Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Technologia specjalizacyjna II Z: Modern technologies in fruit and vegetable processing

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F1a.T21.SM.TFTZZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Technologia specjalizacyjna II Z: Modern technologies in fruit and vegetable processing
Jednostka: Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ)
Grupy: Food Technology, 1 sem, SM
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: angielski
Skrócony opis:

Celem kursu jest charakterystyka nowoczesnych procesów technologicznych stosowanych w przetwórstwie surowców roślinnych z grupy owoców i warzyw, przede wszystkim pod kątem surowców charakterystycznych dla rolnictwa klimatu umiarkowanego.

Pełny opis:

Kurs służy zapoznaniu studentów z przetwórstwem owoców i warzyw. Na bazie tradycyjnych surowców i typowych technologii ich przetwarzania są omawiane nowoczesne, niekonwencjonalne oraz nowe, nietypowe surowce owocowe i warzywne. Tematyka kursu obejmuje zagadnienia jakości owoców i warzyw wprowadzanych na rynek oraz będących surowcem do przetwórstwa oraz metod kształtowania ich jakości. Główny nacisk będzie położony na przetwórstwo owoców i warzyw charakterystycznych dla rolnictwa klimatu umiarkowanego.

Literatura:

Podstawowa:

1. Lozano J.A. Fruit manufacturing. Springer-Science, 2006.

2. Yildiz F., Wiley R.C. (Eds.). Minimally Processed Refrigerated Fruits and Vegetables. Springer, 2017

Uzupełniająca:

1. Bald W.E.(Ed.).Food Freezing – Today and Tomorrow, Springer-Verlag, 1991.

2. Saravacos G., Kostaropoulos A.E. Handbook of Food Processing Equipment. Springer-Verlag, 2016.

Efekty uczenia się:

Wiedza - zna i rozumie: - tradycyjne i nowe surowce owocowe i warzywne stosowane w produkcji żywności w zakresie ich właściwości i wymagań jakościowych, - różnice między typowymi i nowoczesnymi metodami przetwarzania owoców i warzyw .

Umiejętności - potrafi: - zrealizować zadanie badawcze z zakresu oceny jakości surowców i produktów owocowych i warzywnych.

Kompetencje społeczne - jest gotów do: - śledzenia i przyswajania innowacji w zakresie nauk o żywności.

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin pisemny z wykładów. Udział w ocenie końcowej - 50%.

Sprawozdanie z ćwiczeń, test kontrolny. Udział w ocenie końcowej - 50%.

Praktyki zawodowe:

.

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)