Ekonomia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.7s.EKON.SI.TBSBY.R |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Ekonomia |
Jednostka: | Katedra Ekonomii i Gospodarki Żywnościowej |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Tematyka zajęć: Przedmiot ekonomii i podstawowe pojęcia ekonomiczne- ograniczoność zasobów i jej konsekwencje. Ogólna charakterystyka gospodarki rynkowej. Podstawowe podmioty gospodarcze. Model gospodarki rynkowej. Struktury rynkowe: konkurencja doskonała i niedoskonała. Mechanizm rynkowy: prawo popytu i podaży. Prawo Engla a gospodarka rolno- żywnościowa. Problemy wyżywienia ludności i bezpieczeństwa żywnościowego. Podstawy zachowań rynkowych konsumentów i producentów. Mierniki produkcji społecznej ( PKB, dochód narodowy), determinanty wzrostu i rozwoju gospodarczego, rozwój zrównoważony, cykliczność w gospodarce. System pieniężno - kredytowy , inflacja i polityka pieniężna (monetarna) państwa. System budżetowy i polityka fiskalna państwa. Deficyt budżetowy i dług publiczny. Rynek pracy. Bezrobocie w gospodarce rynkowej i jego zwalczanie. Bezrobocie a inflacja. Integracja gospodarcza, globalizacja i liberalizacja stosunków gospodarczych |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Czarny B., Podstawy Ekonomii, PWE 2015 2. Dach Z., Mikroekonomia dla studiów licencjackich. Wydawnictwo Naukowe Synaba, Kraków, 2005 3. Begg D., Fisher S., Dornbusch R., Ekonomia, PWN, Warszawa, 1993. Uzupełniająca: 1. Milewski R., Eugeniusz Kwiatkowski, "Podstawy Ekonomii", PWN, 2008 2. Caban W., Ekonomia, PWE, Warszawa, 2006 3. Milewski R. (red.), Elementarne zagadnienia ekonomii, PWN, Warszawa, 2006. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: podstawowe pojęcia mikroekonomiczne, opisuje mechanizm działania najważniejszych praw rynkowych oraz zna podstawy wyborów ekonomicznych konsumentów i producentów. najważniejsze pojęcia i procesy makroekonomiczne oraz dylematy polityki gospodarczej współczesnych państw. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: świadomości ciągłych zmian w gospodarce i konieczności nieustannej obserwacji rynku oraz permanentnego uczenia się, rozumie odmienność interesów ekonomicznych różnych podmiotów oraz ich skutki (napięcia, konflikty, nierówności). |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów na podstawie testu jednokrotnego wyboru (min. 51% punktów). |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dagmara Zuzek | |
Prowadzący grup: | (brak danych) | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Beata Pater | |
Prowadzący grup: | Beata Pater | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.