Seminarium dyplomowe i praca inżynierska
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.CHK.SDIPI.SI.TTZXX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium dyplomowe i praca inżynierska |
Jednostka: | Katedra Chłodnictwa i Koncentratów Spożywczych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Seminarium dyplomowe i praca inżynierska ma umożliwić studentom robocze zaprezentowanie założeń oraz stanu realizacji, a także dyskusję wyników pracy inżynierskiej będącej rezultatem ich działalności. Student zaznajamia się z formalnymi zasadami i warunkami pisania pracy dyplomowej. Dodatkowo doskonali umiejętność precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawiania swoich osiągnięć w formie prezentacji multimedialnej. |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Omówienie struktury pracy inżynierskiej (pisemnej) Zasady wykorzystania literatury dotyczącej przedmiotu badań z zachowaniem prawa własności intelektualnej autorów. Prezentacje przygotowane i przedstawione przez studentów nt. założeń ich pracy dyplomowej (cel, hipotezy badawcze, materiał i metodyka badań). Przedstawienie i omówienie wyników przeprowadzonych badań. Prezentacja sformułowanych wniosków. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Majchrzak J., Mendel T. metodyka pisania prac magisterskich i dyplomowych. Wydawnictwo AE w Poznaniu, Poznań, 2005. 2. Wójcik K. Piszę akademicką pracę promocyjną – licencjacką, magisterską. Wolters Kluwer, 2012. 3. Weiner J. Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2012. 4. Zasady i wskazówki pisania prac dyplomowych (www.ur.krakow.pl). 5. Informacje dla studenta oraz nauczyciela - opiekuna i recenzenta pracy dyplomowej z wykorzystaniem modułu APD (www.ur.krakow.pl). Literatura uzupełniająca: 1. Praca zbiorowa pod red. L. Jabłonowskiej, P. Wachowiaka, S. Wincha, 2008. Prezentacja profesjonalna. Wyd. Difin Warszawa. 2. Łomnicki A. Wprowadzenie do statystyki dla przyrodników. Wydawnictwo Naukowe PWN. Warszawa 2011. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego. Umiejętności Formułuje hipotezy badawcze, cel, zakres pracy, zestawia literaturę, konstruuje tabele wykresy i inne elementy graficzne pracy na temat zagadnień związanych z produkcją, chłodnictwem i przechowalnictwem żywności . Wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji wyników i wyciągania wniosków. Wykazuje umiejętność precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawiania pracy/prezentacji (pisemnej lub ustnej) na temat zagadnień związanych z produkcją, chłodnictwem i przechowalnictwem żywności, jak również umiejętność dyskutowania wyników. Kompetencje społeczne Wykazuje aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z produkcją, chłodnictwem i przechowalnictwem żywności. Jest otwarty na konstruktywną krytykę i gotowy rozważyć propozycje innych osób. Ma świadomość potrzeby dokształcania i doskonalenia zawodowego. |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Nie zna podstawowych zasad ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego Nie potrafi formułować i zestawiać podstawowych elementów pracy inżynierskiej oraz nie wykazuje umiejętności prawidłowej interpretacji wyników i wyciągania wniosków Nie wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawienia prezentacji multimedialnej z zakresu swojej pracy inżynierskiej na temat zagadnień związanych z produkcją, chłodnictwem i przechowalnictwem żywności W trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień nie wykazuje żadnej aktywności Nie jest otwarty na krytykę i nie potrafi rozważyć propozycji innych osób Nie wykazuje świadomości potrzeby dokształcania i doskonalenia zawodowego Na ocenę 3 Zna niektóre zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego W stopniu podstawowym potrafi formułować i zestawiać elementy pracy inżynierskiej oraz wykazuje umiejętność interpretacji wyników i wyciągania wniosków Wykazuje umiejętność precyzyjnego porozumiewania się, ale nie przygotowuje i nie przedstawia swojej prezentacji multimedialnej z zakresu swojej pracy inżynierskiej na temat zagadnień związanych z produkcją, chłodnictwem i przechowalnictwem żywności W trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje niską aktywność Nie jest otwarty na krytykę, ale potrafi rozważyć propozycje innych osób Ma świadomość potrzeby dokształcania i doskonalenia zawodowego, ale nie uwzględnia tego w swoich działaniach Na ocenę 4 Zna wymagane zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego, ale nie uwzględnia ich w swoich działaniach W stopniu zadowalającym potrafi formułować i zestawiać elementy pracy inżynierskiej oraz wykazuje umiejętność interpretacji wyników i wyciągania wniosków Wykazuje umiejętność precyzyjnego porozumiewania się, ale z błędami przygotowuje i przedstawia prezentację multimedialną z zakresu swojej pracy inżynierskiej na temat zagadnień związanych z produkcją, chłodnictwem i przechowalnictwem żywności W trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje umiarkowaną aktywność Jest otwarty na krytykę i gotowy rozważyć propozycje innych osób Ma świadomość potrzeby dokształcania i doskonalenia zawodowego i częściowo uwzględnia to w swoich działaniach Na ocenę 5 Zna wymagane zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego i uwzględnia je w swoich działaniach Potrafi formułować i zestawiać podstawowe elementy pracy inżynierskiej oraz wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji wyników i wyciągania wniosków Wykazuje umiejętność precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawienia prezentacji multimedialnej z zakresu swojej pracy inżynierskiej na temat zagadnień związanych z produkcją, chłodnictwem i przechowalnictwem żywności W trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje dużą aktywność Jest otwarty na konstruktywną krytykę i potrafi rozważyć propozycje innych osób Ma świadomość potrzeby dokształcania i doskonalenia zawodowego i uwzględnia to w swoich działaniach |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.