Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Fizjologia człowieka

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.5s.FICZ.SI.TTDDZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Fizjologia człowieka
Jednostka: Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki
Grupy: Dietetyka, 5 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 4.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Program przedmiotu obejmuje głównie funkcje układu pokarmowego oraz układów towarzyszących, tj. nerwowego, hormonalnego, krążenia, moczowego. Ponadto zawiera charakterystykę metabolizmu węglowodanów, tłuszczów, białek oraz funkcje tarczycy jako gruczołu regulującego potrzeby energetyczne organizmu, metabolizm podstawowych składników odżywczych oraz wiele innych procesów.

Pełny opis:

Przedmiot:

Fizjologia człowieka

Wymiar ECTS 4

Status kierunkowy - obowiązkowy

Forma zaliczenia końcowego egzamin

Wymagania wstępne brak

Kierunek studiów:

DIETETYKA

Profil studiów ogólnoakademicki

Kod formy studiów oraz poziomu studiów SI

Semestr studiów 5

Język wykładowy polski

Prowadzący przedmiot:

Nazwa jednostki właściwej dla koordynatora Wydział Technologii Żywności - Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki

Koordynator przedmiotu

Treści nauczania:

Wykłady 30 godz.

Tematyka zajęć Wstęp. Charakterystyka komórek i wybranych tkanek w organizmie człowieka

Układ nerwowy a regulacja funkcji organizmu

Układ hormonalny, charakterystyka i mechanizm działania wybranych hormonów

Neurohormonalne mechanizmy regulacyjne przyjmowania pokarmu

Budowa układu pokarmowego

Motoryka przewodu pokarmowego i dróg żółciowych

Czynności wydzielnicze gruczołów trawiennych

Trawienie i wchłanianie składników odżywczych

Metabolizm tłuszczów

Metabolizm białek

Metabolizm węglowodanów

Energetyka procesów metabolicznych

Transport produktów przemiany materii w organizmie. Układ krwionośny i układ limfatyczny

Wydalanie produktów przemiany materii. Nerki i układ moczowy

Realizowane efekty uczenia się FZJ_W1; FZJ_W2; FZJ_W3; FZJ_K1

Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny Zaliczenie wykładów na podstawie egzaminu pisemnego złożonego z pytań otwartych (minimum 60% pkt możliwych do uzyskania) – udział w ocenie końcowej modułu 50%.

Ćwiczenia laboratoryjne 30 godz.

Tematyka zajęć Przygotowanie diet do doświadczeń biologicznych

Przygotowanie zwierząt laboratoryjnych. Analiza wybranych preparatów histologicznych z narządów różnych układów organizmu zwierzęcego.

Fizjologia układu krwionośnego. Badanie ciśnienia tętniczego, badanie tętna, metodą palpacyjną, określenie objętości wyrzutowej i pojemności minutowej serca. Analiza wydolności układu krążenia.

Fizjologia układu pokarmowego - białka, węglowodany.

Fizjologia układu pokarmowego - tłuszcze.

Równowaga kwasowo-zasadowa

Fizjologia układu wydalniczego. Analiza wybranych parametrów moczu

Fizjologia układu nerwowego

Fizjologia układu dokrewnego

Wpływ diety na odpowiedź fizjologiczną organizmu

Realizowane efekty uczenia się FZJ_W1; FZJ_W2; FZJ_W3; FZJ_U1; FZJ_U2; FZJ_U3; FZJ_K1; FZJ_K2

Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny Zaliczenie ćwiczeń na podstawie ocen z 3 kolokwiów cząstkowych oraz przygotowania prezentacji na temat wpływu wybranej diety na organizm – udział w ocenie końcowej modułu 50%.

Literatura:

Literatura:

Podstawowa "1. Keller S.J.: 2000. Podstawy fizjologii żywienia człowieka. Wydawnictwo SGGW, Warszawa."

2. Konturek S.: 2000. Fizjologia Człowieka. T. V. Układ trawienny i wydzielanie wewnętrzne. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego, Kraków.

3. Silbernagl S. 2007. Ilustrowana fizjologia człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL

Uzupełniająca 1. Rosołwska-Huszcz D., Gromadzka-Ostrowska J., 2008. Ćwiczenia z fizjologii człowieka. Wyd. SGGW, Warszawa

2. Fridrich M (red). 2013. Fizjologia Żywienia człowieka skrypt do ćwiczeń. Wyd. Wydaw. Uczelniane Zachodniopomorskiego Uwinersytetu Technologicznego, Szczecin

Efekty uczenia się:

Przedmiotowe efekty uczenia się:

Kod składnika opisu Opis Odniesienie do (kod)

efektu kierun-kowego dyscypliny

WIEDZA - zna i rozumie:

FZJ_W1 podstawowe pojęcia i prawa z zakresu biologii D1_W01 RT

FZJ_W2 podstawy fizjologii człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego i gruczołów wydzielania wewnętrznego D1_W12 RT

FZJ_W3 zmiany i zaburzenia pracy komórek, narządów i układów organizmu będące wynikiem choroby D1_W12 RT

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

FZJ_U1 posługiwać się mikroskopem świetlnym, interpretować preparaty mikroskopowe. D1_U07 RT

FZJ_U2 prezentować i wyjaśniać wpływ sposobu żywienia na zdrowie człowieka D1_U04 RT

FZJ_U3 pracować w grupie, zaplanować i zrealizować proste zadanie samodzielnie lub z zepole, z zachowaniem zasad BHP i dobrych praktyk w laboratorium D1_U08 RT

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

FZJ_K1 ciągłego i świadomego dokształcania i doskonalenia zawodowego D1_K03 RT

FZJ_K2 pracy indywidualnej i w grupie D1_K04 RT

Metody i kryteria oceniania:

Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny Zaliczenie wykładów na podstawie egzaminu pisemnego złożonego z pytań otwartych (minimum 60% pkt możliwych do uzyskania) – udział w ocenie końcowej modułu 50%.

Sposoby weryfikacji oraz zasady i kryteria oceny Zaliczenie ćwiczeń na podstawie ocen z 3 kolokwiów cząstkowych oraz przygotowania prezentacji na temat wpływu wybranej diety na organizm – udział w ocenie końcowej modułu 50%.

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-27
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Teresa Leszczyńska
Prowadzący grup: Magdalena Franczyk-Żarów, Renata Kostogrys, Teresa Leszczyńska, Ewa Piątkowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-26
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Teresa Leszczyńska
Prowadzący grup: Magdalena Franczyk-Żarów, Teresa Leszczyńska, Ewelina Piasna-Słupecka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Teresa Leszczyńska
Prowadzący grup: Teresa Leszczyńska, Ewelina Piasna-Słupecka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Teresa Leszczyńska
Prowadzący grup: Teresa Leszczyńska, Ewelina Piasna-Słupecka
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)