Podstawy dietetyki
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.5s.PODD.SI.TTDDZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy dietetyki |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: |
Dietetyka, 5 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Ćwiczenia: Zasady planowania jadłospisów indywidualnych. Opracowanie jadłospisu dla osób w różnym wieku przy użyciu programu komputerowego. Opracowanie jadłospisów i przygotowanie wybranych posiłków dla osoby na diecie bogatoresztkowej Opracowanie jadłospisów i przygotowanie wybranych posiłków dla osoby na diecie ubogo energetycznej. Planowanie, ocena jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla osób stosujących dietę z kontrolowaną zawartością kwasów tłuszczowych Planowanie, ocena jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla osób stosujących dietę niskobiałkową. Planowanie, ocena jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla osób stosujących dietę z ograniczoną zawartością węglowodanów łatwo przyswajalnych Opracowane jadłospisów dla chorych z różnymi schorzeniami układu pokarmowego (np. nieżyty żołądka, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy). Planowanie, ocena jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla chorych ze schorzeniami układu krążenia. Opracowanie diety niskobiałkowej i jej zastosowanie w schorzeniach, nerek, nadciśnieniu tętniczym. Wykłady Współczesne zalecenia żywieniowe. Wpływ żywienia na zdrowie człowieka - aktualna wiedza. Pojęcie dietetyki. Klasyfikacja diet. Dieta podstawowa, zastosowanie, cel charakterystyka diety. Dieta bogatoresztkowa - zastosowanie, cel oraz charakterystyka. Dieta łatwo strawna - omówienie założeń, cel stosowania. Cel, zastosowanie oraz charakterystyka diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu. Charakterystyka diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Diety o zmienionej konsystencji (dieta płynna, dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę, dieta kleikowa) – charakterystyka, cel stosowania. Dieta ubogoenergetyczna - zasady opracowywania, cel stosowania. Charakterystyka diety o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych. Zasady planowania jadłospisów dla osób na diecie z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Definicja jednego wymiennika, indeksu glikemicznego. Charakterystyka diet ubogo i bogatobiałkowej. Żywienie ludzi w wybranych schorzeniach żołądka i jelit. Żywienie w nieswoistych stanach zapalnych jelit. Żywienie ludzi ze schorzeniami jelita grubego Żywienie w wybranych chorobach wątroby Żywienie ludzi w wybranych schorzeniach układu krążenia. Zespół metaboliczny- zalecenia żywieniowe Żywienie ludzi w chorobach nerek, etiologia i patogeneza niewydolności nerek. Ograniczenia żywieniowe wynikające ze schorzenia |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Ciborowska H., Rudnicka A., 2018. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL Warszawa i wydania nowsze 2. Jarosz M., 2016, 2017. Dietetyka żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Wyd. IŻŻ, Warszawa 3. Aktualne normy żyweinia dla populacji Polski. Literatura uzupełniająca: 1. Gawęcki J., (red) 2010. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wyd. PZWL, Warszawa 2. Daniluk J., Jurkowska J., (red.) 2005. Zarys chorób wewnętrznych dla studentów pielęgniarstwa. Wyd. Czelej, Lublin 3. Jarosz M., 2010. Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. IŻŻ, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Student zna i rozumie: -podstawowe techniki i narzędzia badawcze właściwe dla kierunku dietetyka zależności pomiędzy objawami wynikającymi ze złego stanu odżywiania się. -rozumie wpływ stylu życia na ryzyko powstawania chorób. Zna cele i metody edukacji żywieniowej -zasady racjonalnego żywienia różnych grup ludności w oparciu o obowiązujące zalecenia i normy. Zna rodzaje diet oraz zasady żywienia w zależności od rodzaju schorzenia, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej. -zna rodzaje zakładów żywienia zbiorowego -podstawy anatomii i fizjologii człowieka, ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego oraz gruczołów wydzielania wewnętrznego, oraz wyjaśnia ich rolę w trawieniu i przyswajaniu składników pożywienia. Zna i rozumie zmiany i zaburzenia w pracy komórek, narządów i układów organizmu będące wynikiem choroby. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - opracownia jadłospisów i przygotowania posiłków - udział w ocenie końcowej modułu 10%, - testu jednokrotnego wyboru oraz pytań otwartych - 2 kolokwia (min. 60% punktów dla oceny pozytywnej) – udział w ocenie końcowej modułu 20%, - przygotowania referatu dotyczącego treści przedmiotu – udział w ocenie końcowej modułu 10%, - przygotowywania się na każde zajęcia – udział w ocenie końcowej modułu 10%. Zaliczenie wykładów Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. |
Praktyki zawodowe: |
- |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN CWL
WT WYK
ŚR CWL
CZ CWL
PT CWL
SO CWL
N CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Kopeć | |
Prowadzący grup: | Aneta Kopeć, Marta Kotuła, Joanna Skoczylas | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN CWL
WT WYK
WYK
ŚR CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Kopeć | |
Prowadzący grup: | Kinga Dziadek, Aneta Kopeć, Marta Kotuła | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Współczesne zalecenia żywieniowe. Wpływ żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie człowieka - aktualna wiedza. Pojęcie dietetyki. Klasyfikacja diet. Dieta podstawowa, zastosowanie, cel charakterystyka diety. Dieta bogatoresztkowa - zastosowanie, cel oraz charakterystyka. Dieta łatwo strawna - omówienie założeń, cel stosowania. Cel, zastosowanie oraz charakterystyka diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu. Charakterystyka diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Diety o zmienionej konsystencji (dieta płynna, dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę, dieta kleikowa) – charakterystyka, cel stosowania. Dieta ubogoenergetyczna - zasady opracowywania, cel stosowania. Charakterystyka diety o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych. Zasady planowania jadłospisów dla osób na diecie z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Definicja jednego wymiennika, indeksu glikemicznego. Charakterystyka diet ubogo- i bogatobiałkowej. Żywienie ludzi w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego. Żywienie w nieswoistych stanach zapalnych jelit. Żywienie ludzi ze schorzeniami jelita grubego. Żywienie w wybranych chorobach wątroby. Tematyka ćwiczeń: Zasady planowania jadłospisów indywidualnych. Opracowanie jadłospisu dla osób w różnym wieku. Opracowanie jadłospisów i przygotowanie wybranych posiłków dla osoby na diecie bogatoresztkowej Opracowanie jadłospisów i przygotowanie wybranych posiłków dla osoby na diecie ubogo energetycznej. Planowanie, ocena jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla osób stosujących dietę z kontrolowaną zawartością kwasów tłuszczowych. Planowanie, ocena jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla osób stosujących dietę niskobiałkową. Planowanie, ocena jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla osób stosujących dietę z ograniczoną zawartością węglowodanów łatwo przyswajalnych. Opracowane jadłospisów dla chorych z różnymi schorzeniami układu pokarmowego. Planowanie, ocena jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla chorych ze schorzeniami układu krążenia. Opracowanie diety niskobiałkowej i jej zastosowanie w schorzeniach, nerek. Opracowanie jadłospisu dla osób cierpiących na cukrzycę z rozpoznanymi powikłaniami późnymi. Żywienie ludzi w wybranych schorzeniach układu krążenia. Postępowanie dietetyczne. Wpływ żywienia na przebieg cukrzycy i jej powikłań. Żywienie ludzi w wybranych schorzeniach nerek, etiologia i patogeneza niewydolności nerek. Ograniczenia żywieniowe wynikające ze schorzenia |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Ciborowska H, Ciborowski A., 2021. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL Warszawa 2. Jarosz M., 2016, 2017. Dietetyka żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Wyd. IŻŻ, Warszawa Literatura uzupełniająca: 3. Aktualne wydanie norm żywienia człowieka dla populacji polskiej 1. Gawęcki J., (red) 2010. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wyd. PZWL, Warszawa 2. Daniluk J., Jurkowska J., (red.) 2005. Zarys chorób wewnętrznych dla studentów pielęgniarstwa. Wyd. Czelej, Lublin 3. Jarosz M., 2010. Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. IŻŻ, Warszawa |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN CWL
WT WYK
WYK
WYK
ŚR CWL
CWL
CZ PT CWL
SO CWL
N CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Kopeć | |
Prowadzący grup: | Kinga Dziadek, Aneta Kopeć, Marta Kotuła | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Współczesne zalecenia żywieniowe. Wpływ żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie człowieka - aktualna wiedza. Pojęcie dietetyki. Klasyfikacja diet. Dieta podstawowa, zastosowanie, cel charakterystyka diety. Dieta bogatoresztkowa - zastosowanie, cel oraz charakterystyka. Dieta łatwo strawna - omówienie założeń, cel stosowania. Cel, zastosowanie oraz charakterystyka diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu. Charakterystyka diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Diety o zmienionej konsystencji (dieta płynna, dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę, dieta kleikowa) – charakterystyka, cel stosowania. Dieta ubogoenergetyczna - zasady opracowywania, cel stosowania. Charakterystyka diety o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych. Zasady planowania jadłospisów dla osób na diecie z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Definicja jednego wymiennika, indeksu glikemicznego. Charakterystyka diet ubogo- i bogatobiałkowej. Żywienie ludzi w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego. Żywienie w nieswoistych stanach zapalnych jelit. Żywienie ludzi ze schorzeniami jelita grubego. Żywienie w wybranych chorobach wątroby. Tematyka ćwiczeń: Zasady planowania jadłospisów indywidualnych. Opracowanie jadłospisu dla osób w różnym wieku. Opracowanie jadłospisów i przygotowanie wybranych posiłków dla osoby na diecie bogatoresztkowej Opracowanie jadłospisów i przygotowanie wybranych posiłków dla osoby na diecie ubogo energetycznej. Planowanie, ocena jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla osób stosujących dietę z kontrolowaną zawartością kwasów tłuszczowych. Planowanie, ocena jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla osób stosujących dietę niskobiałkową. Planowanie, ocena jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla osób stosujących dietę z ograniczoną zawartością węglowodanów łatwo przyswajalnych. Opracowane jadłospisów dla chorych z różnymi schorzeniami układu pokarmowego. Planowanie, ocena jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla chorych ze schorzeniami układu krążenia. Opracowanie diety niskobiałkowej i jej zastosowanie w schorzeniach, nerek. Opracowanie jadłospisu dla osób cierpiących na cukrzycę z rozpoznanymi powikłaniami późnymi. Żywienie ludzi w wybranych schorzeniach układu krążenia. Postępowanie dietetyczne. Wpływ żywienia na przebieg cukrzycy i jej powikłań. Żywienie ludzi w wybranych schorzeniach nerek, etiologia i patogeneza niewydolności nerek. Ograniczenia żywieniowe wynikające ze schorzenia |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Ciborowska H, Ciborowski A., 2021. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL Warszawa 2. Jarosz M., 2016, 2017. Dietetyka żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Wyd. IŻŻ, Warszawa Literatura uzupełniająca: 3. Aktualne wydanie norm żywienia człowieka dla populacji polskiej 1. Gawęcki J., (red) 2010. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wyd. PZWL, Warszawa 2. Daniluk J., Jurkowska J., (red.) 2005. Zarys chorób wewnętrznych dla studentów pielęgniarstwa. Wyd. Czelej, Lublin 3. Jarosz M., 2010. Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. IŻŻ, Warszawa |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CWL
CWL
CWL
CZ PT CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aneta Kopeć | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Drzewowska, Aneta Kopeć, Marta Kotuła | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Pełny opis: |
Tematyka wykładów: Współczesne zalecenia żywieniowe. Wpływ żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie człowieka - aktualna wiedza. Pojęcie dietetyki. Klasyfikacja diet. Dieta podstawowa, zastosowanie, cel charakterystyka diety. Dieta bogatoresztkowa - zastosowanie, cel oraz charakterystyka. Dieta łatwo strawna - omówienie założeń, cel stosowania. Cel, zastosowanie oraz charakterystyka diety łatwo strawnej z ograniczeniem tłuszczu. Charakterystyka diety łatwo strawnej z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Diety o zmienionej konsystencji (dieta płynna, dieta do żywienia przez zgłębnik lub przetokę, dieta kleikowa) – charakterystyka, cel stosowania. Dieta ubogoenergetyczna - zasady opracowywania, cel stosowania. Charakterystyka diety o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych. Zasady planowania jadłospisów dla osób na diecie z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Definicja jednego wymiennika, indeksu glikemicznego. Charakterystyka diet ubogo- i bogatobiałkowej. Żywienie ludzi w wybranych schorzeniach przewodu pokarmowego. Żywienie w nieswoistych stanach zapalnych jelit. Żywienie ludzi ze schorzeniami jelita grubego. Żywienie w wybranych chorobach wątroby. Tematyka ćwiczeń: Zasady planowania jadłospisów indywidualnych. Opracowanie jadłospisu dla osób w różnym wieku. Opracowanie jadłospisów i przygotowanie wybranych posiłków dla osoby na diecie bogatoresztkowej Opracowanie jadłospisów i przygotowanie wybranych posiłków dla osoby na diecie ubogo energetycznej. Planowanie, ocena jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla osób stosujących dietę z kontrolowaną zawartością kwasów tłuszczowych. Planowanie, ocena jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla osób stosujących dietę niskobiałkową. Planowanie, ocena jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla osób stosujących dietę z ograniczoną zawartością węglowodanów łatwo przyswajalnych. Opracowane jadłospisów dla chorych z różnymi schorzeniami układu pokarmowego. Planowanie, ocena jadłospisów oraz przygotowanie wybranych posiłków dla chorych ze schorzeniami układu krążenia. Opracowanie diety niskobiałkowej i jej zastosowanie w schorzeniach, nerek. Opracowanie jadłospisu dla osób cierpiących na cukrzycę z rozpoznanymi powikłaniami późnymi. Żywienie ludzi w wybranych schorzeniach układu krążenia. Postępowanie dietetyczne. Wpływ żywienia na przebieg cukrzycy i jej powikłań. Żywienie ludzi w wybranych schorzeniach nerek, etiologia i patogeneza niewydolności nerek. Ograniczenia żywieniowe wynikające ze schorzenia |
|
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Ciborowska H, Ciborowski A., 2021. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL Warszawa 2. Jarosz M., 2016, 2017. Dietetyka żywność, żywienie w prewencji i leczeniu. Wyd. IŻŻ, Warszawa Literatura uzupełniająca: 3. Aktualne wydanie norm żywienia człowieka dla populacji polskiej 1. Gawęcki J., (red) 2010. Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wyd. PZWL, Warszawa 2. Daniluk J., Jurkowska J., (red.) 2005. Zarys chorób wewnętrznych dla studentów pielęgniarstwa. Wyd. Czelej, Lublin 3. Jarosz M., 2010. Praktyczny podręcznik dietetyki. Wyd. IŻŻ, Warszawa |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.