Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw humanistyczny 1: Savoir-vivre w życiu codziennym i zawodowym

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F1.HU16.SI.TTDDZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw humanistyczny 1: Savoir-vivre w życiu codziennym i zawodowym
Jednostka: Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ)
Grupy: Dietetyka, 1 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 1.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Savoir vivre, etykieta, dobre maniery, protokół dyplomatyczny, kurtuazja - wyrażenia wszystkim doskonale znane, ale czy stosowane?

Zasady savoir-vivre obowiązują niemal w każdym aspekcie naszego życia. Ich znajomość jest szczególnie ważna także w miejscu pracy. Savoir vivre jest tak samo przydatny, jak wiedza, inteligencja, a może nawet i

doświadczenie. Po ukończeniu zajęć z tego przedmiotu Student będzie posiadał wiedzę w zakresie różnych elementów savoir-vivre, takich jak grzeczność językowa, etykieta stołu i dress code. Ponadto Student będzie potrafił zastosować zasady dobrego wychowania w życiu codziennym, zawodowym oraz podczas przyjęć okolicznościowych.

Pełny opis:

Tematyka wykładów:

Czym jest savoir- vivre - historia etykiety.

Precedencja towarzyska, czyli pierwszeństwo w codziennych sytuacjach.

Grzeczność językowa a grzeczność niejęzykowa, język inkluzywny.

Polski moduł grzeczności językowej.

Grzecznościowe akty mowy.

Grzecznościowe zachowania niejęzykowe.

Dobre maniery podczas przyjęć stojących.

Dobre maniery podczas przyjęć zasiadanych.

Jak jeść zupę - czyli zachowanie się przy stole.

Profesjonalny wizerunek - dlaczego jest tak ważny?

Savoir-vivre a wybór ubioru. Dress code - komponowanie zestawów ubraniowych w zależności od okazji.

"Ludzie listy piszą" - savoir-vivre w korespondencji.

Savoir-vivre na Uniwersytecie.

Literatura:

Podstawowa:

Modrzyńska Joanna: Protokół dyplomatyczny, etykieta i zasady savoir-vivre’u. Wyd. Wolter Kluwer, 2022.

Wocław Wojciech: Etykieta w biznesie. Bosz, 2022.

Wocław Wojciech: Savoir-vivre, czyli jak ułatwić sobie życie. Bosz, 2016

Uzupełniająca

Pakuła Aleksandra: Z klasą. Vademecum współczesnej damy. Insytytut etykiety, 2022.

Kamińska-Radomska Irena: Etykieta biznesu, czyli międzynarodowy język kurtuazji. Studio EMKA, 2020.

Alkon Amy: Dobre maniery dla miłych ludzi, którzy czasem mówią k***a. Grupa Wydawnicza Relacja, 2016.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

dobre maniery przydatne w życiu codziennym i zawodowym;

różne elementy savoir-vivre, takie jak grzeczność językowa, etykieta stołu i dress code.

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

przestrzegać zasad zachowania się w różnych relacjach społecznych i komunikacyjnych.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego osiąganego także poprzez rozwój zainteresowań z dyscyplin humanistycznych i społecznych;

poprawnego zachowania się zgodnego z zasadami współżycia w społeczeństwie i stosowania zasad poprawności obyczajowej w życiu i w pracy.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie wykładów na podstawie aktywnego udziału w dyskusji na wykładach, rozwiązania zadania problemowego lub analizy sytuacji, pracy pisemnej.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-25

Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 20 godzin, 48 miejsc więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Petka-Poniatowska
Prowadzący grup: Katarzyna Petka-Poniatowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)