Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Ekonomia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.7s.EKON.SI.TBSBY.R
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Ekonomia
Jednostka: Katedra Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 1.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Tematyka zajęć:

Przedmiot ekonomii i podstawowe pojęcia ekonomiczne- ograniczoność zasobów i jej konsekwencje. Ogólna charakterystyka gospodarki rynkowej.

Podstawowe podmioty gospodarcze. Model gospodarki rynkowej. Struktury rynkowe: konkurencja doskonała i niedoskonała. Mechanizm rynkowy: prawo popytu i podaży.

Prawo Engla a gospodarka rolno- żywnościowa. Problemy wyżywienia ludności i bezpieczeństwa żywnościowego. Podstawy zachowań rynkowych konsumentów i producentów.

Mierniki produkcji społecznej ( PKB, dochód narodowy), determinanty wzrostu i rozwoju gospodarczego, rozwój zrównoważony, cykliczność w gospodarce.

System pieniężno - kredytowy , inflacja i polityka pieniężna (monetarna) państwa.

System budżetowy i polityka fiskalna państwa. Deficyt budżetowy i dług publiczny.

Rynek pracy. Bezrobocie w gospodarce rynkowej i jego zwalczanie. Bezrobocie a inflacja.

Integracja gospodarcza, globalizacja i liberalizacja stosunków gospodarczych

Literatura:

Podstawowa:

1. Czarny B., Podstawy Ekonomii, PWE 2015

2. Dach Z., Mikroekonomia dla studiów licencjackich. Wydawnictwo Naukowe Synaba, Kraków, 2005

3. Begg D., Fisher S., Dornbusch R., Ekonomia, PWN, Warszawa, 1993.

Uzupełniająca:

1. Milewski R., Eugeniusz Kwiatkowski, "Podstawy Ekonomii", PWN, 2008

2. Caban W., Ekonomia, PWE, Warszawa, 2006

3. Milewski R. (red.), Elementarne zagadnienia ekonomii, PWN, Warszawa, 2006.

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

podstawowe pojęcia mikroekonomiczne, opisuje mechanizm działania najważniejszych praw rynkowych oraz zna podstawy wyborów ekonomicznych konsumentów i producentów.

najważniejsze pojęcia i procesy makroekonomiczne oraz dylematy polityki gospodarczej współczesnych państw.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

świadomości ciągłych zmian w gospodarce i konieczności nieustannej obserwacji rynku oraz permanentnego uczenia się, rozumie odmienność interesów ekonomicznych różnych podmiotów oraz ich skutki (napięcia, konflikty, nierówności).

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie wykładów na podstawie testu jednokrotnego wyboru (min. 51% punktów).

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-24
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Dagmara Zuzek
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Pater
Prowadzący grup: Beata Pater
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)