Zasady i organizacja żywienia zbiorowego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.6s.ZOZZ.SI.TTDDZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zasady i organizacja żywienia zbiorowego |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: |
Dietetyka, 6 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie Studentów z problematyką żywienia zbiorowego, w tym z zasadami, planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego oraz rolą dietetyka w omawianym zakresie. |
Pełny opis: |
Wykłady: Wybrane problemy żywienia zbiorowego. Znaczenie i zasady planowania żywienia zbiorowego dzieci (w żłobku, przedszkolu, szkole podstawowej). Rola dietetyka w żywieniu zbiorowym. Uzdrowisko - wybrane aspekty związane z żywieniem. Organizacja i planowanie produkcji w zakładach żywienia zbiorowego. Ćwiczenia: Zasady układania jadłospisów w zakładach żywienia zbiorowego Planowanie produkcji i analiza kosztów w zakładach żywienia zbiorowego - wybrane przykłady. Zasady oceny jadłospisów w placówkach żywienia zbiorowego. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Turlejska H., Pilzner U., Szponar L. Zasady racjonalnego żywienia. Zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia. Wyd. ODDK, Gdańsk 2006. 2. Peckenpaugh N.J. (red. wyd. polskiego Gajewska D.). Podstawy żywienia i dietoterapia. Elsevier Urban&Partner, Wrocław, 2011. 3. Obowiązujące akty prawne, normy, zalecenia w zakresie racjonalnego żywienia. Uzupełniająca 1. Poradnik Żywienie dzieci w żłobkach. Praktyczne wprowadzanie aktualnych norm i zaleceń. Stowarzyszenie "Zdrowe Pokolenia", Warszawa, 2018. 2. Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa, 2018. 3. Strony internetowe i czasopisma branżowe. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: ZZZ_W1 zasady racjonalnego żywienia różnych grup populacyjnych w oparciu o obowiązujące zalecenia ZZZ_W2 zasady planowania i organizacji w zakładach żywienia zbiorowego D1_W13 UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: ZZZ_U1 precyzyjnie porozumiewać się, wyjaśniając zasady racjonalnego żywienia oraz właściwie organizując pracę w grupie ZZZ_U2 wykonać zadania, w tym z wykorzystaniem odpowiednich programów komputerowych KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: ZZZ_K1 świadomego podjęcia odpowiedzialności zawodowej i etycznej za właściwe planowanie żywienia ZZZ_K2 ciągłego dokształcania się |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie wykładów w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 40%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie indywidualnych prac pisemnych/sprawozdań/prezentacji - udział w ocenie końcowej - 60%. |
Praktyki zawodowe: |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Kinga Topolska | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Petka-Poniatowska, Kinga Topolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Kinga Topolska | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Petka-Poniatowska, Magdalena Surma, Kinga Topolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Kinga Topolska | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Petka-Poniatowska, Kinga Topolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-26 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Kinga Topolska | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Petka-Poniatowska, Kinga Topolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.