Elektyw 1: Browarnictwo domowe
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.F1.1EL2.SI.TBSBZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Elektyw 1: Browarnictwo domowe |
Jednostka: | Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii |
Grupy: |
Browarnictwo i słodownictwo, 1 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć: - Surowce wykorzystywane w technologii browarniczej: woda, słód (jęczmienny, pszeniczny, specjalny), drożdże (dolnej i górnej fermentacji), chmiel (goryczkowy, aromatyczny, ekstrakty, granulaty). Schemat technologiczny, cele i zadania procesów, przemiany podczas zacierania, fermentacji i leżakowania, - Charakterystyka piw możliwych do wyprodukowania w skali laboratoryjnej i mikrotechnicznej (pils, weissbier, ale, stout) oraz specyfiki ich wytwarzania. Omówienie rozwiązań wypracowanych przez przemysł i metod prowadzenia produkcji browarniczej (skala produkcji, technologia wytwarzania, rodzaj instalacji), - Jakość wytwarzanego piwa (organoleptyczna: ocena punktowa, test trójkątny; fizyko-chemiczna: stężenie alkoholu, zawartość ekstraktu, pH, barwa; mikrobiologiczna: posiewy). Planowanie doświadczeń: warunki doświadczenia, ilość parametrów zmiennych, powtórzenia, próby odniesienia powtarzalności produkcji, zasady bezpieczeństwa, higiena i ergonomia. Ćwiczenia laboratoryjne Tematyka zajęć: - Opracowanie receptury wybranego gatunku piwa (wyliczenie odpowiedniej ilości: zasypu na podstawie ekstraktywności słodu, chmielu na podstawie zawartości α-kwasów, drożdży w zależności od żywotności biomasy) oraz warunków rehydratacji drożdży, - Przygotowanie instalacji produkcyjnej oraz stanowiska kontroli procesu. Wytworzenie brzeczki wybranego gatunku piwa (śrutowanie ziarna, zacieranie, filtracja, gotowanie z chmieleniem, chłodzenie). Przygotowanie odpowiedniej porcji drożdży oraz określenie żywotności rehydratowanych komórek, - Ocena organoleptyczna i fizyko-chemiczna piwa, określenie kosztów produkcji w zależności od skali i instalacji wytwarzania oraz analiza zagrożeń wynikających z warunków przeprowadzanej produkcji. |
Literatura: |
Podstawowa 1. T. Pazera i T. Rzemieniuk, Przemysł Fermentacyjny - Browarnictwo, WSiP, 1998 2. R. Lehrl, Domowe warzenie piwa, Wydawnictwo RM, 2017. Uzupełniająca 1. G. Annemuller H.J. Manger, Applied mathematics for malting and brewing technologists, VLB Berlin, 2017 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: - rodzaje surowców browarniczych oraz ich wyróżniki jakościowe determinujące jakość piwa; - cele procesów technologicznych, przemiany podczas zacierania, fermentacji i leżakowania. - wpływ poszczególnych wyróżników jakościowych deklarowanych przez producentów surowców na ich przydatność technologiczną, zna i rozumie procesy technologiczne stosowane w produkcji słodowniczej i browarniczej. -zasady doboru surowców do produkcji piwa metodą domową oraz sposoby określenia ich jakości sensorycznej UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - opracować recepturę wybranego gatunku piwa i wykonać odpowiednie obliczenia technologiczne niezbędne do wyprodukowania piwa w warunkach domowych - w procesie wytwarzania piwa prawidłowo zastosować mikroorganizmy z zachowaniem zasad czystości mikrobiologicznej i bezpieczeństwa -stosować zasady BHP i dobrych praktyk w trakcie produkcji piwa domowego KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego - wykazania odpowiedzialności za pracę własną i innych w zakresie bezpieczeństwa, w tym przestrzegania zasad BHP i dobrych praktyk |
Metody i kryteria oceniania: |
Pisemny sprawdzian wiedzy z zakresu wykładów (ocena pozytywna powyżej 51% możliwych punktów), udział w ocenie końcowej modułu 40%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - kolokwium końcowego z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 30%, - praktycznego sprawdzianu umiejętności (ocena w skali 2-5) - udział w ocenie końcowej modułu 30%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CWL
CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Aneta Ciosek, Aleksander Poreda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CWL
CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Dorota Chrapek, Aneta Ciosek, Aleksander Poreda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CWL
CWL
CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Dorota Chrapek, Aleksander Poreda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CWL
CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Aneta Ciosek, Aleksander Poreda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Aneta Ciosek, Aleksander Poreda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: | Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.