Moduł kierunkowy 1: Media w słodowni i browarze
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F2.MK11.SI.TBSBY.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Moduł kierunkowy 1: Media w słodowni i browarze |
Jednostka: | Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć: Podstawowe rodzaje paliw i nośniki energii Woda jako medium procesowe Pomocnicze media w browarnictwie: powietrze, czynniki chłodnicze, gazy inertne Urządzenia grzewcze (piece, wytwornice pary), urządzenia chłodnicze, bloki wodne Bilansowanie strumieni masy oraz energii Ćwiczenia laboratoryjne Tematyka zajęć: Wielkości fizyczne służące do oceny mediów procesowych – ciepło właściwe, entalpia, entropia, twardość wody, pH, wyrażanie strumieni masy i energii Podstawy bilansowania masy i energii w browarnictwie Wykresy i tablice parametrów cieplny mediów procesowych Wykres Sankeya |
Literatura: |
Podstawowa 1. J. Stańda, Woda do kotłów parowych i obiegów chłodzących siłowni cieplnych, WNT, 1999 2. K. Raznejevic, Tablice cieplne z wykresami, WNT, Warszawa 1966 Uzupełniająca 1. A. Grzebielec, Czynniki Chłodnicze i nośniki energii, Ofic.Wyd.Politechniki Opolskie, 2011j 2. A. Grzebielec, Z. Pluta, A. Ruciński, A. Rusowicz, Czynniki chłodnicze i nośniki energii, Ofic. Wyd Politechniki Warszawskiej 2009 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: rodzaje paliw gazowych, płynnych i stałych, zna podstawowe nośniki energii, zna wielkości służące do charakterystyki mediów technologicznych podstawowe media procesowe dla browarnictwa i słodownictwa: woda, para wodna, czynniki chłodnicze, czynniki grzewcze, powietrze, gazy inertne działanie: pieców procesowych, wytwornic pary, skraplaczy oraz układów schładzających (chłodniczych), stacji uzdatniania wody podstawy bilansowania energii i masy w branży piwowarskiej, rozumie potrzebę stosowania rachunku ekonomicznego dla optymalnego gospodarowania energią i mediami UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: określić przydatność poszczególnych paliw pod względem kalorycznym, potrafi wskazać/dobrać odpowiedni nośnik energii do odpowiedniego zadania procesowego/technologicznego rozróżnić odpowiednie rodzaje wody technologicznej i potrafi wskazać ich przydatność w procesie produkcyjnym, umie korzystać z tablic i wykresów parametrów cieplnych dla pary wodnej i czynników chłodniczych, umie posługiwać się wykresem psychrometrycznym dla powietrza wilgotnego, potrafi korzystać z odpowiednich norm wskazać odpowiednie urządzenia: do wytwarzania pary wodnej, chłodzenia, potrafi dobrać odpowiednie urządzenie na podstawie parametrów wymaganych w procesie produkcyjnym przeprowadzić bilans mediów dla zakładu i przedstawić go na wykresie Sankeya, umie sporządzić raport dotyczący zużycia mediów w zakładzie i przeprowadzić rachunek ekonomiczny KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: ciągłego dokształcania się poprzez kontrolowanie odpowiednich norm dotyczących jakości mediów procesowych oraz ekonomicznego zażądania nimi wykazania odpowiedzialności za bezpieczeństwo procesowe |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady Zaliczenie wykładów na podstawie egzaminu w formie pisemnej - na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%. Ćwiczenia laboratoryjne Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - 2 kolokwiów - udział w ocenie końcowej modułu 20%, - projektu wykonywanego w grupach - udział w ocenie końcowej modułu 20% |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.