Podstawy żywienia człowieka II
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.4s.PZCZ.SI.TTDDZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy żywienia człowieka II |
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki |
Grupy: |
Dietetyka, 4 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady: Woda w żywieniu człowieka. Równowaga kwasowo-zasadowa. Gospodarka wodno-elektrolitowa. Podstawowa i całkowita przemiana materii. Metody pomiaru wydatków energetycznych człowieka. Charakterystyka grup produktów spożywczych, napojów alkoholowych i bezalkoholowych oraz przypraw. Planowanie żywienia różnych grup ludności. Ocena sposobu żywienia oraz ocena stanu odżywienia. Zespół metaboliczny. Przewlekłe choroby niezakaźne powstające na tle wadliwego żywienia. Otyłość jako czynnik ryzyka przewlekłych chorób niezakaźnych powstających na tle wadliwego żywienia. Ćwiczenia: Potrzeby energetyczne człowieka, przemiana materii i jej bilans, obliczanie dobowego wydatku energetycznego. Pomiar wydatków energetycznych. Prawidłowe i nieprawidłowe posiłki w odniesieniu do zasad racjonalnego sposobu żywienia. Porównanie zawartości tłuszczu, cukru i soli w wybranych produktach i potrawach. Zastosowanie norm żywieniowych oraz tabel wartości odżywczej produktów spożywczych. Zasady planowania żywienia różnych grup ludności, ustalanie średnioważonej normy dla populacji mieszanej. Układanie jadłospisów oraz ustalanie gramatury produktów dla różnych grup ludności w żywieniu zbiorowym. Wyliczanie składników pokarmowych racji pokarmowej na podstawie sporządzonego jadłospisu. Metodyka badań spożycia żywności. Przeprowadzanie wywiadu 24-godzinnego. Metodyka oceny sposobu żywienia. Przeprowadzanie punktowej oceny zaplanowanych jadłospisów.Ocena stanu odżywienia – badania antropometryczne. Ocena składu ciała. Rola wody w organizmie człowieka. Obliczanie zapotrzebowania organizmu człowieka na wodę. Ocena spożycia wody. Ocena stanu odżywienia – badania biochemiczne. Ocena stanu wysycenia organizmu witaminą C - test najęzykowy. Oznaczanie ilości kwasu askorbinowego w moczu. Programy edukacyjne dotyczące żywienia/ prezentacje. |
Literatura: |
Literatura podstawowa 1. Gawęcki J., Hryniewiecki L. (2017). Żywienie Człowieka 1. Podstawy nauki o żywieniu. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2. Normy żywienia dla populacji Polski (aktualne) 3. Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K., Przygoda B. (2017). Tabele składu i wartości odżywczej żywności Wyd. Lek. PZWL, Warszawa Literatura uzupełniająca 1. Biesalski H.K., Grimm P. Żywienie. Atlas i podręcznik (2012) Elsevier Wrocław 2. Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska (2014) Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 3.Gawęcki J., Roszkowski W. (2012) Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T. 3 Wyd. Nauk. PWN, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: przydatność żywieniową surowców oraz gotowych wyrobów żywnościowych. metody oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia człowieka. przemiany i zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka, naukowe podstawy kształtowania diety i jej wpływu na zdrowie człowieka, przewlekłe choroby niezakaźne powstające na tle wadliwego żywienia. UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: wykonać określone zadania badawcze w zakresie nauki o żywności i żywieniu człowieka, zaplanować i zaprojektować żywienie indywidualne/zbiorowe. zaprezentować i wyjaśnić wpływ sposobu żywienia na zdrowie człowieka, dobrać metody edukacji żywieniowej, zidentyfikować błędy żywieniowe, zaproponować działania korygujące sposób żywienia oraz działania profilaktyczne. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: ciągłego dokształcania się i podnoszenia wiedzy z zakresu studiowanego przedmiotu. odpowiedzialności za właściwe planowanie żywienia różnych grup ludności, proponowania zaleceń dotyczących planowania żywienia zgodnie z obowiązującymi zasadami racjonalnego żywienia. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 60% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 50%. Ćwiczenia: - 2 kolokwiów cząstkowych z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 60% punktów), - przygotowanego w podgrupach jadłospisu, - przygotowanej prezentacji na zaliczenie. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
CWL
ŚR CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CZ CWL
CWL
PT CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Teresa Leszczyńska | |
Prowadzący grup: | Magdalena Franczyk-Żarów, Aneta Koronowicz, Teresa Leszczyńska, Joanna Skoczylas | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CZ PT CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Teresa Leszczyńska | |
Prowadzący grup: | Renata Bieżanowska-Kopeć, Teresa Leszczyńska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CWL
CZ PT CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Teresa Leszczyńska | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Drzewowska, Teresa Leszczyńska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT CWL
CWL
CWL
ŚR WYK
CZ PT CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Teresa Leszczyńska | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Drzewowska, Magdalena Franczyk-Żarów, Renata Kostogrys, Marta Kotuła, Teresa Leszczyńska, Agata Strojewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-26 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Teresa Leszczyńska | |
Prowadzący grup: | Renata Bieżanowska-Kopeć, Katarzyna Drzewowska, Magdalena Franczyk-Żarów, Teresa Leszczyńska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.