Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Fizjologia człowieka

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.5s.FICZ.SI.TTZCZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Fizjologia człowieka
Jednostka: Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
Grupy: Żywienie Człowieka, 5 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 5.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Program przedmiotu obejmuje głównie funkcje układu pokarmowego oraz układów towarzyszących, tj. nerwowego, hormonalnego, krążenia, moczowego. Ponadto zawiera charakterystykę metabolizmu węglowodanów, tłuszczów, białek oraz funkcje tarczycy jako gruczołu regulującego potrzeby energetyczne organizmu, metabolizm podstawowych składników odżywczych oraz wiele innych procesów.

Pełny opis:

Kierunek studiów:

TECHNOLOGIA ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIE CZŁOWIEKA

Profil studiów ogólnoakademicki

Kod formy studiów oraz poziomu studiów SI

Semestr studiów 5

Język wykładowy polski

Prowadzący przedmiot:

Nazwa jednostki właściwej dla koordynatora Wydział Technologii Żywności - Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki

Koordynator przedmiotu

Przedmiotowe efekty uczenia się:

Kod składnika opisu Opis Odniesienie do (kod)

efektu kierun-kowego dyscypliny

WIEDZA - zna i rozumie:

FŻ2_W1 podstawowe pojęcia i prawa z zakresu biologii. TŻ1_W01 RT

FŻ2_W2 budowę, działanie i rolę fizjologiczną poszczególnych narządów i układów w organizmie człowieka, rozumie wpływ sposobu żywienia i poszczególnych składników żywności na ich funkcjonowanie. TŻ1_W15 RT

FŻ2_W3 przemiany i zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka, a także zna rolę składników żywności w zachowaniu dobrego stanu zdrowia, odpowiedniego stanu odżywienia i w profilaktyce niezakaźnych chorób metabolicznych. TŻ1_W16 RT

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

FŻ2_U1 sporządzać sprawozdania. Przygotowuje i przedstawia pracę, prezentację (np. pisemną, multimedialną) na wskazany temat. TŻ1_U03 RT

FŻ2_U2 planować i organizować pracę indywidualną lub w zespole, w tym planować i realizować własne uczenie się przez całe życie. TŻ1_U12 RT

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

FŻ2_K1 krytycznej oceny posiadanej wiedzy i pozyskiwanych informacji, uznania potrzeby ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz ciągłego rozwoju osobistego. TŻ1_K01 RT

FŻ2_K2 pracy indywidualnej i w grupie. TŻ1_K02 RT

Treści nauczania:

Wykłady 30 godz.

Tematyka zajęć Wstęp. Charakterystyka komórek i wybranych tkanek w organizmie człowieka.

Układ nerwowy a regulacja funkcji organizmu.

Układ hormonalny, charakterystyka i mechanizm działania wybranych hormonów.

Neurohormonalne mechanizmy regulacyjne przyjmowania pokarmu.

Budowa układu pokarmowego.

Motoryka przewodu pokarmowego i dróg żółciowych.

Czynności wydzielnicze gruczołów trawiennych.

Trawienie i wchłanianie składników odżywczych.

Metabolizm tłuszczów.

Metabolizm białek.

Metabolizm węglowodanów.

Energetyka procesów metabolicznych.

Transport produktów przemiany materii w organizmie. Układ krwionośny i układ limfatyczny.

Wydalanie produktów przemiany materii. Nerki i układ moczowy.

Realizowane efekty uczenia się FŻ2_W1; FŻ2_W2; FŻ2_W3; FŻ2_K1

Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny Zaliczenie wykładów na podstawie egzaminu pisemnego złożonego z pytań otwartych (na zaliczenie wymagane jest uzyskanie minimum 60% pkt możliwych) – udział w ocenie końcowej przedmiotu 50%.

Ćwiczenia laboratoryjne 30 godz.

Tematyka zajęć Przygotowanie diet do doświadczeń biologicznych.

Przygotowanie zwierząt laboratoryjnych. Analiza wybranych preparatów histologicznych z narządów różnych układów organizmu zwierzęcego.

Fizjologia układu krwionośnego. Badanie ciśnienia tętniczego, badanie tętna, metodą palpacyjną, określenie objętości wyrzutowej i pojemności minutowej serca. Analiza wydolności układu krążenia.

Fizjologia układu pokarmowego - białka, węglowodany.

Fizjologia układu pokarmowego - tłuszcze.

Równowaga kwasowo-zasadowa.

Fizjologia układu wydalniczego. Analiza wybranych parametrów moczu.

Fizjologia układu nerwowego.

Fizjologia układu dokrewnego.

Wpływ diety na odpowiedź fizjologiczną organizmu.

Realizowane efekty uczenia się FŻ2_W1; FŻ2_W2; FŻ2_W3; FŻ2_U1; FŻ2_U2; FŻ2_K1; FŻ2_K2

Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny "Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- 3 kolokwiów cząstkowych,

- przygotowania prezentacji na temat wpływu wybranej diety na organizm.

Udział w ocenie końcowej przedmiotu 50%."

Literatura:

Podstawowa

1. Keller S.J. Podstawy fizjologii żywienia człowieka. Wydawnictwo SGGW, Warszawa, 2000.

2. Konturek S. Fizjologia Człowieka. T. V. Układ trawienny i wydzielanie wewnętrzne. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków, 2000.

3. Silbernagl S. Ilustrowana fizjologia człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2007.

Uzupełniająca

1. Rosołwska-Huszcz D., Gromadzka-Ostrowska J. Ćwiczenia z fizjologii człowieka. Wyd. SGGW, Warszawa, 2008.

2. Fridrich M. (red). Fizjologia Żywienia człowieka - skrypt do ćwiczeń. Wyd. Wydaw. Uczelniane Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego, Szczecin, 2013.

Efekty uczenia się:

Przedmiotowe efekty uczenia się:

Kod składnika opisu Opis Odniesienie do (kod)

efektu kierun-kowego dyscypliny

WIEDZA - zna i rozumie:

FŻ2_W1 podstawowe pojęcia i prawa z zakresu biologii. TŻ1_W01 RT

FŻ2_W2 budowę, działanie i rolę fizjologiczną poszczególnych narządów i układów w organizmie człowieka, rozumie wpływ sposobu żywienia i poszczególnych składników żywności na ich funkcjonowanie. TŻ1_W15 RT

FŻ2_W3 przemiany i zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka, a także zna rolę składników żywności w zachowaniu dobrego stanu zdrowia, odpowiedniego stanu odżywienia i w profilaktyce niezakaźnych chorób metabolicznych. TŻ1_W16 RT

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

FŻ2_U1 sporządzać sprawozdania. Przygotowuje i przedstawia pracę, prezentację (np. pisemną, multimedialną) na wskazany temat. TŻ1_U03 RT

FŻ2_U2 planować i organizować pracę indywidualną lub w zespole, w tym planować i realizować własne uczenie się przez całe życie. TŻ1_U12 RT

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

FŻ2_K1 krytycznej oceny posiadanej wiedzy i pozyskiwanych informacji, uznania potrzeby ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz ciągłego rozwoju osobistego. TŻ1_K01 RT

FŻ2_K2 pracy indywidualnej i w grupie. TŻ1_K02 RT

Metody i kryteria oceniania:

Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny Zaliczenie wykładów na podstawie egzaminu pisemnego złożonego z pytań otwartych (na zaliczenie wymagane jest uzyskanie minimum 60% pkt możliwych) – udział w ocenie końcowej przedmiotu 50%.

Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny "Zaliczenie ćwiczeń na podstawie:

- 3 kolokwiów cząstkowych,

- przygotowania prezentacji na temat wpływu wybranej diety na organizm.

Udział w ocenie końcowej przedmiotu 50%."

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Teresa Leszczyńska
Prowadzący grup: Marta Kotuła, Teresa Leszczyńska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Teresa Leszczyńska
Prowadzący grup: Teresa Leszczyńska, Ewelina Piasna-Słupecka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Teresa Leszczyńska
Prowadzący grup: Teresa Leszczyńska, Ewelina Piasna-Słupecka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Teresa Leszczyńska
Prowadzący grup: Teresa Leszczyńska, Ewelina Piasna-Słupecka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
Aleja Mickiewicza 21, 31-120 Kraków tel: +48 12 662 44 44 https://urk.edu.pl kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0 (2024-11-08)