Seminarium dyplomowe i praca inżynierska
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.7s.SPIh.SI.TJBJY.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium dyplomowe i praca inżynierska |
Jednostka: | Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
8.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Seminarium dyplomowe ma umożliwić studentom robocze zaprezentowanie założeń oraz stanu realizacji dyplomowej pracy inżynierskiej będącej rezultatem pracy studenta. Student zaznajamia się z formalnymi zasadami i warunkami pisania oraz obrony pracy dyplomowej (w tym przebiegu egzaminu dyplomowego). Dodatkowo uzyskuje umiejętność precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawienia pracy/prezentacji (pisemnej lub ustnej) |
Pełny opis: |
Seminarium Tematyka zajęć: Omówienie struktury pracy pisemnej oraz warunków ukończenia studiów I stopnia. Zasady wykorzystania literatury dotyczącej zagadnień jakości i bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego z zachowaniem prawa własności intelektualnej autorów. Przedstawienie działalności naukowej Katedry Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych, tematyki badawczej poszczególnych pracowników. Omówienie i wybór tematów prac inżynierskich. Prezentacje studentów założeń swoich prac inżynierskich na wybrany temat z zakresu jakości i bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego. Przedstawienie i omówienie zebranych materiałów. Konsultacje w zakresie pisania kolejnych części pracy inżynierskiej. Złożenie pracy inżynierskiej |
Literatura: |
Podstawowa 1. Achremowicz B., Wesołowska-Janczarek M. 2001. Poradnik dla dyplomantów. Wyd. AR w Lublinie. 2. Weiner J. 2009. Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych. PWN Warszawa. 3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z zakresu nauki o żywności Uzupełniająca 1. Majchrzak J., Mendel T., 2009. Metodyka pisania prac magisterskich i dyplomowych. Wyd. AE w Poznaniu. 2. Procedura przygotowywania prac dyplomowych przez studentów Wydziału Technologii Żywności (WTŻ) Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie http://wtz.ur.krakow.pl/zasoby/8/Procedura.pdf 3. Informacje dla studenta oraz nauczyciela - opiekuna i recenzenta pracy dyplomowej z wykorzystaniem modułu APD |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: Zna podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: Formułuje cel, zakres pracy, zestawia literaturę, konstruuje tabele wykresy i inne elementy graficzne pracy seminaryjnej i inżynierskiej. Wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji wyników, uogólnień i wyciągania wniosków. Wykazuje umiejętność precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawiania pracy/prezentacji (pisemnej lub ustnej) oraz pisania pracy inżynierskiej w zakresie jakości i bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: Wykazuje aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z jakością i bezpieczeństwem żywności pochodzenia zwierzęcego. Dostrzega różnice między kontynuacją kształcenia a podjęciem pracy zawodowej. Jest otwarty na konstruktywną krytykę i gotowy rozważyć propozycje innych osób. |
Metody i kryteria oceniania: |
Seminarium Zaliczenie zajęć na podstawie : - oceny aktywnego uczestnictwa w dyskusji - przygotowania i prezentacji własnej pracy dyplomowej Na ocenę 2 Wiedza Nie zna podstawowych zasad ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego. Nie zna podstaw statystyki. Umiejętności Nie formułuje hipotez badawczych, celów, zakresu pracy, nie zestawia literatury, nie konstruuje tabeli, wykresów i innych elementów graficznych pracy. Nie wykazuje umiejętności prawidłowej interpretacji wyników, w tym statystyki i nie wyciąga wniosków. Nie wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawiania pracy/prezentacji, również umiejętności dyskutowania wyników. Kompetencje społeczne Nie wykazuje aktywności w trakcie dyskusji dotyczącej zagadnień związanych z produkcją żywności pochodzenia zwierzęcego. Nie jest otwarty na konstruktywną krytykę i nie jest gotowy rozważyć propozycji innych osób. Nie jest świadomy konieczności ciągłego doskonalenia i pogłębiania swojej wiedzy. Na ocenę 3 Wiedza Zna niektóre zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego. Zna niektóre działania statystyczne. Umiejętności W stopniu podstawowym formułuje hipotezy badawcze, cele, zakres pracy, zestawienia literatury, konstruuje tabele, wykresy i inne elementy graficzne pracy oraz wykazuje umiejętności prawidłowej interpretacji wyników, w tym statystyki i wyciągania wniosków. Wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się, ale nie przygotowuje i przedstawia pracy/prezentacji, również ma problemy z dyskutowaniem wyników. Kompetencje społeczne Wykazuje małą aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej zagadnień związanych z produkcją żywności pochodzenia zwierzęcego. Nie jest otwarty na konstruktywną krytykę, ale potrafi rozważyć propozycje innych osób. Jest świadomy, że uzyskana wiedza i umiejętności z czasem tracą na aktualności, jednak nie wykazuje inicjatywy by to zmienić. Na ocenę 4 Wiedza Zna wymagane zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego, ale nie uwzględnię ich w swojej pracy/ach. Zna działania statystyczne, ale nie wszystkie potrafi prawidłowo wykorzystać. Umiejętności W stopniu zadawalającym formułuje hipotezy badawcze, cele, zakres pracy, zestawienia literatury, konstruuje tabele, wykresy i inne elementy graficzne pracy oraz wykazuje umiejętności prawidłowej interpretacji wyników, w tym statystyki i wyciągania wniosków. Wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się, ale z błędami przygotowuje i przedstawia pracę/prezentację, potrafi poprawnie dyskutować wyniki. Kompetencje społeczne Wykazuje umiarkowaną aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej zagadnień związanych żywności pochodzenia zwierzęcego. Jest otwarty na krytykę i gotowy rozważyć propozycji innych osób. Jest świadomy, że uzyskana wiedza i umiejętności z czasem tracą na aktualności, stara się dokształcać, wykazuje inicjatywę. Na ocenę 5 Wiedza Zna wymagane zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego i uwzględnia je w swojej pracy/ach. Zna działania statystyczne i potrafi je prawidłowo wykorzystać do swoich badań. Umiejętności Potrafi doskonale formułować hipotezy badawcze, cele, zakres pracy, zestawienia literatury, konstruuje tabele, wykresy i inne elementy graficzne pracy oraz wykazuje umiejętności prawidłowej interpretacji wyników, w tym statystyki i wyciągania wniosków. Wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się, prawidłowo przygotowuje i przedstawia pracę/prezentację, potrafi właściwie dyskutować wyniki. Kompetencje społeczne Wykazuje dużą aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej zagadnień związanych z żywności pochodzenia zwierzęcego. Jest otwarty na konstruktywną krytykę i potrafi rozważyć propozycje innych osób oraz sam przeanalizować swoje błędy. Ma świadomość odpowiedzialności, jaką osoba odpowiadająca za jakość i bezpieczeństwo żywności bierze za produkcję zdrowej żywności. Zdaje sobie sprawę z dezaktualizowania się uzyskanych umiejętności i wiedzy i ciągłej potrzeby doskonalenia. Wykazuje inicjatywę w kierunku dokształcania i doskonalenia zawodowego. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Władysław Migdał | |
Prowadzący grup: | Magda Filipczak-Fiutak, Władysław Migdał | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
![]() |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Władysław Migdał | |
Prowadzący grup: | Władysław Migdał, Agnieszka Pluta-Kubica | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.