Żywienie sportowców
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.6s.ZYWS.SI.TTDDZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Żywienie sportowców |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: |
Dietetyka, 6 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wysiłek fizyczny, podstawowe pojęcia wpływ wybranych czynników na wydolność fizyczną organizmu. Wpływ wysiłku fizycznego na wybrane narządy organizmu człowieka. Wpływ wysiłku fizycznego na wybrane układy organizmu człowieka. Zapotrzebowanie i podaż płynów w warunkach treningu sportowego w poszczególnych cyklach szkoleniowych. Podstawowa i całkowita przemiana materii. Zapotrzebowanie energetyczne w warunkach treningu sportowego. Rola białek i tłuszczu w żywieniu sportowców. Rola węglowodanów, witamin w żywieniu sportowców. Równowaga kwasowo-zasadowa w warunkach treningu sportowego. Zapotrzebowanie na składniki mineralne. Żywienie w różnych cyklach treningu sportowego. Rodzaje odżywek i substancje bioaktywne stosowane w żywieniu sportowców |
Literatura: |
1. Celejowa I. 2014. Żywienie w sporcie. Wyd. PZWL, Warszawa 2. Bean A., 2017. Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik. Wyd. Zysk i S-ka, wyd III 3 Czarkowska-Pączek B., Przybylski J., (red)., 2006. Zarys fizjologii wysiłku fizycznego. Wyd. Urban & Partner, Wrocław 1. Czasopisma : Science & Sport; Medycyna Sportowa i in. Aktualne normy żywienia dla populacji Polski. |
Efekty uczenia się: |
Student zna: podstawy anatomii i fizjologii człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego oraz gruczołów wydzielania wewnętrznego, oraz wyjaśnia ich rolę w trawieniu i przyswajaniu składników pożywienia. zasady racjonalnego żywienia różnych grup ludności w oparciu o obowiązujące zalecenia i normy. Zna rodzaje diet oraz zasady żywienia w zależności od rodzaju schorzenia, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej. przemiany i zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka, a także zna rolę składników odżywczych i nieodżywczych w zachowaniu dobrego stanu zdrowia, odpowiedniego stanu odżywienia. Student jest gotów ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. wykazania odpowiedzialności za pracę własną i innych w zakresie bezpieczeństwa. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej; test jednokrotnego wyboru i pytania otwarte, na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Kopeć | |
Prowadzący grup: | Aneta Kopeć | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
|
Pełny opis: |
Wysiłek fizyczny, podstawowe pojęcia wpływ wybranych czynników na wydolność fizyczną organizmu. Wpływ wysiłku fizycznego na wybrane narządy organizmu człowieka. Wpływ wysiłku fizycznego na wybrane układy organizmu człowieka. Zapotrzebowanie i podaż płynów w warunkach treningu sportowego w poszczególnych cyklach szkoleniowych. Podstawowa i całkowita przemiana materii. Zapotrzebowanie energetyczne w warunkach treningu sportowego. Rola białek i tłuszczu w żywieniu sportowców. Rola węglowodanów, witamin w żywieniu sportowców. Równowaga kwasowo-zasadowa w warunkach treningu sportowego. Zapotrzebowanie na składniki mineralne. Żywienie w różnych cyklach treningu sportowego. Rodzaje odżywek i substancje bioaktywne stosowane w żywieniu sportowców |
|
Literatura: |
1. Celejowa I. 2014. Żywienie w sporcie. Wyd. PZWL, Warszawa 2. Bean A., 2017. Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik. Wyd. Zysk i S-ka, wyd III 3 Czarkowska-Pączek B., Przybylski J., (red)., 2006. Zarys fizjologii wysiłku fizycznego. Wyd. Urban & Partner, Wrocław 1. Czasopisma : Science & Sport; Medycyna Sportowa i in. Aktualne normy żywienia dla populacji Polski. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Kopeć | |
Prowadzący grup: | Aneta Kopeć | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
|
Pełny opis: |
Wysiłek fizyczny, podstawowe pojęcia wpływ wybranych czynników na wydolność fizyczną organizmu. Wpływ wysiłku fizycznego na wybrane narządy organizmu człowieka. Wpływ wysiłku fizycznego na wybrane układy organizmu człowieka. Zapotrzebowanie i podaż płynów w warunkach treningu sportowego w poszczególnych cyklach szkoleniowych. Podstawowa i całkowita przemiana materii. Zapotrzebowanie energetyczne w warunkach treningu sportowego. Rola białek i tłuszczu w żywieniu sportowców. Rola węglowodanów, witamin w żywieniu sportowców. Równowaga kwasowo-zasadowa w warunkach treningu sportowego. Zapotrzebowanie na składniki mineralne. Żywienie w różnych cyklach treningu sportowego. Rodzaje odżywek i substancje bioaktywne stosowane w żywieniu sportowców |
|
Literatura: |
1. Celejowa I. 2014. Żywienie w sporcie. Wyd. PZWL, Warszawa 2. Bean A., 2017. Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik. Wyd. Zysk i S-ka, wyd III 3 Czarkowska-Pączek B., Przybylski J., (red)., 2006. Zarys fizjologii wysiłku fizycznego. Wyd. Urban & Partner, Wrocław 1. Czasopisma : Science & Sport; Medycyna Sportowa i in. Aktualne normy żywienia dla populacji Polski. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Kopeć | |
Prowadzący grup: | Aneta Kopeć | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
|
Pełny opis: |
Wysiłek fizyczny, podstawowe pojęcia wpływ wybranych czynników na wydolność fizyczną organizmu. Wpływ wysiłku fizycznego na wybrane narządy organizmu człowieka. Wpływ wysiłku fizycznego na wybrane układy organizmu człowieka. Zapotrzebowanie i podaż płynów w warunkach treningu sportowego w poszczególnych cyklach szkoleniowych. Podstawowa i całkowita przemiana materii. Zapotrzebowanie energetyczne w warunkach treningu sportowego. Rola białek i tłuszczu w żywieniu sportowców. Rola węglowodanów, witamin w żywieniu sportowców. Równowaga kwasowo-zasadowa w warunkach treningu sportowego. Zapotrzebowanie na składniki mineralne. Żywienie w różnych cyklach treningu sportowego. Rodzaje odżywek i substancje bioaktywne stosowane w żywieniu sportowców |
|
Literatura: |
1. Celejowa I. 2014. Żywienie w sporcie. Wyd. PZWL, Warszawa 2. Bean A., 2017. Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik. Wyd. Zysk i S-ka, wyd III 3 Czarkowska-Pączek B., Przybylski J., (red)., 2006. Zarys fizjologii wysiłku fizycznego. Wyd. Urban & Partner, Wrocław 1. Czasopisma : Science & Sport; Medycyna Sportowa i in. Aktualne normy żywienia dla populacji Polski. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-26 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Kopeć | |
Prowadzący grup: | Aneta Kopeć | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
|
Pełny opis: |
Wysiłek fizyczny, podstawowe pojęcia wpływ wybranych czynników na wydolność fizyczną organizmu. Wpływ wysiłku fizycznego na wybrane narządy organizmu człowieka. Wpływ wysiłku fizycznego na wybrane układy organizmu człowieka. Zapotrzebowanie i podaż płynów w warunkach treningu sportowego w poszczególnych cyklach szkoleniowych. Podstawowa i całkowita przemiana materii. Zapotrzebowanie energetyczne w warunkach treningu sportowego. Rola białek i tłuszczu w żywieniu sportowców. Rola węglowodanów, witamin w żywieniu sportowców. Równowaga kwasowo-zasadowa w warunkach treningu sportowego. Zapotrzebowanie na składniki mineralne. Żywienie w różnych cyklach treningu sportowego. Rodzaje odżywek i substancje bioaktywne stosowane w żywieniu sportowców |
|
Literatura: |
1. Celejowa I. 2014. Żywienie w sporcie. Wyd. PZWL, Warszawa 2. Bean A., 2017. Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik. Wyd. Zysk i S-ka, wyd III 3 Czarkowska-Pączek B., Przybylski J., (red)., 2006. Zarys fizjologii wysiłku fizycznego. Wyd. Urban & Partner, Wrocław 1. Czasopisma : Science & Sport; Medycyna Sportowa i in. Aktualne normy żywienia dla populacji Polski. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.