Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Moduł kierunkowy 1: Media w słodowni i browarze

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F2.MK11.SI.TBSBY.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Moduł kierunkowy 1: Media w słodowni i browarze
Jednostka: Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Wykłady

Tematyka zajęć:

Podstawowe rodzaje paliw i nośniki energii

Woda jako medium procesowe

Pomocnicze media w browarnictwie: powietrze, czynniki chłodnicze, gazy inertne

Urządzenia grzewcze (piece, wytwornice pary), urządzenia chłodnicze, bloki wodne

Bilansowanie strumieni masy oraz energii

Ćwiczenia laboratoryjne

Tematyka zajęć:

Wielkości fizyczne służące do oceny mediów procesowych – ciepło właściwe, entalpia, entropia, twardość wody, pH, wyrażanie strumieni masy i energii

Podstawy bilansowania masy i energii w browarnictwie

Wykresy i tablice parametrów cieplny mediów procesowych

Wykres Sankeya

Literatura:

Podstawowa

1. J. Stańda, Woda do kotłów parowych i obiegów chłodzących siłowni cieplnych, WNT, 1999

2. K. Raznejevic, Tablice cieplne z wykresami, WNT, Warszawa 1966

Uzupełniająca

1. A. Grzebielec, Czynniki Chłodnicze i nośniki energii, Ofic.Wyd.Politechniki Opolskie, 2011j

2. A. Grzebielec, Z. Pluta, A. Ruciński, A. Rusowicz, Czynniki chłodnicze i nośniki energii, Ofic. Wyd Politechniki Warszawskiej 2009

Efekty uczenia się:

WIEDZA - absolwent zna i rozumie:

rodzaje paliw gazowych, płynnych i stałych, zna podstawowe nośniki energii, zna wielkości służące do charakterystyki mediów technologicznych

podstawowe media procesowe dla browarnictwa i słodownictwa: woda, para wodna, czynniki chłodnicze, czynniki grzewcze, powietrze, gazy inertne

działanie: pieców procesowych, wytwornic pary, skraplaczy oraz układów schładzających (chłodniczych), stacji uzdatniania wody

podstawy bilansowania energii i masy w branży piwowarskiej, rozumie potrzebę stosowania rachunku ekonomicznego dla optymalnego gospodarowania energią i mediami

UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi:

określić przydatność poszczególnych paliw pod względem kalorycznym, potrafi wskazać/dobrać odpowiedni nośnik energii do odpowiedniego zadania procesowego/technologicznego

rozróżnić odpowiednie rodzaje wody technologicznej i potrafi wskazać ich przydatność w procesie produkcyjnym, umie korzystać z tablic i wykresów parametrów cieplnych dla pary wodnej i czynników chłodniczych, umie posługiwać się wykresem psychrometrycznym dla powietrza wilgotnego, potrafi korzystać z odpowiednich norm

wskazać odpowiednie urządzenia: do wytwarzania pary wodnej, chłodzenia, potrafi dobrać odpowiednie urządzenie na podstawie parametrów wymaganych w procesie produkcyjnym

przeprowadzić bilans mediów dla zakładu i przedstawić go na wykresie Sankeya, umie sporządzić raport dotyczący zużycia mediów w zakładzie i przeprowadzić rachunek ekonomiczny

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do:

ciągłego dokształcania się poprzez kontrolowanie odpowiednich norm dotyczących jakości mediów procesowych oraz ekonomicznego zażądania nimi

wykazania odpowiedzialności za bezpieczeństwo procesowe

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady

Zaliczenie wykładów na podstawie egzaminu w formie pisemnej - na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział oceny z zaliczenia wykładów w ocenie końcowej wynosi 60%.

Ćwiczenia laboratoryjne

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- 2 kolokwiów - udział w ocenie końcowej modułu 20%,

- projektu wykonywanego w grupach - udział w ocenie końcowej modułu 20%

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)