Elektyw humanistyczny 1: Savoir-vivre w życiu codziennym i zawodowym
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F1.HU16.SI.TTDDZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw humanistyczny 1: Savoir-vivre w życiu codziennym i zawodowym |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: |
Dietetyka, 1 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Savoir vivre, etykieta, dobre maniery, protokół dyplomatyczny, kurtuazja - wyrażenia wszystkim doskonale znane, ale czy stosowane? Zasady savoir-vivre obowiązują niemal w każdym aspekcie naszego życia. Ich znajomość jest szczególnie ważna także w miejscu pracy. Savoir vivre jest tak samo przydatny, jak wiedza, inteligencja, a może nawet i doświadczenie. Po ukończeniu zajęć z tego przedmiotu Student będzie posiadał wiedzę w zakresie różnych elementów savoir-vivre, takich jak grzeczność językowa, etykieta stołu i dress code. Ponadto Student będzie potrafił zastosować zasady dobrego wychowania w życiu codziennym, zawodowym oraz podczas przyjęć okolicznościowych. |
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Czym jest savoir- vivre - historia etykiety. Precedencja towarzyska, czyli pierwszeństwo w codziennych sytuacjach. Grzeczność językowa a grzeczność niejęzykowa, język inkluzywny. Polski moduł grzeczności językowej. Grzecznościowe akty mowy. Grzecznościowe zachowania niejęzykowe. Dobre maniery podczas przyjęć stojących. Dobre maniery podczas przyjęć zasiadanych. Jak jeść zupę - czyli zachowanie się przy stole. Profesjonalny wizerunek - dlaczego jest tak ważny? Savoir-vivre a wybór ubioru. Dress code - komponowanie zestawów ubraniowych w zależności od okazji. "Ludzie listy piszą" - savoir-vivre w korespondencji. Savoir-vivre na Uniwersytecie. |
Literatura: |
Podstawowa: Modrzyńska Joanna: Protokół dyplomatyczny, etykieta i zasady savoir-vivre’u. Wyd. Wolter Kluwer, 2022. Wocław Wojciech: Etykieta w biznesie. Bosz, 2022. Wocław Wojciech: Savoir-vivre, czyli jak ułatwić sobie życie. Bosz, 2016 Uzupełniająca Pakuła Aleksandra: Z klasą. Vademecum współczesnej damy. Insytytut etykiety, 2022. Kamińska-Radomska Irena: Etykieta biznesu, czyli międzynarodowy język kurtuazji. Studio EMKA, 2020. Alkon Amy: Dobre maniery dla miłych ludzi, którzy czasem mówią k***a. Grupa Wydawnicza Relacja, 2016. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: dobre maniery przydatne w życiu codziennym i zawodowym; różne elementy savoir-vivre, takie jak grzeczność językowa, etykieta stołu i dress code. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: przestrzegać zasad zachowania się w różnych relacjach społecznych i komunikacyjnych. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego osiąganego także poprzez rozwój zainteresowań z dyscyplin humanistycznych i społecznych; poprawnego zachowania się zgodnego z zasadami współżycia w społeczeństwie i stosowania zasad poprawności obyczajowej w życiu i w pracy. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów na podstawie aktywnego udziału w dyskusji na wykładach, rozwiązania zadania problemowego lub analizy sytuacji, pracy pisemnej. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 20 godzin, 48 miejsc
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Petka | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Petka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.