Elektyw specjalizacyjny 3 A: Wybrane zagadnienia z leczenia żywieniowego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F2.ES31.SM.TTZAZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw specjalizacyjny 3 A: Wybrane zagadnienia z leczenia żywieniowego |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: |
Technologia Żywności, 2 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Podstawy żywienia klinicznego. Ocena stanu odżywienia. Wskazania i strategie leczenia żywieniowego. Żywienie drogą przewodu pokarmowego: charakterystyka, wskazania/przeciwskazania. Żywienie pozajelitowe. Standardy sporządzania mieszanin do żywienia pozajelitowego. Zespół ponownego odżywienia: charakterystyka, zapobieganie i leczenie. Leczenie żywieniowe w chirurgii. Protokół ERAS (enhanced recovery after surgery). Leczenie żywieniowe w chorobach neurologicznych. Leczenie żywieniowe w oparzeniach. |
Literatura: |
PODSTAWOWA 1. Spodaryk M. (2019) Podstawy leczenia żywieniowego. Krakowskie Wydawnictwo Scientifica Sp. Z o.o. 2. Standardy Żywienia Dojelitowego i Pozajelitowego. Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (2018). Krakowskie Wydawnictwo Scientifica Sp. Z o.o. UZUPEŁNIAJĄCA 1. Kwartalnik "Postępy Żywienia Klinicznego" (Advances in Clinical Nutrition) ISSN: 1896-3706. Krakowskie Wydawnictwo Scientifica Sp. Z o.o. 2. Payne A., Barker H. „Dietetyka i żywienie kliniczne”. Elsevier Urban & Partner, 2010. 3. Farmaceutyczne Standardy Sporządzania Mieszanin do Żywienia Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego (2019). Krakowskie Wydawnictwo Scientifica Sp. Z o.o. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: podstawowe terminy dotyczące leczenia żywieniowego oraz metody oceny stanu odżywienia, w tym przesiewowe metody wykorzystywane u pacjentów hospitalizowanych. metody leczenia żywieniowego, wskazania/przeciwskazania oraz strategie leczenia żywieniowego w opiece okołooperacyjnej, chorobach neurologicznych i u pacjentów z oparzeniami. podział i charakterystykę diet przemysłowych oraz zasady obliczeń składu mieszanin do żywienia pozajelitowego. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: przeprowadzić przesiewową ocenę stanu odżywienia za pomocą kwestionariusza NRS2002-12 oraz pogłębioną za pomocą wybranych metod SGA i na podstawie wyników badań biochemicznych. zaplanować strategię leczenia żywieniowego w opiece okołooperacyjnej, u pacjentów neurologicznych i z oparzeniami. przeprowadzić podstawowe obliczenia składu mieszaniny do żywienia pozajelitowego. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: śledzenia i przyswajania nowości w nauce o żywności i żywieniu oraz zmian w standardach żywienia dojelitowego i pozajelitowego w celu uzupełniania specjalistycznej wiedzy z zakresu leczenia żywieniowego. pracy z pacjentem i jego opiekunem/rodziną, lekarzem i personelem medycznym oraz korzystania z porady innego specjalisty. wykazywania otwartości na preferencje żywieniowe pacjenta, dbałości o jak najlepszą jakość życia pacjenta oraz przestrzegania praw pacjenta i zachowywania tajemnicy zawodowej. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykład: Egzamin w formie pisemnej (test jednokrotnego wyboru); na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Ćwiczenia specjalistyczne: Zaliczenie w formie pisemnej (opisy przypadków); udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Koronowicz | |
Prowadzący grup: | Aneta Koronowicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.