Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw specjalizacyjny 3 A: Wybrane zagadnienia z leczenia żywieniowego

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F2.ES31.SM.TTZAZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw specjalizacyjny 3 A: Wybrane zagadnienia z leczenia żywieniowego
Jednostka: Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
Grupy: Technologia Żywności, 2 sem, SM
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 3.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Podstawy żywienia klinicznego. Ocena stanu odżywienia. Wskazania i strategie leczenia żywieniowego.

Żywienie drogą przewodu pokarmowego: charakterystyka, wskazania/przeciwskazania.

Żywienie pozajelitowe. Standardy sporządzania mieszanin do żywienia pozajelitowego.

Zespół ponownego odżywienia: charakterystyka, zapobieganie i leczenie.

Leczenie żywieniowe w chirurgii. Protokół ERAS (enhanced recovery after surgery).

Leczenie żywieniowe w chorobach neurologicznych.

Leczenie żywieniowe w oparzeniach.

Literatura:

PODSTAWOWA

1. Spodaryk M. (2019) Podstawy leczenia żywieniowego. Krakowskie Wydawnictwo Scientifica Sp. Z o.o.

2. Standardy Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego. Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (2018). Krakowskie Wydawnictwo Scientifica Sp. Z o.o.

UZUPEŁNIAJĄCA

1. Kwartalnik "Postępy Żywienia Klinicznego" (Advances in Clinical Nutrition) ISSN: 1896-3706. Krakowskie Wydawnictwo Scientifica Sp. Z o.o.

2. Payne A., Barker H. „Dietetyka i żywienie kliniczne”. Elsevier Urban & Partner, 2010.

3. Farmaceutyczne Standardy Sporządzania Mieszanin do Żywienia Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego (2019). Krakowskie Wydawnictwo Scientifica Sp. Z o.o.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

podstawowe terminy dotyczące leczenia żywieniowego oraz metody oceny stanu odżywienia, w tym przesiewowe metody wykorzystywane u pacjentów hospitalizowanych.

metody leczenia żywieniowego, wskazania/przeciwskazania oraz strategie leczenia żywieniowego w opiece okołooperacyjnej, chorobach neurologicznych i u pacjentów z oparzeniami.

podział i charakterystykę diet przemysłowych oraz zasady obliczeń składu mieszanin do żywienia pozajelitowego.

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

przeprowadzić przesiewową ocenę stanu odżywienia za pomocą kwestionariusza NRS2002-12 oraz pogłębioną za pomocą wybranych metod SGA i na podstawie wyników badań biochemicznych.

zaplanować strategię leczenia żywieniowego w opiece okołooperacyjnej, u pacjentów neurologicznych i z oparzeniami.

przeprowadzić podstawowe obliczenia składu mieszaniny do żywienia pozajelitowego.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

śledzenia i przyswajania nowości w nauce o żywności i żywieniu oraz zmian w standardach żywienia dojelitowego i pozajelitowego w celu uzupełniania specjalistycznej wiedzy z zakresu leczenia żywieniowego.

pracy z pacjentem i jego opiekunem/rodziną, lekarzem i personelem medycznym oraz korzystania z porady innego specjalisty.

wykazywania otwartości na preferencje żywieniowe pacjenta, dbałości o jak najlepszą jakość życia pacjenta oraz przestrzegania praw pacjenta i zachowywania tajemnicy zawodowej.

Metody i kryteria oceniania:

Wykład: Egzamin w formie pisemnej (test jednokrotnego wyboru); na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%.

Ćwiczenia specjalistyczne:

Zaliczenie w formie pisemnej (opisy przypadków); udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Aneta Koronowicz
Prowadzący grup: Aneta Koronowicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0-1 (2024-04-02)