Rachunkowość
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.7s.RACH.SI.TBSBZ.R |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rachunkowość |
Jednostka: | Katedra Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej |
Grupy: |
Browarnictwo i słodownictwo, 7 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
1. Rachunkowość jako system – definicja, istota, znaczenie, funkcje. 2. Aktywa jednostki gospodarczej, ich klasyfikacja i podział. 3.Pasywa jednostki gospodarczej – istota i znaczenie poszczególnych rodzajów kapitałów w przedsiębiorstwie. 4. Bilans jednostek gospodarczych innych niż banki i ubezpieczyciele. 5. Przychody i koszty w działalności gospodarczej – definicje i cechy specyficzne, systemy ewidencji kosztów. Rachunek wyników i jego rodzaje. 6. System ewidencji oraz ustalania wysokości podatku dochodowego osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą (karta podatkowa, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych oraz zasady ogólne). 7. Istota oraz zasady ewidencji podatku VAT. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Kmiecik-Kiszka Z., Szaro L. Rachunkowość od podstaw. Wyd. AR w Krakowie, Kraków, 2009. 2. Tokarski M., Voss G. Księgowość w małej i średniej firmie. Wydawnictwo CeDeWu, 2015. Uzupełniająca: 1. Matuszewicz J., Matuszewicz P. Rachunkowość od podstaw. Wyd. Finans-Service, Warszawa, 2010. 2. Kożuch A., Kożuch A.J., Wakuła M. Rachunkowość po polsku. Wyd. II zmienione, CeDeWu, Warszawa, 2011. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: * zakres, zasady i cele rachunkowości (RAC_W1) * sprawozdania finansowe oraz rozumie treść bilansu oraz rachunku zysków i strat (RAC_W2) * formy ewidencji podatku dochodowego od osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą, a także istotę podatku VAT (RAC_W3) KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: * rozumienia potrzeby ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego, w szczególności skutkujący umiejętnością pozyskiwania i przekształcania informacji generowanych w systemie rachunkowości (RAC_K1) * wykazywania odpowiedzialności za pracę własną i innych, posiadając wymaganą w tym zakresie wiedzę finansową (RAC_K2) |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów na podstawie pisemnego sprawdzianu wiedzy (wymagane zdobycie min. 51% punktów). |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Beata Pater | |
Prowadzący grup: | Beata Pater | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Beata Pater | |
Prowadzący grup: | Beata Pater | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
1. Rachunkowość jako system – definicja, istota, znaczenie, funkcje. 2. Aktywa jednostki gospodarczej, ich klasyfikacja i podział. 3.Pasywa jednostki gospodarczej – istota i znaczenie poszczególnych rodzajów kapitałów w przedsiębiorstwie. 4. Bilans jednostek gospodarczych innych niż banki i ubezpieczyciele. 5. Przychody i koszty w działalności gospodarczej – definicje i cechy specyficzne, systemy ewidencji kosztów. Rachunek wyników i jego rodzaje. 6. System ewidencji oraz ustalania wysokości podatku dochodowego osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą (karta podatkowa, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych oraz zasady ogólne). 7. Istota oraz zasady ewidencji podatku VAT. |
|
Literatura: |
Podstawowa: 1. Kmiecik-Kiszka Z., Szaro L. Rachunkowość od podstaw. Wyd. AR w Krakowie, Kraków, 2009. 2. Tokarski M., Voss G. Księgowość w małej i średniej firmie. Wydawnictwo CeDeWu, 2015. Uzupełniająca: 1. Matuszewicz J., Matuszewicz P. Rachunkowość od podstaw. Wyd. Finans-Service, Warszawa, 2010. 2. Kożuch A., Kożuch A.J., Wakuła M. Rachunkowość po polsku. Wyd. II zmienione, CeDeWu, Warszawa, 2011. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Beata Pater | |
Prowadzący grup: | Beata Pater | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
1. Rachunkowość jako system – definicja, istota, znaczenie, funkcje. 2. Aktywa jednostki gospodarczej, ich klasyfikacja i podział. 3.Pasywa jednostki gospodarczej – istota i znaczenie poszczególnych rodzajów kapitałów w przedsiębiorstwie. 4. Bilans jednostek gospodarczych innych niż banki i ubezpieczyciele. 5. Przychody i koszty w działalności gospodarczej – definicje i cechy specyficzne, systemy ewidencji kosztów. Rachunek wyników i jego rodzaje. 6. System ewidencji oraz ustalania wysokości podatku dochodowego osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą (karta podatkowa, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych oraz zasady ogólne). 7. Istota oraz zasady ewidencji podatku VAT. |
|
Literatura: |
Podstawowa: 1. Kmiecik-Kiszka Z., Szaro L. Rachunkowość od podstaw. Wyd. AR w Krakowie, Kraków, 2009. 2. Tokarski M., Voss G. Księgowość w małej i średniej firmie. Wydawnictwo CeDeWu, 2015. Uzupełniająca: 1. Matuszewicz J., Matuszewicz P. Rachunkowość od podstaw. Wyd. Finans-Service, Warszawa, 2010. 2. Kożuch A., Kożuch A.J., Wakuła M. Rachunkowość po polsku. Wyd. II zmienione, CeDeWu, Warszawa, 2011. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.