Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Moduł kierunkowy 1: Biologiczne podstawy produkcji surowców dla browarnictwa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F1.MK11.SI.TBSBY.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Moduł kierunkowy 1: Biologiczne podstawy produkcji surowców dla browarnictwa
Jednostka: Katedra Technologii Węglowodanów
Grupy:
Punkty ECTS i inne: (brak) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Wykłady

Tematyka zajęć:

Rola roślin w przyrodzie i gospodarce człowieka. Podstawowe procesy biochemiczne zachodzące w roślinach. Fotosynteza jako czynnik produkcyjności i plenności roślin. Podstawowe czynniki warunkujące plonowanie roślin.

Czynniki abiotyczne wpływające na produkcję roślinną: czynniki klimatyczne i topograficzno-glebowe; wartość bonitacyjna gleb – klasy bonitacyjne i kompleksy przydatności rolniczej gleb.

Niektóre przyrodnicze wymagania roślin uprawnych – długość okresu wegetacji, okresy rozwojowe, fazy rozwojowe roślin, okresy krytyczne, fotoperiodyzm, rośliny ekstensywne i intensywne, rola i wykorzystanie wody glebowej przez rośliny, wymagania odnośnie pH gleby. Nawożenie mineralne gleb. Stosowanie środków ochrony roślin, choroby i szkodniki wpływające na surowce roślinne.

Charakterystyka drożdży, zwłaszcza browarniczych. Morfologia i fizjologia.

Chmiel – charakterystyka biologiczna, rolnicza i jakościowa. Wymagania klimatyczne i glebowe.

Charakterystyka biologiczno-rolnicza jęczmienia. Wymagania klimatyczno-glebowe i agrotechniczne; wpływ warunków i terminu zbioru na jego jakość.

Charakterystyka biologiczno-rolnicza pszenicy. Wymagania klimatyczno-glebowe i agrotechniczne; wpływ warunków i terminu zbioru na jakość tego ziarna.

Charakterystyka biologiczno-rolnicza żyta. Wymagania klimatyczno-glebowe i agrotechniczne; wpływ warunków i terminu zbioru na jego jakość.

Charakterystyka biologiczno-rolnicza gryki. Wymagania klimatyczno-glebowe i agrotechniczne; wpływ warunków i terminu zbioru na jej jakość.

Charakterystyka biologiczno-rolnicza innych surowców roślinnych browarniczych tj.: kukurydzy, ryżu, pszenżyta, teffu, owsa, prosa, sorgo.

Surowce nietypowe, np. trzcina cukrowa, orzechy, groch, banany itp.

Ćwiczenia laboratoryjne

Tematyka zajęć:

Budowa, zasady funkcjonowania mikroskopu świetlnego oraz przygotowywanie preparatów. Budowa komórki roślinnej i drożdżowej, funkcje poszczególnych organelli komórkowych. Rozmieszczenie składników odżywczych w komórce; Budowa i rodzaje tkanek roślinnych. Części morfologicznych roślin, budowa i ich funkcje, w szczególności surowców browarniczych.

Charakterystyka biologiczna zbóż - budowa morfologiczna i anatomiczna ziarniaka. Skład chemiczny i sposób użytkowania surowców zbożowych stosowanych w browarnictwie.

Charakterystyka biologiczna procesu kiełkowania. Oznaczanie aktywności α-amylazy oraz zawartości skrobi rozpuszczalnej podczas kiełkowania ziarniaków jęczmienia i wczesnych etapów wzrostu siewek.

Literatura:

Podstawowa

1. Jasińska Z., Kotecki A. Szczegółowa uprawa roślin, Wyd. AR w Wrocławiu, Wrocław 2003.

2. Świętlikowska K. Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2008.

Uzupełniająca

1. Szweykowska A., Szweykowski J., Botanika, PWN Warszawa 2003.

2. Kopcewicz J., Lewak S. Fizjologia roślin. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2002.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - absolwent zna i rozumie:

rolę roślin w przyrodzie, poszczególne składniki komórki roślinnej oraz procesy biochemiczne zachodzące w roślinach, a także procesy mające wpływ na jakość surowców

podstawowe zasady produkcji roślinnej (czynniki wpływające na produkcję roślinną), w szczególności surowców browarniczych

różnice między poszczególnymi rodzajami surowców, charakteryzuje różne źródła surowców wykorzystywanych w produkcji żywności

podstawowe zasady doboru surowców dla potrzeb ich przetwórstwa (zwłaszcza w browarnictwie i słodownictwie)

UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi:

odróżnić komórkę roślinną od zwierzęcej oraz ukierunkować możliwość wykorzystania organizmów roślinnych w technologii żywności, zwłaszcza w browarnictwie

właściwie opracować i interpretować uzyskane wyniki oraz poprawnie formułować wnioski na podstawie obserwacji

stosować zasady BHP i dobrych praktyk w laboratorium

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do:

ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego

wykazania odpowiedzialności za pracę własną i innych w zakresie bezpieczeństwa

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady

pisemny sprawdzian wiedzy z zakresu wykładów (ocena pozytywna powyżej 51% możliwych punktów), udział w ocenie końcowej modułu 60%

Ćwiczenia laboratoryjne

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej modułu 20%

oraz 1 kolokwium z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 20%

Przedmiot nie jest oferowany w żadnym z aktualnych cykli dydaktycznych.
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)