Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw specjalizacyjny I: Alergeny w żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F2.ES11.SM.TTDDX.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw specjalizacyjny I: Alergeny w żywności
Jednostka: Katedra Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem zajęć jest zapoznanie studentów z immunologicznymi mechanizmami powstawania alergii oraz przyczynami alergii pokarmowych. Tematyka zajęć: układ odpornościowy, komórki biorące udział w odpowiedzi immunologicznej, przeciwciała i rozpoznawanie antygenu. Reakcje immunologiczne typu komórkowego i humoralnego. Nadwrażliwość – cztery typy nadwrażliwości. Alergeny występujące w produktach spożywczych, alergie pokarmowe. Diagnostyka, leczenie i zapobieganie alergiom pokarmowym. Techniki immunologiczne.

Pełny opis:

Treść kształcenia

Wprowadzenie do immunologii, układ odpornościowy.

Komórki odpowiedzi immunologicznej, przeciwciała i rozpoznawanie antygenu. Reakcje immunologiczne typu komórkowego i humoralnego.

Mechanizmy powstawania odczynu alergicznego. Klasyfikacja nadwrażliwości.

Alergeny występujące w produktach spożywczych, alergie pokarmowe i ich objawy.

Diagnostyka, leczenie i zapobieganie alergiom pokarmowym. Techniki immunologiczne.

Wykrywanie alergenów pokarmowych w żywności metodami immunochemicznymi

Literatura:

Podstawowa

1. Roitt I, Brostoff J., Male D. Immunologia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2000.

2. Immunologia. Praca zbiorowa pod red. Gołąb J., Jakóbisiak M., Lasek W.. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2006

3. Schwarz G., Carlsson S.. Alergie pokarmowe. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2003

4. Jarosz M., Dzieniszewski J. Alergie pokarmowe. Wydawnictwo Lekarskie PZWL Warszawa 2004

Uzupełniająca

1. Wróblewska B. Wielka ósemka alergenów pokarmowych. Alergia 4/15, 2002

2. Panaszek B.: Źródła alergenów reagujących krzyżowo i ich znaczenie kliniczne. Alergia, 2010, 4: 32-38

Efekty uczenia się:

Wiedza

Ma podstawową wiedzę z zakresu immunologii i mechanizmów powstawania reakcji alergicznych

Ma podstawową wiedzę na temat zjawisk i procesów wykorzystywanych w analizie immunochemicznej

Umiejętności

Potrafi wykonać zlecone doświadczenie według instrukcji i pod kierunkiem prowadzącego, rozumie zasadę eksperymentu

Posiada umiejętność opisania przeprowadzonego doświadczenia, prezentacji wyników oraz ich interpretacji oraz przygotowania w/w w formie sprawozdania

Rozumie literaturę z zakresu przedmiotu zajęć w języku polskim. Potrafi wykorzystać dostępne źródła informacji, w tym źródła elektroniczne

Metody i kryteria oceniania:

Na ocenę 2

Wiedza

Nie potrafi zdefiniować podstawowych pojęć immunologicznych.

Nie zna metod immunologicznych

Umiejętności

Nie potrafi wykonać prostych pomiarów ani doświadczeń według dostarczonych instrukcji, nie potrafi zanalizować uzyskanych wyników

Nie potrafi opisać przeprowadzonego doświadczenia, zaprezentować uzyskanych wyników ani przeprowadzić niezbędnych obliczeń, nie potrafi samodzielnie przygotować sprawozdania z ćwiczeń

Nie potrafi znaleźć informacji w literaturze.

Na ocenę 3

Wiedza

Potrafi zdefiniować kilka pojęć i procesów zachodzących w układzie odpornościowym

Potrafi wymienić podstawowe metody analizy immunologicznej

Umiejętności

Wykonuje proste doświadczenia według instrukcji, wymaga nadzoru prowadzącego

Potrafi opisać przeprowadzone doświadczenie i przedstawić dane (często w sposób niekompletny), część przeprowadzonych obliczeń zawiera błędy

Potrafi znaleźć podstawowe informacje we wskazanej literaturze

Na ocenę 4

Wiedza

Potrafi zdefiniować pojęcia, wie jakie procesy i zjawiska zachodzą w układzie odpornościowym

Zna podstawy metod immunochemicznych

Umiejętności

Wykonuje proste doświadczenia według instrukcji

Potrafi zredagować sprawozdanie opisujące przeprowadzone doświadczenie wraz z prawidłową prezentacją i opracowaniem danych

Wykorzystuje literaturę fachową

Na ocenę 5

Wiedza

Potrafi zdefiniować i wyjaśnić procesy immunologiczne

Zna i rozumie metody immunochemiczne

Umiejętności

Wykonuje proste doświadczenia według instrukcji i interpretuje ich wyniki

Potrafi zredagować sprawozdanie opisujące przeprowadzone doświadczenie wraz z prezentacją i opracowaniem danych oraz ich prawidłową interpretacją

Wykorzystuje literaturę fachową, potrafi samodzielnie znaleźć źródła informacji.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)