Elektyw humanistyczny 1: Historia browarnictwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F1.HU11.SI.TBSBZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw humanistyczny 1: Historia browarnictwa |
Jednostka: | Wydział Technologii Żywności |
Grupy: |
Browarnictwo i słodownictwo, 1 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
LUB
2.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć - Neolityczna rewolucja czyli dylemat jajka i kury. Co było starsze: chleb czy piwo? O pochodzeniu alkoholu. - Piwowarstwo w świecie antycznym - Chmiel i alternatywne dodatki do piwa. -Podstawowe zagadnienia piwowarstwa w XIII – XV wieku. Miejskie piwowarstwo cechowe. Piwowarstwo klasztorne. - Systemy opodatkowania piwa od XIV do XX wieku. Miary i wagi czyli kilka słów o metrologii historycznej. - Piwowarstwo w XVI wieku z Krakowem i Rzeczpospolitą w tle – cz. I (wykład) - Piwowarstwo w XVI wieku z Krakowem i Rzeczpospolitą w tle – cz. II (wycieczka terenowa). - Piwowarstwo w XVII i XVIII wieku. Schyłek potęgi. - Piwowarstwo historyczne czyli powrót do korzeni. Nowa perspektywa? - Początki piwowarstwa „naukowego”. - Przemiany w piwowarstwie XIX i początkach XX wieku. Browar miejski – rolniczy – przemysłowy. Skąd się wzięły lagery? - Piwowarstwo polskie w dwudziestoleciu międzywojennym. - Piwowarstwo w Polsce w latach 1945 – 1989. - Turystyka piwna. Palcem po piwnej mapie Europy. - Wycieczka terenowa. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Hornsey I.A. A history of beer and brewing, Cambridge. 2003 2. Unger R.W. Beer in the Middle Ages and the Renaissance, Filadelfia. 2003 3. Dryja S., Sławiński S. Krakowskie słodownie przełomu wieku XVI i XVII, w: Biblioteka Krakowska, 2010, nr 155, Kraków. Uzupełniająca: 1. Nelson M. The Barbarian’s Beverage. A history of Beer in Ancient Europe, 2005, Londyn. 2. Dryja. S. Krakowskie miary piwowarskie w XVI wieku, Kwartalnik Historii Kultury Materialnej, nr 1/2011, s. 3 – 24. 3. Papazian Ch. Microbrewed Adventures, 2005, New York. |
Efekty uczenia się: |
KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych - rozwoju osobistego osiąganego także poprzez rozwój zainteresowań z dyscyplin humanistycznych i społecznych |
Metody i kryteria oceniania: |
Obecność na zajęciach zgodnie z zasadami przyjętymi na UR, aktywność na zajęciach, udział w wycieczkach terenowych, zapoznanie się z kanonem lektur. Metody weryfikacji: analiza obecności, ciągła weryfikacja aktywności. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Sławomir Dryja, Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Sławomir Dryja | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Sławomir Dryja | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Sławomir Dryja | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.