Projektowanie technologiczne procesów produkcji potraw
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.6s.PTPP.SI.TTDDX.T |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0721) Przetwórstwo żywności
|
Nazwa przedmiotu: | Projektowanie technologiczne procesów produkcji potraw |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z zasadami i etapami tworzenia projektu technologicznego przy wykorzystaniu nowoczesnych metod projektowania oraz aktualnych normatywów i obowiązujących przepisów. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Koziorowska B., Projektowanie technologiczne zakładów gastronomicznych, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 1998. 2. Neryng A., Wyposażenie zakładów gastronomicznych z elementami techniki projektowania, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 1999. 3. USTAWA z dnia 25 sierpnia 2006 r. O Bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. z dnia 27 września 2006 r.). w nowelizacjami z dnia 8 stycznia 2010 r 4. Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 26 września 1997 r. w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy (Dz. U. z 2003 r. Nr 169, poz. 1650, z 2007 r. Nr 49, poz. 330). 5. Zieńko J. Programowanie i projektowanie inwestycji w aspekcie ochrony środowiska, Wyd. AR, Szczecin, 1999 6. Skrzypczak K., Dolata W., Projektowanie technologiczne zakładów gastronomicznych, Wyd. Euro-Gastro-Food, Poznań, 1997 7. Dłużewski M. Zarys projektowania zakładów przemysłu spożywczego, WNT, W-wa, 1987 Uzupełniająca 1. Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane (Dz. U.z 2010 r. Nr 243, poz. 1623..) 2. Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz. U. Nr 75, poz. 690 oraz z 2003 r. Nr 33, poz. 270, z późn. zm.). 3. Publikacje naukowe, popularno naukowe dotyczące omawianego tematu. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Wykazuje znajomość podstawowych metod, technik, technologii, narzędzi i materiałów pozwalających zaprojektować wybrany zakład przemysłowy/żywienia zbiorowego Zna podstawowe systemy produkcji potraw/produktów oraz wymagania sanitarno higieniczne w zakładach produkujących żywność Umiejętności Posiada umiejętności wyszukiwania, zrozumienia, analizy i wykorzystania informacji pozyskanych z różnych źródeł w celu wykonania zadanego zadania Wykonuje pod okiem opiekuna projekt technologiczny wybranego procesu i/lub zakładu Kompetencje społeczne Potrafi odpowiednio określić priorytety służące realizacji wykonania projektu technologicznego Identyfikuje i rozstrzyga dylematy związane z doborem urządzeń, ich ułożeniem w ciągi technologiczne oraz rozmieszczeniem poszczególnych działów |
Metody i kryteria oceniania: |
Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny Zaliczenie wykładów w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić prawidłowych odpowiedzi na co najmniej 51% zadanych pytań. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie wykonanego projektu technologicznego wybranego zakładu gastronomicznego (w formie pracy) i uzyskania oceny pozytywnej. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - Wykłady 30% i Ćwiczenia 70% |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ CWL
CWL
PT CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Adam Florkiewicz | |
Prowadzący grup: | Adam Florkiewicz, Radosława Skoczeń-Słupska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.