Systemy zarządzania jakością żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.7s.SZJZ.SI.TTDDZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Systemy zarządzania jakością żywności |
Jednostka: | Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
Grupy: |
Dietetyka, 7 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu studenci nabędą wiedzę w zakresie wdrażania i funkcjonowania systemów zarządzania jakością w organizacjach zajmujących się produkcją, obrotem i dystrybucją żywności. |
Pełny opis: |
Etapy i koncepcje w rozwoju systemów zarządzaniu jakością; historia norm dotyczących zarządzania jakością. Rodzaje systemów zarządzania wdrażane w zakładach przemysłu spożywczego, obligatoryjne i nieobligatoryjne. Wymagania normy ISO 9001: 2015 w odniesieniu do potrzeb certyfikacji systemu zarządzania jakością. Wymagania odnośnie dokumentacji systemu. Zasady zarządzania jakością jako droga do kompleksowego zarządzania przez jakość – TQM. Rodzaje procesów określanych w systemie zarządzania jakością, podejście procesowe do zarządzania. Akredytacja, normalizacja, certyfikacja. Wymagania do spełnienia przy akredytacji laboratoriów wg normy ISO 17025. Audytowanie systemów zarządzania jakością żywności. Zarządzanie bezpieczeństwem Żywności według norm z serii ISO 22000; dokumentowanie systemu, identyfikowalność, programy PRP |
Literatura: |
1.Norma ISO 9001: 2015, Systemy zarządzania jakością wymagania 2. Norma PN-EN ISO 22000:2005 Systemy zarządzania bezpieczeństwem żywności. Wymagania dla każdej organizacji należącej do łańcucha żywnościowego 3. Sikora T. red.: Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością. Wydawnictwo UE w Krakowie 2010 4. Kołożyn-Krajewska D., Sikora T. Zarządzanie Bezpieczeństwem Żywności, Teoria i Praktyka, Wydawnictwo C.H. Beck, 2010. 5. Salerno-Kochan M. System zarządzania jakością ISO 9000. [W:] Wybrane koncepcje i systemy zarządzania jakością. Red. T. Sikora. Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, 2010. 6. Hamrol. A. Zarządzanie jakością z przykładami, PWN Warszawa 2009 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - student zna i rozumie: wszystkie systemy zapewniania i zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności w organizacjach zajmujących się produkcją żywności i pasz oraz wytwarzaniem materiałów mających kontakt z żywnością. Wie, które z nich są obligatoryjne, a które dobrowolne. istotę i cele systemów zarządzania jakością i zarządzania bezpieczeństwem żywności według norm z serii ISO 9000 i ISO 22000, wie jakie są ich wymagania dotyczące certyfikacji systemu oraz jakie płyną korzyści z opracowania, wdrożenia i utrzymywania systemu zarządzania jakością i systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Zna dokumentacje niezbędną do prawidłowego funkcjonowania systemu zarządzania jakością. rodzaje procesów zarządczych funkcjonujących w organizacjach przetwórstwa żywności. Potrafi je opisać i określić powiązania między nimi i ich wpływ na funkcjonowanie całego systemu. Rozumie podstawowe pojęcia z zakresu prawa żywnościowego. zasady zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności zgodnie z krajowymi i międzynarodowymi regulacjami prawnymi. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: uznania znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności o właściwej jakości zdrowotnej oraz kształtowanie i stan środowiska naturalnego. informowania społeczeństwa o działaniach dotyczących produkcji żywności o właściwej jakości zdrowotnej zgodnie z aktualnym stanem wiedzy. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie przedmiotu na podstawie pisemnego sprawdzianu wiedzy. Do uzyskania zaliczenia wymagane jest uzyskanie minimum 51% punktów. |
Praktyki zawodowe: |
Nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Sady | |
Prowadzący grup: | Marek Sady | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Sady | |
Prowadzący grup: | Marek Sady | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Sady | |
Prowadzący grup: | Marek Sady | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.