Dietetyka pediatryczna
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.6s.DIEP.SI.TTDDZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Dietetyka pediatryczna |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: |
Dietetyka, 6 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wyłady: Rodzaje diet stosowanych w dietetyce. Wpływ żywienia rodziców na zdrowie potomstwa. Profilaktyka okresu noworodkowego i niemowlęcego. Żywienie noworodków i niemowląt aktualny stan wiedzy. Żywienie dzieci w okresie wczesnego dzieciństwa, przedszkolnym i szkolnym. Noworodek przedwcześnie urodzony, postepowanie żywieniowe. Żywienie w wybranych wadach metabolizmu. Żywienie w fenyloketonurii. Żywienie w mukowiscydozie. Żywienie w wybranych schorzeniach układu oddechowego. Dietoterapia w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego. Dietoterapia w schorzeniach układu krążenia. Żywienie w zespole metabolicznym. Żywienie dzieci w otyłości i w zespole metabolicznym. Żywienie w schorzeniach nerek. Ćwiczenia Planowanie jadłospisu oraz przygotowanie wybranych posiłków dla kobiet w ciąży. Planowanie jadłospisu i przygotowanie posiłków dla ciężarnych z zatruciem ciążowym i cukrzycą ciężarnych. Planowanie jadłospisu i przygotowanie wybranych posiłków dla niemowlaków w wieku 6-12 m.ż. Przygotowanie wybranych potraw dla dzieci na diecie bezglutenowej. Postępowanie dietetyczne u dzieci w gorączce i odwodnieniu. Planowanie jadłospisu i przygotowanie wybranych posiłków. Oznaczanie zawartości soli kuchennej w wybranych produktach dla niemowlaków i dzieci w okresie poniemowlęcym. Postępowanie dietetyczne w otyłości u dzieci. Planowanie jadłospisu. Przygotowanie wybranych posiłków. Planowanie jadłospisu dla dzieci z niedoborami wybranych witamin. Planowanie jadłospisu dla dzieci z wybranymi schorzeniami układu krążenia. Obliczanie zapotrzebowania na nienasycone kwasy tłuszczowe w zależności od proponowanego dziennego zapotrzebowania. Postępowanie dietetyczne w niewydolnościach nerek i dializoterapiach. |
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. Krawczyńsk M., 2015. Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie. Wyd. Help_Med s.c. 2. Jarosz M., 2014. Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa 3. Ciborowska H., Rudnicka A., 2018. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL Warszawa Literatura uzupełniająca 1. Muscari M.E., 2018. Pediatria i pielęgniarstwo pediatryczne Wyd. PZWL, Warszawa 2. Pawlaczyk B. 2014. Pielęgniarstwo pediatryczne. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa 3. Aktualne normy żywienia dla populacji polski |
Efekty uczenia się: |
Student zna podstawowe techniki i narzędzia badawcze właściwe dla kierunku dietetyka, w tym rozpoznaje i charakteryzuje podstawowe techniki stosowane w fizyko-chemicznej, instrumentalnej i sensorycznej analizie żywności oraz metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia. wpływ procesów technologicznych i operacji jednostkowych na wartość odżywczą oraz zawartość składników nieodżywczych o właściwościach prozdrowotnych w żywności. podstawy anatomii i fizjologii człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego oraz gruczołów wydzielania wewnętrznego, oraz wyjaśnia ich rolę w trawieniu i przyswajaniu składników pożywienia. Zna i rozumie zmiany i zaburzenia w pracy komórek, narządów i układów organizmu będące wynikiem choroby. przemiany i zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka, a także zna rolę składników odżywczych i nieodżywczych w zachowaniu dobrego stanu zdrowia, stanu odżywienia i profilaktyce chronicznych chorób niezakaźnych, zasady racjonalnego żywienia różnych grup ludności w oparciu o obowiązujące zalecenia i normy. Zna rodzaje diet oraz zasady żywienia w zależności od rodzaju schorzenia, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej. Student potrafi: właściwie opracować i wykonać proste zadanie badawcze, projektowe, obliczeniowe, przygotować ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia, w tym z wykorzystaniem technik informatycznych, właściwie opracować i zinterpretować uzyskane wyniki oraz poprawnie sformułować wnioski. korzystać i właściwie posługiwać się podstawowym sprzętem laboratoryjnym, typowymi urządzeniami stosowanymi w ocenie stanu odżywienia. zidentyfikować błędy żywieniowe (także z wykorzystaniem odpowiednich programów komputerowych), przeprowadzić ocenę stanu odżywienia, zaproponować działania korygujące sposób żywienia oraz działania profilaktyczne. Student jest gotów: ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego. wykazania odpowiedzialności za pracę własną i innych w zakresie bezpieczeństwa. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - opracowania jadłospisów i przygotowania posiłków - udział w ocenie końcowej modułu 10%, - dwóch testów jednokrotnego wyboru oraz pytań otwartych (min. 60% punktów dla oceny pozytywnej) – udział w ocenie końcowej modułu 30%, -przygotowywania się na każde zajęcia – udział w ocenie końcowej modułu 10%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WYK
WT CWL
CWL
CWL
CWL
ŚR CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Kopeć | |
Prowadzący grup: | Aneta Kopeć, Ewelina Piasna-Słupecka, Joanna Skoczylas | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Pełny opis: |
Wyłady: Rodzaje diet stosowanych w dietetyce. Wpływ żywienia rodziców na zdrowie potomstwa. Profilaktyka okresu noworodkowego i niemowlęcego. Żywienie noworodków i niemowląt aktualny stan wiedzy. Żywienie dzieci w okresie wczesnego dzieciństwa, przedszkolnym i szkolnym. Noworodek przedwcześnie urodzony, postepowanie żywieniowe. Żywienie w wybranych wadach metabolizmu. Żywienie w fenyloketonurii. Żywienie w mukowiscydozie. Żywienie w wybranych schorzeniach układu oddechowego. Dietoterapia w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego. Dietoterapia w schorzeniach układu krążenia. Żywienie w zespole metabolicznym. Żywienie dzieci w otyłości i w zespole metabolicznym. Żywienie w schorzeniach nerek. Ćwiczenia Planowanie jadłospisu oraz przygotowanie wybranych posiłków dla kobiet w ciąży. Planowanie jadłospisu i przygotowanie posiłków dla ciężarnych z zatruciem ciążowym i cukrzycą ciężarnych. Planowanie jadłospisu i przygotowanie wybranych posiłków dla niemowlaków w wieku 6-12 m.ż. Przygotowanie wybranych potraw dla dzieci na diecie bezglutenowej. Postępowanie dietetyczne u dzieci w gorączce i odwodnieniu. Planowanie jadłospisu i przygotowanie wybranych posiłków. Oznaczanie zawartości soli kuchennej w wybranych produktach dla niemowlaków i dzieci w okresie poniemowlęcym. Postępowanie dietetyczne w otyłości u dzieci. Planowanie jadłospisu. Przygotowanie wybranych posiłków. Planowanie jadłospisu dla dzieci z niedoborami wybranych witamin. Planowanie jadłospisu dla dzieci z wybranymi schorzeniami układu krążenia. Obliczanie zapotrzebowania na nienasycone kwasy tłuszczowe w zależności od proponowanego dziennego zapotrzebowania. Postępowanie dietetyczne w niewydolnościach nerek i dializoterapiach. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. Krawczyńsk M., 2015. Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie. Wyd. Help_Med s.c. 2. Jarosz M., 2014. Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa 3. Ciborowska H., Rudnicka A., 2018. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL Warszawa Literatura uzupełniająca 1. Muscari M.E., 2018. Pediatria i pielęgniarstwo pediatryczne Wyd. PZWL, Warszawa 2. Pawlaczyk B. 2014. Pielęgniarstwo pediatryczne. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WYK
WYK
WYK
WT CWL
CWL
CWL
CWL
ŚR CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Kopeć | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Drzewowska, Kinga Dziadek, Aneta Kopeć, Marta Kotuła | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Pełny opis: |
Wyłady: Rodzaje diet stosowanych w dietetyce. Wpływ żywienia rodziców na zdrowie potomstwa. Profilaktyka okresu noworodkowego i niemowlęcego. Żywienie noworodków i niemowląt aktualny stan wiedzy. Żywienie dzieci w okresie wczesnego dzieciństwa, przedszkolnym i szkolnym. Noworodek przedwcześnie urodzony, postepowanie żywieniowe. Żywienie w wybranych wadach metabolizmu. Żywienie w fenyloketonurii. Żywienie w mukowiscydozie. Żywienie w wybranych schorzeniach układu oddechowego. Dietoterapia w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego. Dietoterapia w schorzeniach układu krążenia. Żywienie w zespole metabolicznym. Żywienie dzieci w otyłości i w zespole metabolicznym. Żywienie w schorzeniach nerek. Ćwiczenia Planowanie jadłospisu oraz przygotowanie wybranych posiłków dla kobiet w ciąży. Planowanie jadłospisu i przygotowanie posiłków dla ciężarnych z zatruciem ciążowym i cukrzycą ciężarnych. Planowanie jadłospisu i przygotowanie wybranych posiłków dla niemowlaków w wieku 6-12 m.ż. Przygotowanie wybranych potraw dla dzieci na diecie bezglutenowej. Postępowanie dietetyczne u dzieci w gorączce i odwodnieniu. Planowanie jadłospisu i przygotowanie wybranych posiłków. Oznaczanie zawartości soli kuchennej w wybranych produktach dla niemowlaków i dzieci w okresie poniemowlęcym. Postępowanie dietetyczne w otyłości u dzieci. Planowanie jadłospisu. Przygotowanie wybranych posiłków. Planowanie jadłospisu dla dzieci z niedoborami wybranych witamin. Planowanie jadłospisu dla dzieci z wybranymi schorzeniami układu krążenia. Obliczanie zapotrzebowania na nienasycone kwasy tłuszczowe w zależności od proponowanego dziennego zapotrzebowania. Postępowanie dietetyczne w niewydolnościach nerek i dializoterapiach. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. Krawczyńsk M., 2015. Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie. Wyd. Help_Med s.c. 2. Jarosz M., 2014. Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa 3. Ciborowska H., Rudnicka A., 2018. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL Warszawa Literatura uzupełniająca 1. Muscari M.E., 2018. Pediatria i pielęgniarstwo pediatryczne Wyd. PZWL, Warszawa 2. Pawlaczyk B. 2014. Pielęgniarstwo pediatryczne. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WYK
CWL
CWL
WT CWL
CWL
CWL
CWL
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Kopeć | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Drzewowska, Aneta Kopeć, Ewa Piątkowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Pełny opis: |
Wyłady: Rodzaje diet stosowanych w dietetyce. Wpływ żywienia rodziców na zdrowie potomstwa. Profilaktyka okresu noworodkowego i niemowlęcego. Żywienie noworodków i niemowląt aktualny stan wiedzy. Żywienie dzieci w okresie wczesnego dzieciństwa, przedszkolnym i szkolnym. Noworodek przedwcześnie urodzony, postepowanie żywieniowe. Żywienie w wybranych wadach metabolizmu. Żywienie w fenyloketonurii. Żywienie w mukowiscydozie. Żywienie w wybranych schorzeniach układu oddechowego. Dietoterapia w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego. Dietoterapia w schorzeniach układu krążenia. Żywienie w zespole metabolicznym. Żywienie dzieci w otyłości i w zespole metabolicznym. Żywienie w schorzeniach nerek. Ćwiczenia Planowanie jadłospisu oraz przygotowanie wybranych posiłków dla kobiet w ciąży. Planowanie jadłospisu i przygotowanie posiłków dla ciężarnych z zatruciem ciążowym i cukrzycą ciężarnych. Planowanie jadłospisu i przygotowanie wybranych posiłków dla niemowlaków w wieku 6-12 m.ż. Przygotowanie wybranych potraw dla dzieci na diecie bezglutenowej. Postępowanie dietetyczne u dzieci w gorączce i odwodnieniu. Planowanie jadłospisu i przygotowanie wybranych posiłków. Oznaczanie zawartości soli kuchennej w wybranych produktach dla niemowlaków i dzieci w okresie poniemowlęcym. Postępowanie dietetyczne w otyłości u dzieci. Planowanie jadłospisu. Przygotowanie wybranych posiłków. Planowanie jadłospisu dla dzieci z niedoborami wybranych witamin. Planowanie jadłospisu dla dzieci z wybranymi schorzeniami układu krążenia. Obliczanie zapotrzebowania na nienasycone kwasy tłuszczowe w zależności od proponowanego dziennego zapotrzebowania. Postępowanie dietetyczne w niewydolnościach nerek i dializoterapiach. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. Krawczyńsk M., 2015. Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie. Wyd. Help_Med s.c. 2. Jarosz M., 2014. Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa 3. Ciborowska H., Rudnicka A., 2018. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL Warszawa Literatura uzupełniająca 1. Muscari M.E., 2018. Pediatria i pielęgniarstwo pediatryczne Wyd. PZWL, Warszawa 2. Pawlaczyk B. 2014. Pielęgniarstwo pediatryczne. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-26 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Kopeć | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Drzewowska, Aneta Kopeć | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Pełny opis: |
Wyłady: Rodzaje diet stosowanych w dietetyce. Wpływ żywienia rodziców na zdrowie potomstwa. Profilaktyka okresu noworodkowego i niemowlęcego. Żywienie noworodków i niemowląt aktualny stan wiedzy. Żywienie dzieci w okresie wczesnego dzieciństwa, przedszkolnym i szkolnym. Noworodek przedwcześnie urodzony, postepowanie żywieniowe. Żywienie w wybranych wadach metabolizmu. Żywienie w fenyloketonurii. Żywienie w mukowiscydozie. Żywienie w wybranych schorzeniach układu oddechowego. Dietoterapia w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego. Dietoterapia w schorzeniach układu krążenia. Żywienie w zespole metabolicznym. Żywienie dzieci w otyłości i w zespole metabolicznym. Żywienie w schorzeniach nerek. Ćwiczenia Planowanie jadłospisu oraz przygotowanie wybranych posiłków dla kobiet w ciąży. Planowanie jadłospisu i przygotowanie posiłków dla ciężarnych z zatruciem ciążowym i cukrzycą ciężarnych. Planowanie jadłospisu i przygotowanie wybranych posiłków dla niemowlaków w wieku 6-12 m.ż. Przygotowanie wybranych potraw dla dzieci na diecie bezglutenowej. Postępowanie dietetyczne u dzieci w gorączce i odwodnieniu. Planowanie jadłospisu i przygotowanie wybranych posiłków. Oznaczanie zawartości soli kuchennej w wybranych produktach dla niemowlaków i dzieci w okresie poniemowlęcym. Postępowanie dietetyczne w otyłości u dzieci. Planowanie jadłospisu. Przygotowanie wybranych posiłków. Planowanie jadłospisu dla dzieci z niedoborami wybranych witamin. Planowanie jadłospisu dla dzieci z wybranymi schorzeniami układu krążenia. Obliczanie zapotrzebowania na nienasycone kwasy tłuszczowe w zależności od proponowanego dziennego zapotrzebowania. Postępowanie dietetyczne w niewydolnościach nerek i dializoterapiach. |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. Krawczyńsk M., 2015. Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie. Wyd. Help_Med s.c. 2. Jarosz M., 2014. Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa 3. Ciborowska H., Rudnicka A., 2018. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL Warszawa Literatura uzupełniająca 1. Muscari M.E., 2018. Pediatria i pielęgniarstwo pediatryczne Wyd. PZWL, Warszawa 2. Pawlaczyk B. 2014. Pielęgniarstwo pediatryczne. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.