Alergeny w żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.5s.ALZY.SI.TJBJY.T | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Alergeny w żywności | ||
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu) ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć: Wprowadzenie do immunologii, układ odpornościowy. Komórki odpowiedzi immunologicznej, przeciwciała i rozpoznawanie antygenu. Reakcje immunologiczne typu komórkowego i humoralnego. Mechanizmy powstawania odczynu alergicznego. Klasyfikacja nadwrażliwości. Alergie pokarmowe i ich objawy, alergeny występujące w produktach spożywczych. Diagnostyka, leczenie i zapobieganie alergiom pokarmowym. Techniki immunologiczne. Ćwiczenia laboratoryjne Tematyka zajęć: Wykrywanie alergenów pokarmowych w żywności metodami immunochemicznymi. Przygotowywanie próbek do analizy metodą Western Blot. Immunodetekcja alergenów pokarmowych metodą Western blot. |
||
Literatura: |
Podstawowa 1. Roitt, Brostoff. Male. Immunologia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. 2. Immunologia. Praca zbiorowa pod red. Gołąb, Jakóbisiak, Lasek. Wydawnictwo Naukowe PWN 3. Schwarz, Carlsson. Alergie pokarmowe. PZWL. Uzupełniająca 1. Jarosz, Dzieniszewski. Alergie pokarmowe. PZWL |
||
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - absolwent zna i rozumie: Ma podstawową wiedzę z zakresu immunologii i mechanizmów powstawania reakcji alergicznych. Ma podstawową wiedzę na temat zjawisk i procesów wykorzystywanych w analizie immunochemicznej. UMIEJĘTNOŚCI - absolwent potrafi: Potrafi wykonać zlecone proste doświadczenie dotyczące oznaczania składników alergizujących, według instrukcji i pod kierunkiem prowadzącego, rozumie zasadę eksperymentu. Posiada umiejętność opisania przeprowadzonego doświadczenia, prezentacji wyników oraz ich interpretacji oraz przygotowania w/w w formie sprawozdania. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - absolwent jest gotów do: Potrafi odpowiednio określić czynności służące realizacji określonego przez siebie lub innych zadania. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady Zaliczenie wykładów na podstawie egzaminu pisemnego złożonego z pytań testowych i otwartych (ocena pozytywna min. 50%) – udział w ocenie końcowej modułu 50%. Ćwiczenia laboratoryjne Zaliczenie ćwiczeń na podstawie pisemnego sprawozdania z ćwiczeń - udział w ocenie końcowej modułu 50%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-23 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Maja Grabacka | |
Prowadzący grup: | Maja Grabacka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-24 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 15 godzin ![]() Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Barbara Mickowska | |
Prowadzący grup: | Barbara Mickowska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.