Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw humanistyczny: Historia gastronomii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F1.HUM1.NI.TGCXZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw humanistyczny: Historia gastronomii
Jednostka: Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ)
Grupy: Gastronomia i catering dietetyczny, 1 sem, NI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Ten kurs bada historię produkcji, gotowania i spożywania jedzenia przez ludzi – od najwcześniejszych społeczeństw łowiecko-zbierackich po współczesność. Kurs ten analizuje, w jaki sposób cywilizacje i ich zwyczaje żywieniowe zostały kształtowane przez geografię, rodzimą florę i faunę oraz innowacje technologiczne. Zapewnianie ludziom jedzenia zawsze było głównym zmartwieniem naszego gatunku, i bardziej niż jakikolwiek inny czynnik, poszukiwanie, uprawa i handel produktami spożywczymi był głównym impulsem w historii ludzkości. Zakres tego kursu jest globalny, obejmuje cywilizacje Azji, Ameryki, Afryki i Europy oraz sposób, w jaki kultury na każdym z tych kontynentów udomowiały unikalne produkty, które dosłownie umożliwiły tym cywilizacjom rozwijanie się i kwitnąć.

Pełny opis:

Treści nauczania:

1. Polowanie, zbieractwo i gotowanie z epoki kamienia.

2. Egipt i dary Nilu.

3. Starożytna Judea — od Edenu do koszerności.

4. Epoka klasycznej Grecji — wino, oliwa z oliwek i handel dobrami.

5. Starożytne Indie — święte krowy i Ajurweda.

6. Yin i Yang klasycznej kuchni chińskiej.

7. Wczesne chrześcijaństwo — rytuały żywieniowe i asceza.

8. Islam — gotowanie tysiąca i jednej nocy.

9. Międzynarodowa kuchnia gotycka.

10. Renesans w kuchni.

11. Aztekowie i korzenie kuchni meksykańskiej.

12. 1492 — Globalizacja i kuchnie fusion.

13. Narodziny francuskiej kuchni "haute cuture".

14. Elżbietańska Anglia, purytanie, wiejska kuchnia.

15. "Dutch Treat" — kawa, herbata, cukier, tytoń.

16. Edo, Japonia — samurajska kuchnia i estetyka zen.

17. Jedzenie we wczesnej rewolucji przemysłowej.

18. Pierwsze restauracje, szefowie kuchni i gastronomia.

19.Imperializm żywnościowy na świecie.

20. Imigranckie kuchnie i etniczne restauracje.

21. Wojna, dietetyka i wielki kryzys.

22. II wojna światowa i pojawienie się fast foodów.

23. Kontrkultura — od hipisów do smakoszy.

Literatura:

Podstawowa

1. Historia kuchni. Tannahill Reay. Wydawnictwo Aletheia 2014.

2. Materiały udostępniane przez prowadzącego.

Uzupełniająca

1. Cuisine and Empire: Cooking in World History. Rachel Laudan. University of California Press, 2015.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

w jaki sposób przygotowywane były potrawy na przestrzeni wieków i epok.

Historyczne uwarunkowania rozwoju sztuki kulinarnej, produkty i tradycje powstałe na przestrzeni wieków w różnych częściach świata.

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

Opracować (bazując na źródłach pisanych i mówionych) zagadnienie dotyczące historii gastronomii.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

krytycznej oceny posiadanej wiedzy i pozyskiwanych informacji oraz uznania potrzeby ciągłego dokształcania się.

postrzegania gastronomii jako twórczego dorobku, zwłaszcza w aspekcie dziedzictwa kulturowego z całego świata.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie wykładów na podstawie pracy pisemnej.

Udział w ocenie końcowej przedmiotu 100%.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Petka
Prowadzący grup: Katarzyna Petka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)