Seminarium dyplomowe
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.7s.SEDw.SI.TTDDZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium dyplomowe |
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż |
Grupy: |
Dietetyka, 7 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Struktura efektów uczenia się: Dyscyplina: nauki rolnicze - dyscyplina technologia żywności i żywienia 3,0 ECTS Struktura aktywności studenta: zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego 32 godz. 1,3 ECTS w tym: ćwiczenia i seminaria 30 godz. konsultacje 1 godz. udział w egzaminie i zaliczeniach godz. praca własna 43 godz. 1,7 ECTS |
Pełny opis: |
Omówienie struktury pracy pisemnej. Zasady wykorzystania literatury dotyczącej przedmiotu badań z zachowaniem prawa własności intelektualnej autorów. Przedstawienie działalności naukowej Katedry, jako przykład odpowiedniego planowania eksperymentu/badań, stawiania hipotez badawczych, właściwej prezentacji uzyskanych wyników i ich interpretacji, a także formułowania wniosków. Prezentacje przygotowane i przedstawione przez studentów nt. założeń ich pracy dyplomowej (cel, hipotezy badawcze, materiał i metodyka badań). Przedstawienie i omówienie wyników przeprowadzonych badań. Prezentacja sformułowanych wniosków. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Aktualna procedura dyplomowania oraz przygotowywania prac dyplomowych przez studentów Wydziału Technologii Żywności (WTŻ) Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. 2. Majchrzak J., Jadwiga Majchrzak, Tadeusz Mendel. 2010. Metodyka pisania prac magisterskich i dyplomowych. Wrocław. 3. Urban S., Ładoński W., 2003. Jak napisać dobra pracę magisterską. Wydanie piąte, uzupełnione, Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wrocław. Uzupełniająca 1. Praca zbiorowa pod red. L. Jabłonowskiej, P. Wachowiaka, S. Wincha, 2008. Prezentacja profesjonalna. Wyd. Difin Warszawa. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: -podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: -pozyskiwać i przetwarzać informacje potrzebne do pracy/badań, formułować cel, zakres pracy, zestawiać literaturę z zakresu dietetyki, w tym odpowiedniego wykorzystania produktów zbożowych i węglowodanowych w żywieniu ludzi zdrowych i chorych konstruować tabele, wykresy i inne elementy graficzne pracy, wykazywać umiejętność prawidłowej interpretacji wyników i wyciągania wniosków -precyzyjnie porozumiewać się oraz przygotowywać i przedstawiać pracę/prezentację (pisemną lub ustną) KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: -aktywnej dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z produkcją żywności o właściwej jakości zdrowotnej, zagrożeń wynikających z samego surowca oraz procesów przetwórczych oraz prawidłowego identyfikowania dylematów związanych z zawodem dietetyka -uznania znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję bezpiecznej żywności o właściwej jakości zdrowotnej |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie zajęć na podstawie : - aktywnego uczestnictwa w dyskusji - udział w ocenie końcowej modułu 10% - przygotowania prezentacji - udział w ocenie końcowej modułu 90%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN SEM
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Buksa, Jarosław Korus | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Buksa, Jarosław Korus | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN SEM
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Gumul | |
Prowadzący grup: | Emilia Bernaś, Lesław Juszczak, Jarosław Korus, Władysław Migdał, Dorota Najgebauer-Lejko, Magdalena Surma, Mariusz Witczak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.