Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekonomia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.7s.EKON.SI.TBSBZ.R
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ekonomia
Jednostka: Katedra Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej
Grupy: Browarnictwo i słodownictwo, 7 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 1.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:
Pełny opis:

1. Przedmiot ekonomii i podstawowe pojęcia ekonomiczne- ograniczoność zasobów i jej konsekwencje. Ogólna charakterystyka gospodarki rynkowej.

2. Podstawowe podmioty gospodarcze. Model gospodarki rynkowej. Struktury rynkowe: konkurencja doskonała i niedoskonała. Mechanizm rynkowy: prawo popytu i podaży.

3. Prawo Engla a gospodarka rolno-żywnościowa. Problemy wyżywienia ludności i bezpieczeństwa żywnościowego. Podstawy zachowań rynkowych konsumentów i producentów.

4. Mierniki produkcji społecznej (PKB, dochód narodowy), determinanty wzrostu i rozwoju gospodarczego, rozwój zrównoważony, cykliczność w gospodarce.

5. System pieniężno-kredytowy, inflacja i polityka pieniężna (monetarna) państwa.

6. System budżetowy i polityka fiskalna państwa. Deficyt budżetowy i dług publiczny.

7. Rynek pracy. Bezrobocie w gospodarce rynkowej i jego zwalczanie. Bezrobocie a inflacja.

8. Integracja gospodarcza, globalizacja i liberalizacja stosunków gospodarczych.

Literatura:

Podstawowa:

1. Czarny B. Podstawy Ekonomii, PWE, 2015.

2. Dach Z. Mikroekonomia dla studiów licencjackich. Wydawnictwo Naukowe Synaba, Kraków, 2005.

3. Begg D., Fisher S., Dornbusch R. Ekonomia. PWNE, Warszawa, 1993.

Uzupełniająca

1. Milewski R., Kwiatkowski E. Podstawy Ekonomii, PWN, 2008.

2. Caban W., Ekonomia. PWE, Warszawa, 2006.

3. Milewski R. (red.). Elementarne zagadnienia ekonomii. PWN, Warszawa, 2006.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

* podstawowe pojęcia mikroekonomiczne, opisuje mechanizm działania najważniejszych praw rynkowych oraz zna podstawy wyborów ekonomicznych konsumentów i producentów (EKN_W1)

* najważniejsze pojęcia i procesy makroekonomiczne oraz dylematy polityki

gospodarczej współczesnych państw (EKN_W2)

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

* znaleźć i zinterpretować kluczowe informacje ekonomiczne, przewidzieć ich skutki rynkowe oraz społeczne (EKN_U1)

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

* świadomego uznania ciągłych zmian w gospodarce i konieczności nieustannej obserwacji rynku oraz permanentnego uczenia się, zrozumienia odmienności interesów ekonomicznych różnych podmiotów oraz ich skutki, jak napięcia, konflikty, nierówności (EKN_K1).

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie wykładów na podstawie testu jednokrotnego wyboru (min. 51% punktów na ocenę pozytywną).

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Pater
Prowadzący grup: Beata Pater
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Pater
Prowadzący grup: Beata Pater
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

1. Przedmiot ekonomii i podstawowe pojęcia ekonomiczne- ograniczoność zasobów i jej konsekwencje. Ogólna charakterystyka gospodarki rynkowej.

2. Podstawowe podmioty gospodarcze. Model gospodarki rynkowej. Struktury rynkowe: konkurencja doskonała i niedoskonała. Mechanizm rynkowy: prawo popytu i podaży.

3. Prawo Engla a gospodarka rolno-żywnościowa. Problemy wyżywienia ludności i bezpieczeństwa żywnościowego. Podstawy zachowań rynkowych konsumentów i producentów.

4. Mierniki produkcji społecznej (PKB, dochód narodowy), determinanty wzrostu i rozwoju gospodarczego, rozwój zrównoważony, cykliczność w gospodarce.

5. System pieniężno-kredytowy, inflacja i polityka pieniężna (monetarna) państwa.

6. System budżetowy i polityka fiskalna państwa. Deficyt budżetowy i dług publiczny.

7. Rynek pracy. Bezrobocie w gospodarce rynkowej i jego zwalczanie. Bezrobocie a inflacja.

8. Integracja gospodarcza, globalizacja i liberalizacja stosunków gospodarczych.

Literatura:

Podstawowa:

1. Czarny B. Podstawy Ekonomii, PWE, 2015.

2. Dach Z. Mikroekonomia dla studiów licencjackich. Wydawnictwo Naukowe Synaba, Kraków, 2005.

3. Begg D., Fisher S., Dornbusch R. Ekonomia. PWNE, Warszawa, 1993.

Uzupełniająca

1. Milewski R., Kwiatkowski E. Podstawy Ekonomii, PWN, 2008.

2. Caban W., Ekonomia. PWE, Warszawa, 2006.

3. Milewski R. (red.). Elementarne zagadnienia ekonomii. PWN, Warszawa, 2006.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Pater
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Pełny opis:

1. Przedmiot ekonomii i podstawowe pojęcia ekonomiczne- ograniczoność zasobów i jej konsekwencje. Ogólna charakterystyka gospodarki rynkowej.

2. Podstawowe podmioty gospodarcze. Model gospodarki rynkowej. Struktury rynkowe: konkurencja doskonała i niedoskonała. Mechanizm rynkowy: prawo popytu i podaży.

3. Prawo Engla a gospodarka rolno-żywnościowa. Problemy wyżywienia ludności i bezpieczeństwa żywnościowego. Podstawy zachowań rynkowych konsumentów i producentów.

4. Mierniki produkcji społecznej (PKB, dochód narodowy), determinanty wzrostu i rozwoju gospodarczego, rozwój zrównoważony, cykliczność w gospodarce.

5. System pieniężno-kredytowy, inflacja i polityka pieniężna (monetarna) państwa.

6. System budżetowy i polityka fiskalna państwa. Deficyt budżetowy i dług publiczny.

7. Rynek pracy. Bezrobocie w gospodarce rynkowej i jego zwalczanie. Bezrobocie a inflacja.

8. Integracja gospodarcza, globalizacja i liberalizacja stosunków gospodarczych.

Literatura:

Podstawowa:

1. Czarny B. Podstawy Ekonomii, PWE, 2015.

2. Dach Z. Mikroekonomia dla studiów licencjackich. Wydawnictwo Naukowe Synaba, Kraków, 2005.

3. Begg D., Fisher S., Dornbusch R. Ekonomia. PWNE, Warszawa, 1993.

Uzupełniająca

1. Milewski R., Kwiatkowski E. Podstawy Ekonomii, PWN, 2008.

2. Caban W., Ekonomia. PWE, Warszawa, 2006.

3. Milewski R. (red.). Elementarne zagadnienia ekonomii. PWN, Warszawa, 2006.

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)