Seminarium dyplomowe
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.7s.SEDw.NI.TTZXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium dyplomowe |
Jednostka: | Katedra Technologii Węglowodanów i Przetwórstwa Zbóż |
Grupy: |
Technologia Żywności i Żywienie Człowieka, 7 sem, NI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Struktura efektów uczenia się: Dyscyplina: nauki rolnicze - dyscyplina technologia żywności i żywienia 3,0 ECTS Struktura aktywności studenta: zajęcia realizowane z bezpośrednim udziałem prowadzącego 32 godz. 1,3 ECTS w tym: ćwiczenia i seminaria 30 godz. konsultacje 1 godz. udział w egzaminie i zaliczeniach godz. praca własna 43 godz. 1,7 ECTS |
Pełny opis: |
Tematyka zajęć Omówienie struktury pracy pisemnej. Zasady wykorzystania literatury dotyczącej przedmiotu badań z zachowaniem prawa własności intelektualnej autorów. Przedstawienie badań naukowych w Katedrze z zakresu przetwórstwa surowców węglowodanowych, jako przykład odpowiedniego planowania eksperymentu/badań, stawiania hipotez badawczych, właściwej prezentacji uzyskanych wyników i ich interpretacji, a także formułowania wniosków. Prezentacje przygotowane i przedstawione przez studentów nt założeń ich pracy dyplomowej (cel, hipotezy badawcze, materiał i metodyka badań). Przedstawienie i omówienie wyników przeprowadzonych badań. Prezentacja sformułowanych wniosków. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Urban S., Ładoński W., 2003. Jak napisać dobra pracę magisterską. Wydanie piąte, uzupełnione, Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wrocław. 2. Majchrzak J., Jadwiga Majchrzak, Tadeusz Mendel. 2010. Metodyka pisania prac magisterskich i dyplomowych. Wrocław. 3. Aktualna procedura dyplomowania oraz przygotowywania prac dyplomowych przez studentów Wydziału Technologii Żywności (WTŻ) Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Załącznik nr 2 (www.wtz.urk.edu.pl). Uzupełniająca 1. Praca zbiorowa pod red. L. Jabłonowskiej, P. Wachowiaka, S. Wincha, 2008. Prezentacja profesjonalna. Wyd. Difin Warszawa |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: -podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: -pozyskiwać i przetwarzać informacje potrzebne do pracy/badań, formułować cel, zakres pracy, zestawiać literaturę z zakresu przetwórstwa surowców węglowodanowych, konstruować tabele, wykresy i inne elementy graficzne pracy, prawidłowo interpretować wyniki i wyciągać wnioski -precyzyjnie porozumiewać się oraz przygotowywać i przedstawiać pracę/prezentację (pisemną lub ustną) KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: -aktywnej dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z produkcją żywności, zagrożeń wynikających z samego surowca oraz procesów przetwórczych produktów węglowodanowych -uznania znaczenia zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję bezpiecznej żywności, a także promowania zasad racjonalnego żywienia zgodnie z aktualnym stanem wiedzy |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie zajęć na podstawie : - aktywnego uczestnictwa w dyskusji - udział w ocenie końcowej modułu 10% - przygotowania prezentacji - udział w ocenie końcowej modułu 90%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N SEM
|
Typ zajęć: |
Seminarium, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jarosław Korus | |
Prowadzący grup: | Jarosław Korus | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.