Fizjologia człowieka
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.5s.FICZ.SI.TTDDZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Fizjologia człowieka |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: |
Dietetyka, 5 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Program przedmiotu obejmuje głównie funkcje układu pokarmowego oraz układów towarzyszących, tj. nerwowego, hormonalnego, krążenia, moczowego. Ponadto zawiera charakterystykę metabolizmu węglowodanów, tłuszczów, białek oraz funkcje tarczycy jako gruczołu regulującego potrzeby energetyczne organizmu, metabolizm podstawowych składników odżywczych oraz wiele innych procesów. |
Pełny opis: |
Przedmiot: Fizjologia człowieka Wymiar ECTS 4 Status kierunkowy - obowiązkowy Forma zaliczenia końcowego egzamin Wymagania wstępne brak Kierunek studiów: DIETETYKA Profil studiów ogólnoakademicki Kod formy studiów oraz poziomu studiów SI Semestr studiów 5 Język wykładowy polski Prowadzący przedmiot: Nazwa jednostki właściwej dla koordynatora Wydział Technologii Żywności - Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki Koordynator przedmiotu Treści nauczania: Wykłady 30 godz. Tematyka zajęć Wstęp. Charakterystyka komórek i wybranych tkanek w organizmie człowieka Układ nerwowy a regulacja funkcji organizmu Układ hormonalny, charakterystyka i mechanizm działania wybranych hormonów Neurohormonalne mechanizmy regulacyjne przyjmowania pokarmu Budowa układu pokarmowego Motoryka przewodu pokarmowego i dróg żółciowych Czynności wydzielnicze gruczołów trawiennych Trawienie i wchłanianie składników odżywczych Metabolizm tłuszczów Metabolizm białek Metabolizm węglowodanów Energetyka procesów metabolicznych Transport produktów przemiany materii w organizmie. Układ krwionośny i układ limfatyczny Wydalanie produktów przemiany materii. Nerki i układ moczowy Realizowane efekty uczenia się FZJ_W1; FZJ_W2; FZJ_W3; FZJ_K1 Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny Zaliczenie wykładów na podstawie egzaminu pisemnego złożonego z pytań otwartych (minimum 60% pkt możliwych do uzyskania) – udział w ocenie końcowej modułu 50%. Ćwiczenia laboratoryjne 30 godz. Tematyka zajęć Przygotowanie diet do doświadczeń biologicznych Przygotowanie zwierząt laboratoryjnych. Analiza wybranych preparatów histologicznych z narządów różnych układów organizmu zwierzęcego. Fizjologia układu krwionośnego. Badanie ciśnienia tętniczego, badanie tętna, metodą palpacyjną, określenie objętości wyrzutowej i pojemności minutowej serca. Analiza wydolności układu krążenia. Fizjologia układu pokarmowego - białka, węglowodany. Fizjologia układu pokarmowego - tłuszcze. Równowaga kwasowo-zasadowa Fizjologia układu wydalniczego. Analiza wybranych parametrów moczu Fizjologia układu nerwowego Fizjologia układu dokrewnego Wpływ diety na odpowiedź fizjologiczną organizmu Realizowane efekty uczenia się FZJ_W1; FZJ_W2; FZJ_W3; FZJ_U1; FZJ_U2; FZJ_U3; FZJ_K1; FZJ_K2 Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny Zaliczenie ćwiczeń na podstawie ocen z 3 kolokwiów cząstkowych oraz przygotowania prezentacji na temat wpływu wybranej diety na organizm – udział w ocenie końcowej modułu 50%. |
Literatura: |
Literatura: Podstawowa "1. Keller S.J.: 2000. Podstawy fizjologii żywienia człowieka. Wydawnictwo SGGW, Warszawa." 2. Konturek S.: 2000. Fizjologia Człowieka. T. V. Układ trawienny i wydzielanie wewnętrzne. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków. 3. Silbernagl S. 2007. Ilustrowana fizjologia człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL Uzupełniająca 1. Rosołwska-Huszcz D., Gromadzka-Ostrowska J., 2008. Ćwiczenia z fizjologii człowieka. Wyd. SGGW, Warszawa 2. Fridrich M (red). 2013. Fizjologia Żywienia człowieka skrypt do ćwiczeń. Wyd. Wydaw. Uczelniane Zachodniopomorskiego Uwinersytetu Technologicznego, Szczecin |
Efekty uczenia się: |
Przedmiotowe efekty uczenia się: Kod składnika opisu Opis Odniesienie do (kod) efektu kierun-kowego dyscypliny WIEDZA - zna i rozumie: FZJ_W1 podstawowe pojęcia i prawa z zakresu biologii D1_W01 RT FZJ_W2 podstawy fizjologii człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego i gruczołów wydzielania wewnętrznego D1_W12 RT FZJ_W3 zmiany i zaburzenia pracy komórek, narządów i układów organizmu będące wynikiem choroby D1_W12 RT UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: FZJ_U1 posługiwać się mikroskopem świetlnym, interpretować preparaty mikroskopowe. D1_U07 RT FZJ_U2 prezentować i wyjaśniać wpływ sposobu żywienia na zdrowie człowieka D1_U04 RT FZJ_U3 pracować w grupie, zaplanować i zrealizować proste zadanie samodzielnie lub z zepole, z zachowaniem zasad BHP i dobrych praktyk w laboratorium D1_U08 RT KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: FZJ_K1 ciągłego i świadomego dokształcania i doskonalenia zawodowego D1_K03 RT FZJ_K2 pracy indywidualnej i w grupie D1_K04 RT |
Metody i kryteria oceniania: |
Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny Zaliczenie wykładów na podstawie egzaminu pisemnego złożonego z pytań otwartych (minimum 60% pkt możliwych do uzyskania) – udział w ocenie końcowej modułu 50%. Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny Zaliczenie ćwiczeń na podstawie ocen z 3 kolokwiów cząstkowych oraz przygotowania prezentacji na temat wpływu wybranej diety na organizm – udział w ocenie końcowej modułu 50%. |
Praktyki zawodowe: |
nie dotyczy |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ CWL
CWL
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Teresa Leszczyńska | |
Prowadzący grup: | Magdalena Franczyk-Żarów, Renata Kostogrys, Teresa Leszczyńska, Ewa Piątkowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-26 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ CWL
CWL
CWL
PT CWL
SO N CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Teresa Leszczyńska | |
Prowadzący grup: | Magdalena Franczyk-Żarów, Teresa Leszczyńska, Ewelina Piasna-Słupecka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CZ CWL
CWL
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Teresa Leszczyńska | |
Prowadzący grup: | Teresa Leszczyńska, Ewelina Piasna-Słupecka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CWL
CZ CWL
CWL
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Teresa Leszczyńska | |
Prowadzący grup: | Teresa Leszczyńska, Ewelina Piasna-Słupecka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.