Opakowania, magazynowanie i transport żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.4s.OMTZ.NI.TTZTX.T | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Opakowania, magazynowanie i transport żywności | ||
Jednostka: | Katedra Żywienia Człowieka i Dietetyki | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu) ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Skrócony opis: |
Przedmiot ma zapewnić przekazanie studentom podstawowych wiadomości dotyczących pakowania, magazynowania i transportu żywności. |
||
Pełny opis: |
Treść kształcenia Klasyfikacja i funkcje opakowań Projektowanie opakowań. Opakowania z tworzyw sztucznych Opakowania z tworzyw papierniczych Opakowania metalowe Opakowania szklane Opakowania drewniane i tkaninowe Materiały pomocnicze w opakowalnictwie |
||
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1. Cichoń M., Włodarczyk W., 1984. Towaroznawstwo opakowań. AE Kraków. 2. Czerniawski B., Michniewicz J., 1998. Opakowania żywności. Agro Food Technology Czeladź. 3. Czasopismo „Opakowanie” Literatura uzupełniająca: Czasopismo „Opakowanie” |
||
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna podstawowe pojęcia z zakresu opakowalnictwa Zna podstawowe tworzywa opakowaniowe i ich rolę w przemyśle spożywczym Kompetencje społeczne Wykazuje aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z pakowaniem żywności |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 nie zna pojęć z zakresu opakowalnictwa Nie zna tworzyw opakowaniowych w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień nie wykazuje żadnej aktywności Na ocenę 3 zna podstawowe pojęcia i definicje Zna podstawowe tworzywa opakowaniowe, nie potrafi omówić ich roli w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje niską aktywność Na ocenę 4 Ma wystarczającą wiedzę na temat pojęć i definicji Zna podstawowe tworzywa opakowaniowe i ich rolę w pakowaniu żywności w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje umiarkowaną aktywność Na ocenę 5 Ma wystarczającą wiedzę na temat pojęć i definicji i potrafi je szczegółowo omówić Zna podstawowe tworzywa opakowaniowe, ich rolę i zastosowanie w pakowaniu żywności w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje dużą aktywność |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2019-02-25 - 2019-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Jerzy Pałasiński | |
Prowadzący grup: | Jerzy Pałasiński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-24 - 2020-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Jerzy Pałasiński | |
Prowadzący grup: | Jerzy Pałasiński | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.