Biochemia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.BTZ.BIOCB.SI.TTZTX |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Biochemia |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii Żywności |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem kursu jest zapoznanie studentów z budowa zwiazków naturalnych, oraz przemianami metabolicznymi i towarzyszacymi im zmianami energii w organizmach zywych jak równiez z praktyka analityczna laboratorium biochemicznego. |
Pełny opis: |
Tematyka wykladów:1) Rys historyczny. Pojecia podstawowe. Znaczenie biochemii w naukach przyrodniczych.Budowa i sklad chemiczny komórki. Rola wody i mikroelementów. Budowa i funkcje struktur podkomórkowych. Zwiazki makroergiczne. Mechanizm sprzezenia energetycznego. Transport przez membrany2) Aminokwasy, peptydy i bialka. Ogólna budowa i wlasnosci bialek. Struktury rzedowe bialka. Bialka jako skladnik produktów zywnosciowych - bialka zbóz, miesa, mleka, jaj. Wartosc biologiczna bialek pozywienia. Aminokwasy niezbedne.3) Enzymy. Energetyka reakcji biochemicznych Mechanizm katalizy enzymatycznej. Klasyfikacja, budowa i wlasnosci enzymów. Kontrola i regulacja aktywnosci enzymów. Enzymy trawienne.4) Witaminy rozpuszczalne w wodzie i koenzymy. Witaminy rozpuszczalne w tluszczach. Zwiazki sterydowe, karotenowce, chinony izopentenolowe. Biotechnologia witamin i zwiazków pokrewnych.5) Sacharydy. Budowa chemiczna i wlasnosci mono- oligo- i polisacharydów.Przemiany glikolityczne cukrów, fermentacje. Cykl fosforanów pentoz. Energetyka przemian katabolicznych cukrowców. Glukoneogeneza- odwrócenie procesu glikolizy.6) Utlenianie biologiczne. Lancuch oddechowy. Fosforylacja oksydacyjna. Cykl kwasów trikaboksylowych. Enzymy i energetyka cyklu Krebsa. Fosforylacje substratowe. Mechanizm wykorzystania energii swietlnej w fotosyntezie. Fotosystemy I i II. Fosforylacje fotosyntetyczne niecykliczna i cykliczna. Tworzenie cukrów w cyklu Calvina. Fotosynteza C4 i CAM. 7) Metabolizm niektórych aminokwasów. Metabolizm zelaza i hemu. Metabolizm lipidów. Trawienie lipidów i sterydów. Enzymatyczne beta-utlenienie kwasów tluszczowych. Przemiany glicerolu. Zwiazki ketonowe. Biosynteza kwasów tluszczowych. Metabolizm sterydów. Cholesterol. Regulacja hormonalna przemiany tluszczowej. 8) Kwasy nukleinowe, ich budowa, wlasnosci i mechanizm biosyntezy. Funkcje kwasów nukleinowych. Replikacja, transkrypcja i translacja. Podstawowy aksjomat biologii molekularnej. Mechanizm biosyntezy bialka. Regulacja ekspresji genów. Wprowadzenie do technik rekombinowanego DNA. Tematyka cwiczen: Wlasciwosci fizyko-chemiczne aminokwasów. Reakcje charakterystyczne aminokwasów, badanie wlasciwosci amfoterycznych aminokwasów metoda miareczkowania potencjometrycznego, oraz rozdzial aminokwasów metoda chromatografii podzialowej.Frakcjonowanie bialek metoda elektroforezy zonalnej i metoda chromatografii sita molekularnego. Badanie wplywu zmian pH, temperatury, stezenia metali ciezkich i alkalicznych, soli amonowych i alkoholu na wlasciwosci fizyczne i chemiczne bialek na przykladzie kazeiny i Taka-diastazy. Wlasciwosci fizyko-chemiczne mono-, oligo- i polisacharydów. Reakcje ogólne i charakterystyczne cukrów, badanie procesu inwersji sacharozy oraz zawartosci cukrów w materiale biologicznym metoda polarymetryczna Eversa. Metody izolacji i oczyszczania polisacharydów z materialu roslinnego i zwierzecego. Wlasciwosci fizyko-chemiczne tluszczowców. Reakcje charakterystyczne sluzace identyfikacji podstawowych skladników triacylogliceroli i fosfolipidów, a takze oznaczanie liczby zmydlania tluszczów, stopnia nienasycenia kwasów tluszczowych oraz zmian zawartosci aldehydów w tluszczach w zaleznosci od czasu ich przechowywania. Oznaczanie zawartosci cholesterolu i witamin rozpuszczalnych tluszczach w produktach spozywczych. Izolacja kwasów nukleinowych i identyfikacja ich podstawowych skladników. Kataliza enzymatyczna. Oznaczanie aktywnosci enzymatycznej w materiale biologicznym. Wplyw stezenia substratu i obecnosci inhibitorów na szybkosc reakcji enzymatycznej. |
Literatura: |
1. Kaczkowski, J. 1999. PODSTAWY BIOCHEMII. Wyd. XII ( lub pózniejsze). WNT 2. Hames, B.D., Hooper N. M. 2002. Biochemia. Krótkie wyklady., PWN S.A. Warszawa. 3. Rawn, J. D. 1989. Biochemistry. Neil Petterson Publishers, Burlington (NC). 4. Klyszejko-Stefanowicz L. 2003. Cwiczenia z biochemii. PWN Warszawa |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.