Ekonomia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.7s.EKON.SI.TTZIX.R |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekonomia |
Jednostka: | Katedra Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami mikro- i makroekonomii. Ma to umożliwić absolwentom rozumienie mechanizmów funkcjonowania rynku i polityki gospodarczej państwa. |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Podstawowe pojęcia ekonomiczne - wprowadzenie Podstawowe podmioty gospodarcze. Model gospodarki rynkowej. Struktury rynkowe: konkurencja doskonała i niedoskonała, polityka antymonopolowa Zachowania rynkowe konsumenta i producenta Dochód narodowy, wzrost i rozwój gospodarczy, rozwój zrównoważony, cykliczność w gospodarce System pieniężno - kredytowy , inflacja i polityka pieniężna (monetarna) państwa Rynek pracy. Bezrobocie w gospodarce rynkowej i jego zwalczanie. Bezrobocie a inflacja System budżetowy i polityka fiskalna państwa Zaliczenie - sprawdzian wiedzy |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Dach Z., 2005, Mikroekonomia dla studiów licencjackich. Wyd. nauk. Synaba. K-ów 2. Elementarne zagadnienia ekonomii, 2006. Pr.zb. pod red. R. Milewskiego. PWN. W- wa 3. Podstawy makroekonomii, 2004. Pr. zb. pod red. Z. Dach i B. Szopy. PTE. K-ów Literatura uzupełniająca: 1.Nasiłowski M., 2005. System rynkowy. Podstawy mikro - i makroekonomii. Wyd. Key Text. W-wa 2. Caban W., 2006. Ekonomia. PWE, W - wa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Ma podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną w zakresie dostosowanym do nauk o żywności i żywieniu. Zna zasady ekonomii, organizacji i zarządzania w przemyśle żywnościowym. Zna i rozumie podstawowe zasady tworzenia i rozwoju przedsiębiorczości indywidualnej. Kompetencje społeczne Rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. Wykazuje zdolność do pracy w zespole przyjmując w nim różne role. Umiejętnie zarządza czasem. |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Wiedza Student nie ma podstawowej wiedzy ekonomicznej, prawnej i społecznej Nie zna zasady ekonomii, organizacji i zarządzania w przemyśle żywnościowym. Nie zna i nie rozumie podstawowych zasady tworzenia i rozwoju przedsiębiorczości indywidualnej. Kompetencje społeczne Student nie rozumie potrzeby ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. Student nie wykazuje zdolność do pracy w zespole przyjmując w nim różne role. Nie umiejętnie zarządza czasem. Na ocenę 3 Wiedza Student nie ma niewielką podstawową wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną Zna w stopniu dostatecznym zasady ekonomii, organizacji i zarządzania w przemyśle żywnościowym. Student zna w stopniu dostatecznym i rozumie podstawowe zasady tworzenia i rozwoju przedsiębiorczości indywidualnej. Kompetencje społeczne Student w stopniu podstawowym rozumie potrzeby ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. Student w stopniu dostatecznym wykazuje zdolność do pracy w zespole przyjmując w nim różne role. Dostatecznie zarządza czasem. Na ocenę 4 Wiedza Student ma wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną Zna w stopniu dobrym zasady ekonomii, organizacji i zarządzania w przemyśle żywnościowym. Student zna w stopniu dobrym i rozumie podstawowe zasady tworzenia i rozwoju przedsiębiorczości indywidualnej. Kompetencje społeczne Student w stopniu dobrym rozumie potrzeby ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. Student w stopniu dobrym wykazuje zdolność do pracy w zespole przyjmując w nim różne role. Dobrze i umiejętnie zarządza czasem. Na ocenę 5 Wiedza Student ma wiedzę ekonomiczną, prawną i społeczną opanowaną w stopniu bardzo dobrym Zna zasady ekonomii, organizacji i zarządzania w przemyśle żywnościowym. Student zna i rozumiezasady tworzenia i rozwoju przedsiębiorczości indywidualnej. Umiejętności Kompetencje społeczne Student w stopniu bardzo dobrym rozumie potrzeby ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. Student w stopniu bardzo dobrym wykazuje zdolność do pracy w zespole przyjmując w nim różne role. Umiejętnie zarządza czasem. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.