Technologia specjalizacyjna II Z: Modern technologies in fruit and vegetable processing
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F1a.T21.SM.TFTZZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia specjalizacyjna II Z: Modern technologies in fruit and vegetable processing |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: |
Food Technology, 1 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | angielski |
Skrócony opis: |
Celem kursu jest charakterystyka nowoczesnych procesów technologicznych stosowanych w przetwórstwie surowców roślinnych z grupy owoców i warzyw, przede wszystkim pod kątem surowców charakterystycznych dla rolnictwa klimatu umiarkowanego. |
Pełny opis: |
Kurs służy zapoznaniu studentów z przetwórstwem owoców i warzyw. Na bazie tradycyjnych surowców i typowych technologii ich przetwarzania są omawiane nowoczesne, niekonwencjonalne oraz nowe, nietypowe surowce owocowe i warzywne. Tematyka kursu obejmuje zagadnienia jakości owoców i warzyw wprowadzanych na rynek oraz będących surowcem do przetwórstwa oraz metod kształtowania ich jakości. Główny nacisk będzie położony na przetwórstwo owoców i warzyw charakterystycznych dla rolnictwa klimatu umiarkowanego. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Lozano J.A. Fruit manufacturing. Springer-Science, 2006. 2. Yildiz F., Wiley R.C. (Eds.). Minimally Processed Refrigerated Fruits and Vegetables. Springer, 2017 Uzupełniająca: 1. Bald W.E.(Ed.).Food Freezing – Today and Tomorrow, Springer-Verlag, 1991. 2. Saravacos G., Kostaropoulos A.E. Handbook of Food Processing Equipment. Springer-Verlag, 2016. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza - zna i rozumie: - tradycyjne i nowe surowce owocowe i warzywne stosowane w produkcji żywności w zakresie ich właściwości i wymagań jakościowych, - różnice między typowymi i nowoczesnymi metodami przetwarzania owoców i warzyw . Umiejętności - potrafi: - zrealizować zadanie badawcze z zakresu oceny jakości surowców i produktów owocowych i warzywnych. Kompetencje społeczne - jest gotów do: - śledzenia i przyswajania innowacji w zakresie nauk o żywności. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin pisemny z wykładów. Udział w ocenie końcowej - 50%. Sprawozdanie z ćwiczeń, test kontrolny. Udział w ocenie końcowej - 50%. |
Praktyki zawodowe: |
. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.