Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elektyw humanistyczny: Historia browarnictwa

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.F1.HU16.SI.TBSBZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elektyw humanistyczny: Historia browarnictwa
Jednostka: Wydział Technologii Żywności
Grupy: Browarnictwo i słodownictwo, 1 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Wykłady

Tematyka zajęć:

1. Neolityczna rewolucja czyli dylemat jajka i kury. Co było starsze: chleb czy piwo? O pochodzeniu alkoholu.

2. Piwowarstwo w świecie antycznym

3. Chmiel i alternatywne dodatki do piwa.

4. Podstawowe zagadnienia piwowarstwa w XIII – XV wieku. Miejskie piwowarstwo cechowe. Piwowarstwo klasztorne.

5. Systemy opodatkowania piwa od XIV do XX wieku. Miary i wagi czyli kilka słów o metrologii historycznej.

6. Piwowarstwo w XVI wieku z Krakowem i Rzeczpospolitą w tle – cz. I (wykład)

7. Piwowarstwo w XVI wieku z Krakowem i Rzeczpospolitą w tle – cz. II (wycieczka terenowa).

8. Piwowarstwo w XVII i XVIII wieku. Schyłek potęgi.

9. Piwowarstwo historyczne czyli powrót do korzeni. Nowa perspektywa?

10. Początki piwowarstwa „naukowego”.

11. Przemiany w piwowarstwie XIX i początkach XX wieku. Browar miejski – rolniczy – przemysłowy. Skąd się wzięły lagery?

12. Piwowarstwo polskie w dwudziestoleciu międzywojennym.

13. Piwowarstwo w Polsce w latach 1945 – 1989.

14. Turystyka piwna. Palcem po piwnej mapie Europy.

15. Wycieczka terenowa

Literatura:

Podstawowa

1. Hornsey I.A. A history of beer and brewing, Cambridge. 2003

2. Unger R.W. Beer in the Middle Ages and the Renaissance, Filadelfia. 2003

3. Dryja S., Sławiński S. Krakowskie słodownie przełomu wieku XVI i XVII, w: Biblioteka Krakowska, 2010, nr 155, Kraków.

Uzupełniająca

1. Nelson M. The Barbarian’s Beverage. A history of Beer in Ancient Europe, 2005, Londyn.

2. Dryja. S. Krakowskie miary piwowarskie w XVI wieku, Kwartalnik Historii Kultury Materialnej, nr 1/2011, s. 3 – 24.

3. Papazian Ch. Microbrewed Adventures, 2005, New York.

Efekty uczenia się:

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do:

ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych, oraz rozwoju osobistego osiąganego także poprzez rozwój zainteresowań z dyscyplin humanistycznych i społecznych

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady

Obecność na zajęciach zgodnie z zasadami przyjętymi na UR, aktywność na zajęciach, udział w wycieczkach terenowych, zapoznanie się z kanonem lektur. Metody weryfikacji: analiza obecności, ciągła weryfikacja aktywności.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Sławomir Dryja, Aleksander Poreda
Prowadzący grup: Sławomir Dryja
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)