Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Praktyka II (200 godz.)

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.4s.PRAK.SI.TTDDZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Praktyka II (200 godz.)
Jednostka: Wydział Technologii Żywności
Grupy: Dietetyka, 4 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 8.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Praktyka IIA - w zakładzie żywienia zbiorowego typu zamkniętego

Praktyka IIA - w zakładzie żywienia zbiorowego typu otwartego

Praktyka IIB - w szpitalu dla dorosłych

Praktyka IIB - w sanatorium, domu opieki dla dorosłych

Efekty uczenia się:

Praktyka IIA - w zakładzie żywienia zbiorowego typu zamkniętego

Praktyka IIA - w zakładzie żywienia zbiorowego typu otwartego

WIEDZA - zna i rozumie:

specyfikę działania zakładu żywienia zbiorowego typu zamkniętego/otwartego, funkcjonowanie systemu HACCP, problematykę związaną z przygotowaniem żywności dla konkretnych grup konsumentów, przepisy dotyczące żywienia zbiorowego, metody organizacji transportu, warunki magazynowania, schematy procesów produkcyjnych, zasady planowania produkcji,

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

przygotować odpowiednie dokumenty związane z odbyciem praktyki, w porozumieniu z opiekunem praktyk, zaplanować i przygotować posiłki dla określonej grupy konsumentów z uwzględnieniem specyficznych wymagań grupy, wyszukiwać , dobrać i zastosować odpowiednie materiały i informacje potrzebne do realizacji zadań w instytucjach, przewidywać skutki podejmowanych działań, stosować zasady BHP i dobrych praktyk w zakładzie żywienia zbiorowego typu zamkniętego/otwartego,

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

podjęcia odpowiedzialności za pracę własną i innych, realizowania potrzeby ciągłego dokształcania się i rozwoju osobistego, ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności,

Praktyka IIB - w szpitalu dla dorosłych

Praktyka IIB - w sanatorium, domu opieki dla dorosłych

WIEDZA - zna i rozumie:

cele, organizację i funkcjonowanie szpitala/domu opieki/sanatorium dla dorosłych, istotę zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności, pracę organów kontrolujących żywność, metody oceny stanu zdrowia oraz stanu odżywiania pacjenta hospitalizowanego w oddziałach szpitalnych/domu opieki/sanatorium dla dorosłych

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

przygotować odpowiednie dokumenty związane z odbyciem praktyki. w porozumieniu z opiekunem zaplanować i zrealizować podstawowe projekty związane z obszarem dietetyki. wyszukiwać , dobrać i zastosować odpowiednie materiały i informacje potrzebne do realizacji zadań w instytucjach, przewidywać skutki podejmowanych działań. stosować zasady BHP i dobrych praktyk w szpitalu.

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

podjęcia odpowiedzialności za pracę własną i innych, realizowania potrzeby ciągłego dokształcania się i rozwoju osobistego, ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności. pracy z osobami hospitalizowanymi, odnoszenia się do nich z należytym szacunkiem, formułowania porad.

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin ustny. Ocena pozytywna na podstawie wypełnionego dzienniczka praktyk, opinii opiekuna praktyk, sprawozdania i pytań egzaminatora dotyczących przebiegu praktyk. Sprawozdanie powinno obejmować wszystkie zrealizowane punkty ramowego programu praktyk.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-25 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Koordynatorzy: Adam Florkiewicz
Prowadzący grup: Joanna Banaś, Małgorzata Bączkowicz, Renata Bieżanowska-Kopeć, Monika Cioch-Skoneczny, Adam Florkiewicz, Joanna Kapusta-Duch, Katarzyna Petka-Poniatowska, Aleksander Poreda, Marek Sady, Elżbieta Sikora, Jacek Słupski, Bożena Stodolak, Anna Wisła-Świder, Teresa Witczak, Marzena Zając, Rafał Ziobro
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Praktyka - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-28 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Koordynatorzy: Magdalena Franczyk-Żarów
Prowadzący grup: Renata Bieżanowska-Kopeć, Iwona Cieślik, Kinga Dziadek, Magdalena Franczyk-Żarów, Aneta Kopeć, Radosława Skoczeń-Słupska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Praktyka - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-27 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Koordynatorzy: Magdalena Franczyk-Żarów
Prowadzący grup: Renata Bieżanowska-Kopeć, Kinga Dziadek, Magdalena Franczyk-Żarów, Maja Grabacka, Joanna Kapusta-Duch, Aneta Kopeć, Stanisław Kowalski, Katarzyna Petka-Poniatowska, Radosława Skoczeń-Słupska, Gabriela Zięć
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Praktyka - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Koordynatorzy: Magdalena Franczyk-Żarów
Prowadzący grup: Kinga Dziadek, Magda Filipczak-Fiutak, Magdalena Franczyk-Żarów, Maja Grabacka, Joanna Kapusta-Duch, Stanisław Kowalski, Dorota Najgebauer-Lejko, Katarzyna Petka-Poniatowska, Ewelina Piasna-Słupecka, Radosława Skoczeń-Słupska, Marzena Zając
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Praktyka - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-02-26 - 2025-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Koordynatorzy: Magdalena Franczyk-Żarów
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Praktyka - Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)