Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Rachunkowość

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.7s.RACH.SI.TBSBZ.R
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Rachunkowość
Jednostka: Katedra Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej
Grupy: Browarnictwo i słodownictwo, 7 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 1.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

1. Rachunkowość jako system – definicja, istota, znaczenie, funkcje.

2. Aktywa jednostki gospodarczej, ich klasyfikacja i podział.

3.Pasywa jednostki gospodarczej – istota i znaczenie poszczególnych rodzajów kapitałów w przedsiębiorstwie.

4. Bilans jednostek gospodarczych innych niż banki i ubezpieczyciele.

5. Przychody i koszty w działalności gospodarczej – definicje i cechy specyficzne, systemy ewidencji kosztów. Rachunek wyników i jego rodzaje.

6. System ewidencji oraz ustalania wysokości podatku dochodowego osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą (karta podatkowa, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych oraz zasady ogólne).

7. Istota oraz zasady ewidencji podatku VAT.

Literatura:

Podstawowa:

1. Kmiecik-Kiszka Z., Szaro L. Rachunkowość od podstaw. Wyd. AR w Krakowie, Kraków, 2009.

2. Tokarski M., Voss G. Księgowość w małej i średniej firmie. Wydawnictwo CeDeWu, 2015.

Uzupełniająca:

1. Matuszewicz J., Matuszewicz P. Rachunkowość od podstaw. Wyd. Finans-Service, Warszawa, 2010.

2. Kożuch A., Kożuch A.J., Wakuła M. Rachunkowość po polsku. Wyd. II zmienione, CeDeWu, Warszawa, 2011.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

* zakres, zasady i cele rachunkowości (RAC_W1)

* sprawozdania finansowe oraz rozumie treść bilansu oraz rachunku zysków i strat (RAC_W2)

* formy ewidencji podatku dochodowego od osób fizycznych prowadzących

działalność gospodarczą, a także istotę podatku VAT (RAC_W3)

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

* rozumienia potrzeby ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji

zawodowych oraz rozwoju osobistego, w szczególności skutkujący umiejętnością pozyskiwania i przekształcania informacji generowanych w systemie rachunkowości (RAC_K1)

* wykazywania odpowiedzialności za pracę własną i innych, posiadając wymaganą w tym zakresie wiedzę finansową (RAC_K2)

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie wykładów na podstawie pisemnego sprawdzianu wiedzy (wymagane zdobycie min. 51% punktów).

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Pater
Prowadzący grup: Beata Pater
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Pater
Prowadzący grup: Beata Pater
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

1. Rachunkowość jako system – definicja, istota, znaczenie, funkcje.

2. Aktywa jednostki gospodarczej, ich klasyfikacja i podział.

3.Pasywa jednostki gospodarczej – istota i znaczenie poszczególnych rodzajów kapitałów w przedsiębiorstwie.

4. Bilans jednostek gospodarczych innych niż banki i ubezpieczyciele.

5. Przychody i koszty w działalności gospodarczej – definicje i cechy specyficzne, systemy ewidencji kosztów. Rachunek wyników i jego rodzaje.

6. System ewidencji oraz ustalania wysokości podatku dochodowego osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą (karta podatkowa, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych oraz zasady ogólne).

7. Istota oraz zasady ewidencji podatku VAT.

Literatura:

Podstawowa:

1. Kmiecik-Kiszka Z., Szaro L. Rachunkowość od podstaw. Wyd. AR w Krakowie, Kraków, 2009.

2. Tokarski M., Voss G. Księgowość w małej i średniej firmie. Wydawnictwo CeDeWu, 2015.

Uzupełniająca:

1. Matuszewicz J., Matuszewicz P. Rachunkowość od podstaw. Wyd. Finans-Service, Warszawa, 2010.

2. Kożuch A., Kożuch A.J., Wakuła M. Rachunkowość po polsku. Wyd. II zmienione, CeDeWu, Warszawa, 2011.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Pater
Prowadzący grup: Beata Pater
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

1. Rachunkowość jako system – definicja, istota, znaczenie, funkcje.

2. Aktywa jednostki gospodarczej, ich klasyfikacja i podział.

3.Pasywa jednostki gospodarczej – istota i znaczenie poszczególnych rodzajów kapitałów w przedsiębiorstwie.

4. Bilans jednostek gospodarczych innych niż banki i ubezpieczyciele.

5. Przychody i koszty w działalności gospodarczej – definicje i cechy specyficzne, systemy ewidencji kosztów. Rachunek wyników i jego rodzaje.

6. System ewidencji oraz ustalania wysokości podatku dochodowego osób fizycznych prowadzących działalność gospodarczą (karta podatkowa, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych oraz zasady ogólne).

7. Istota oraz zasady ewidencji podatku VAT.

Literatura:

Podstawowa:

1. Kmiecik-Kiszka Z., Szaro L. Rachunkowość od podstaw. Wyd. AR w Krakowie, Kraków, 2009.

2. Tokarski M., Voss G. Księgowość w małej i średniej firmie. Wydawnictwo CeDeWu, 2015.

Uzupełniająca:

1. Matuszewicz J., Matuszewicz P. Rachunkowość od podstaw. Wyd. Finans-Service, Warszawa, 2010.

2. Kożuch A., Kożuch A.J., Wakuła M. Rachunkowość po polsku. Wyd. II zmienione, CeDeWu, Warszawa, 2011.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)