Dodatki do żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.6s.DODZ.SI.TJBJY.T | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Dodatki do żywności | ||
Jednostka: | Katedra Analizy i Oceny Jakości Żywności | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu) ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć: Definicja substancji dodatkowych, prawne przepisy dotyczące stosowania dodatków do żywności obowiązujące w Polsce, Unii Europejskiej i Codexu Alimentarius. Oznakowanie substancji dodatkowych wg INS. Substancje dodatkowe z listy quantum satis. Funkcje technologiczne substancji dodatkowych, omówienie wybranych grup dodatków do żywności Znaczenie dodatków dla konsumenta oraz producentów i dystrybutorów żywności Aspekty zdrowotne stosowania substancji dodatkowych Ćwiczenia laboratoryjne Tematyka zajęć: Oznaczanie wybranych substancji konserwujących (kwas sorbowy, benzoesowy), kwas octowy Oznaczanie zawartości przeciwutleniaczy (witamina C, butylohydroksyanizolu BHA), oraz winianów, waniliny Oznaczanie stopnia zdolności słodzenia i aspartamu metodą HPLC Oznaczenie zawartości barwników żywności (antocyjanów, chlorofilu, karotenoidów) |
||
Literatura: |
Podstawowa 1. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych. Dz.U. nr 232, poz. 1525, 2010 z późniejszymi zmianami 2. Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 25 sierpnia 2006 r. Dz.U. nr 171 poz. 1225, 2006 wraz z późniejszymi zmianami 3. Rutkowski A., Gwiazda S., Dąbrowski K. Kompendium dodatków do żywności. Hortimex Konin, 2003. Uzupełniająca 1. Gertig H. Żywność a zdrowie. Wyd. Lekarskie PZWL Warszawa, 1996. 2. Świderski F. (red.). Żywność wygodna i żywność funkcjonalna., WNT Warszawa, 1999. |
||
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: Ma wiedzę na temat znakowania substancji dodatkowych w żywności, regulacji prawnych oraz zakresu ich stosowania Ma wiedzę na temat funkcji technologicznych stosowanych dodatków do żywności UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: Potrafi przeprowadzić analizę oznaczanego dodatku do żywności wg wytycznych normy lub obowiązujących procedur i odpowiednio zinterpretować otrzymane wyniki (dokonać odpowiednich obliczeń matematycznych) Posiada umiejętność przygotowania sprawozdania, raportu z przeprowadzonych analiz Dobiera odpowiednie do danego produktu dodatki do żywności KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: Ma świadomość zagrożeń które wynikają z nieodpowiedniego lub nadmiernego stosowania dodatków do żywnościRozumie potrzebę uczenia się przez całe życie i śledzenia zmian w ustawodawstwie polskim i unijnym dotyczącym stosowania dodatków do żywności |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady Zaliczenie wykładów na podstawie egzaminu pisemnego złożonego z pytań opisowych (ocena pozytywna min. 50%) – udział w ocenie końcowej modułu 50% Ćwiczenia laboratoryjne Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - 3 pisemnych sprawozdań z ćwiczeń (obejmujących podstawowe informacje na temat analizowanego dodatku do żywności, omówienie metody jego oznaczania oraz części analitycznej wraz z interpretacją otrzymanego w trakcie analizy jakościowej lub ilościowej wyniku)- udział w ocenie końcowej modułu 50% |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2018-02-26 - 2018-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Teresa Fortuna | |
Prowadzący grup: | Teresa Fortuna, Joanna Sobolewska-Zielińska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2019-02-25 - 2019-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Teresa Fortuna | |
Prowadzący grup: | Teresa Fortuna, Joanna Sobolewska-Zielińska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-24 - 2020-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Joanna Sobolewska-Zielińska | |
Prowadzący grup: | Joanna Sobolewska-Zielińska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (w trakcie)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Joanna Sobolewska-Zielińska | |
Prowadzący grup: | Joanna Sobolewska-Zielińska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.