia zielarstwa w kraju i na świecie na przestrzeni wieków.

- Metody pozyskiwania preparatów z roślin leczniczych.

- Substancje bioaktywne występujące w roślinach zielarskich – właściwości, wykorzystanie.

- Olejki eteryczne – właściwości, występowanie, metody pozyskiwania.

- Charakterystyka wybranych roślin o właściwościach leczniczych.

ĆWICZENIA

- Charakterystyka właściwości fizykochemicznych ziół i przypraw pozyskanych z owoców.

- Analiza chemiczna i sensoryczna przypraw pozyskanych z nasion.

- Analiza chemiczna i sensoryczna wybranych przypraw z kwiatów i kłączy.

- Analiza chemiczna i sensoryczna wybranych przypraw liściastych.

- Analiza chemiczna przypraw cebulowych i korowych

Literatura:

1. Bielowski A. Przyprawy które leczą. Wydawnictwo Diecezjalne i Drukarnia w Sandomierzu Sandomierz 2008

2. Ody P. Uzdrawiająca moc ziół. Oficyna Wydawnicza MULTICO Warszawa 2008

3. Czikow P., Łaptiew J. Rośliny lecznicze i bogate w witaminy. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne Warszawa 1983

UZUPEŁNIAJĄCA

1. Pajor W. Przyprawy ziołowe w kuchni. Oficyna Wydawnicza SPAR Warszawa 1994

2. Sarwa A. Lecznicze przyprawy Wydawnictwo Książka i Wiedza Warszawa 2001

3. Panacea leki ziołowe - czasopismo internetowe (www.panacea.pl)

Efekty uczenia się:

Student

ZNA i ROZUMIE:

- podstawowe grupy roślin zielarskich oraz wybrane rośliny, ich właściwości i zastosowani, znaczenie, a także zagrożenia wynikające z ich używania, zna pojęcia i definicje związane z roślinami zielarskimi,

- klasyfikacje podstawowych grup substancji czynnych w roślinach zielarskich,

ich pochodzenie, właściwości oraz zastosowanie,

POTRAFI:

- wykonać odpowiednie obliczenia, posługuje się sprzętem laboratoryjnym i odczynnikami chemicznymi oraz stosuje się do zasad BHP i dobrej praktyki laboratoryjnej,

- zgodnie z podanymi instrukcjami przygotować próbki do badań, przeprowadzić analizy oraz wykonać preparaty według podanych przepisów

- na podstawie przeprowadzonych analiz właściwie interpretować dane i

wyciągać wnioski z przeprowadzonych doświadczeń, sporządzać pisemne sprawozdanie z przeprowadzonych analiz,

JEST GOTÓW DO:

- ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz

rozwoju osobistego

- pracy w zespole w różnej roli oraz umiejętnego planowania wykonywanych doświadczeń w czasie.

Metody i kryteria oceniania:

Ćwiczenia

Zaliczenie na podstawie:

- sprawozdań ocenianych na ocenę (udział w ocenie końcowej z przedmiotu 30%),

- aktywnego udziału w ćwiczeniach (udział w ocenie końcowej z przedmiotu 20%).

Wykłady

Egzamin w formie pisemnej - na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania (udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%).

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Izabela Przetaczek-Rożnowska
Prowadzący grup: Izabela Przetaczek-Rożnowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Izabela Przetaczek-Rożnowska
Prowadzący grup: Izabela Przetaczek-Rożnowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)