Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.5s.IAPS.SI.TJBJY.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego |
Jednostka: | Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć: Podstawowe informacje o procesach i ich bilanso-waniu (podział procesów, zmienne intensywne i ekstensywne, rodzaje bilansów, zasady sporządza-nia bilansu). Właściwości reologiczne materiału biotechnolog-gicznego (płyny niutonowskie i nieniutonowskie). Podstawy wymiany pędu (równanie ciągłości strugi i równanie Bernoulliego, opory przepływu przez rurociągi i przez złoże, ruch cząstek w płynach). Wybrane procesy mechaniczne (rozdrabnianie i urządzenia do rozdrabniania, filtracja i filtry, sedymentacja i osadniki, mieszanie i mieszalniki). Wymiana ciepła i wymienniki ( mechanizmy wymiany ciepła i ich opis, równanie projektowe wymiennika ciepła, przykłady wymienników ciepła, zagęszczanie roztworów w wyparkach). Wymiana masy (stężenia, równowaga fazowa, charakterystyka mechanizmów wymiany masy i ich opis). Wybrane procesy cieplno-dyfuzyjne (destylacja i urządzenia do destylacji, rektyfikacja i kolumny rektyfikacyjne, gazy wilgotne, suszenie i suszarki, ekstrakcja i ekstraktory). Elementy inżynierii reakcji chemicznych - enzymatycznych (stechiometria, badanie kinetyki reakcji enzymatycznych, różne typy inhibicji). Elementy inżynierii bioreaktorowej (stechiometria wzrostu biomasy, stopnie redukcji, właściwa szybkość wzrostu, modele wzrostu, modelowanie bioreaktorów pracujących okresowo i bioreaktorów przepływowych). Ćwiczenia projektowe i laboratoryjne Tematyka zajęć: Przeliczanie jednostek. Zasady sporządzania bilansów masy i energii. Obliczenia oporów przepływu płynów w rurociągach (równanie ciągłości strugi, równanie Bernoulliego, liczba Reynoldsa, współczynniki oporu, zmiana geometrii, opory lokalne). Moc pompy Obliczenia projektowe dotyczące wymiany ciepła (straty cieplne w rurociągach, wyznaczanie współczynników wnikania ciepła, powierzchnia wymiany ciepła wymiennika, projekt wyparki). Obliczenia projektowe dla procesu destylacji i rektyfikacji ( bilans masy destylacji prostej i równowagowej, bilans masy i energii kolumny rektyfikacyjnej, wyznaczanie wartości powrotu, liczba półek). Obliczenia projektowe dla procesu ekstrakcji w układzie ciecz-ciecz i ciecz-ciało stałe (bilans masy, wykres trójkątny Gibbsa, ekstrakcja współprądowa i przeciwprądowa). Obliczenia procesowe dotyczące gazów wilgotnych i suszenia (parametry mechaniczne i cieplne powietrza wilgotnego, wykresy suszarnicze, bilans masowy i cieplny suszenia). Pomiar wybranych wielkości fizycznych i fizykochemicznych (ciśnienie statyczne i dynamiczne, wilgotność względna i bezwzględna). Pomiar profilu prędkości w rurociągu w skali przemysłowej (rura Prandtla, prędkość miejscowa, prędkość średnia). Badania pracy pomp. Połączenie równoległe i szeregowe pomp. Charakterystyka i punkt pracy pompy. Opory przepływu przez złoża nieruchome (charakterystyka geometryczna cząstki i złoża, spadek ciśnienia w złożu). Budowa nagrzewnicy powietrza. Bilans ciepła. Wyznaczanie współczynnika przenikania ciepła Nawilżanie powietrza. Atmosfera kontrolowana. Zmiana parametrów powietrza wilgotnego |
Literatura: |
Podstawowa 1. P. Lewicki (praca zbiorowa), Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego, WNT, Warszawa 2005. 2. P. Lewicki, D. Witrowa-Rajchert (praca zbiorowa), Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, SGGW, Warszawa 2002 Uzupełniająca 1. R. Kramkowski, Inżynieria procesowa i aparatura przemysłu spożywczego, WARW, Wrocław 1997. 2. K. Szewczyk, Bilansowanie i kinetyka procesów biochemicznych, OWPW, Warszawa 2005. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: Zna podstawowe prawa fizyki i fizykochemii oraz umie zdefiniować wielkości fizykochemiczne (wraz z jednostkami) wykorzystywane do opisu procesów jednostkowych i zjawisk w przemyśle spożywczym i przemysłach pokrewnych. Zna właściwości mechaniczne, w tym właściwości reologiczne, materiału pochodzenia biologicznego oraz rozumie konsekwencje wynikające z różnych zachowań lepkościowych płynów będących w ruchu w instalacji przemysłowej. Zna najważniejsze procesy jednostkowe występujące w przemyśle spożywczym i w przemysłach pokrewnych i powiązaną z nimi aparaturę przemysłową, rozumie ich sens fizyczny oraz umie podać ich ilościowy opis. Zna wybrane zagadnienia z zakresu inżynierii reakcji enzymatycznych i bioprocesów dotyczące kinetyki i modelowania reaktorów i bioreaktorów UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: Potrafi korzystać z dostępnych danych w tym pochodzących z cyfrowych baz danych z zakresu właściwości fizykochemicznych substancji pochodzenia nieorganicznego i organicznego. Potrafi sporządzić bilans pędu (sił) masy i energii cieplnej dla różnych procesów jednostkowych w przemyśle spożywczym i pokrewnych. Zna podstawowe równania i potrafi je wykorzystać w obliczeniach procesowych i w projektowaniu aparatury przemysłowej z uwzględnieniem prawidłowych jednostek wielkości fizykochemicznych. Umie przygotować dokumentację (sprawozdanie) wykonanego ćwiczenia laboratoryjnego i projektu. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: INZP_K1 Wykazuje zdolność do pracy w zespole przyjmując różne role. Umiejętnie zarządza czasem |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady Test jednokrotnego wyboru (14-16 pytań) oraz kilka zadań projektowych (6 – 8) (ocena pozytywna - 50% + 1 pkt), udział w ocenie końcowej modułu 60% Ćwiczenia projektowe i laboratoryjne Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - 4 pisemnych sprawozdań z ćwiczeń - udział w ocenie końcowej modułu 20%, - 2 pisemnych sprawdzianów z ćwiczeń (zadania otwarte) - udział w ocenie końcowej modułu 20%, Zaliczenie od 50% punktów. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Teresa Witczak | |
Prowadzący grup: | Teresa Witczak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.