Metody badań eksperymentalnych 2
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.4s.MBEK.NM.TTDXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: |
(brak danych)
/
(0721) Przetwórstwo żywności
|
Nazwa przedmiotu: | Metody badań eksperymentalnych 2 |
Jednostka: | Wydział Technologii Żywności |
Grupy: |
Dietetyka, 4 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Pełny opis: |
Tematyka zajęć: 1.Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna. 2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia 3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności 4. Analiza bioaktywnych składników żywności 5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań 6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych" |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018 3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności Uzupełniająca: 1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984. 2. Jankiewicz M., KędziorZ. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011 3.3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: MB2_W1 innowacje w kierunkach badań naukowych w zakresie żywienia człowieka i dietetyki (D2_W01 RT) MB2_W2 podstawy i możliwości wykorzystania technik stosowanych w diagnostyce laboratoryjnej (D2_W01 RT) UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: MB2_U1 poprawnie zaplanować i przeprowadzić eksperyment naukowy (D2_U05 RT) MB2_U2 wyjaśnić wpływ sposobu żywienia na zdrowie człowieka. Wykazuje działania korygujące (D2_U07 RT) MB2_U3 stosować podstawowe i zaawansowane metody statystyczne do interpretacji wyników (D2_U04 RT) KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: MB2_K1 kreatywnie rozwiązywać problemy związane z prowadzonymi badaniami naukowymi (D2_K06 RT) MB2_K2 ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego (D2_K04 RT) |
Metody i kryteria oceniania: |
Ocena wystawiona na podstawie zaprezentowanych promotorowi: sformułowanego celu pracy, planowanego spisu treści pracy, zebranej literatury dotyczącej tematu pracy oraz kalendarza badań. Ocena końcowa uwzględnia samodzielność studenta. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Borczak | |
Prowadzący grup: | Iwona Cieślik, Jacek Domagała, Iwona Drożdż, Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, Adam Florkiewicz, Magdalena Franczyk-Żarów, Maja Grabacka, Joanna Kapusta-Duch, Aneta Koronowicz, Anna Korus, Renata Kostogrys, Barbara Mickowska, Ewa Piątkowska, Agnieszka Pluta-Kubica, Anna Sadowska-Rociek, Elżbieta Sikora, Jacek Słupski, Joanna Sobolewska-Zielińska, Kinga Topolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Borczak | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Drzewowska, Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, Adam Florkiewicz, Magdalena Franczyk-Żarów, Piotr Gębczyński, Joanna Kapusta-Duch, Aneta Kopeć, Aneta Koronowicz, Anna Korus, Magdalena Mika, Ewa Piątkowska, Jacek Rożnowski, Elżbieta Sikora, Radosława Skoczeń-Słupska, Jacek Słupski, Kinga Topolska, Gabriela Zięć | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
1.Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna. 2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia 3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności 4. Analiza bioaktywnych składników żywności 5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań 6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych" |
|
Literatura: |
Podstawowa: 1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018 3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności Uzupełniająca: 1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984. 2. Jankiewicz M., KędziorZ. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011 3.3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Borczak | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Drzewowska, Kinga Dziadek, Adam Florkiewicz, Joanna Kapusta-Duch, Aneta Kopeć, Aneta Koronowicz, Renata Kostogrys, Joanna Kruk, Marcin Łukasiewicz, Katarzyna Petka-Poniatowska, Ewa Piątkowska, Sławomir Pietrzyk, Jacek Rożnowski, Radosława Skoczeń-Słupska, Jacek Słupski, Joanna Sobolewska-Zielińska, Magdalena Surma, Agnieszka Zawiślak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
1.Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna. 2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia 3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności 4. Analiza bioaktywnych składników żywności 5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań 6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych" |
|
Literatura: |
Podstawowa: 1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018 3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności Uzupełniająca: 1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984. 2. Jankiewicz M., KędziorZ. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011 3.3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO N CWL
CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Borczak | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Drzewowska, Kinga Dziadek, Agnieszka Filipiak-Florkiewicz, Adam Florkiewicz, Magdalena Franczyk-Żarów, Aneta Kopeć, Anna Korus, Magdalena Krystyjan, Teresa Leszczyńska, Marcin Łukasiewicz, Paulina Pająk, Katarzyna Petka-Poniatowska, Ewa Piątkowska, Agnieszka Pluta-Kubica, Jacek Rożnowski, Anna Sadowska-Rociek, Jacek Słupski, Joanna Sobolewska-Zielińska, Magdalena Surma, Rafał Ziobro | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
1.Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna. 2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia 3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności 4. Analiza bioaktywnych składników żywności 5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań 6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych" |
|
Literatura: |
Podstawowa: 1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018 3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności Uzupełniająca: 1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984. 2. Jankiewicz M., KędziorZ. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011 3.3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-26 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Barbara Borczak | |
Prowadzący grup: | Barbara Borczak, Agnieszka Pluta-Kubica, Marzena Zając | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę |
|
Pełny opis: |
1.Zasady planowania eksperymentów naukowych. Podstawy teoretyczne oraz realizacja praktyczna. 2. Metody badań chemicznych w ocenie sposobu żywienia 3. Metody badań w ocenie stanu odżywienia wybranych grup ludności 4. Analiza bioaktywnych składników żywności 5. Sposoby opracowania i interpretacji wyników badań 6. Weryfikowanie przydatności metod analitycznych" |
|
Literatura: |
Podstawowa: 1. Baryłko-Pikielna N., Matuszewska I.: Sensoryczne badania żywności. Podstawy-Metody-Badania. Wyd. Naukowe PTTŻ 2009. 2. Bączkowicz M., Fortuna T., Juszczak L., Sobolewska-Zielińska J.: Podstawy analizy i oceny jakości żywności. Wyd. UR w Krakowie, 2018 3. Czasopisma krajowe i zagraniczne z dziedziny nauki o żywności i analizy żywności, Polskie Normy ISO z zakresu metod badań żywności Uzupełniająca: 1. Gawęcki J., Wagner W.: Podstawy metodologii badań doświadczalnych w nauce o żywieniu i żywności, PWN Warszawa 1984. 2. Jankiewicz M., KędziorZ. (red): Metody pomiarów i kontroli jakości w przemyśle spożywczym i technologii. Wyd. AR Poznań, 2011 3.3. Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. NIZP-PZH, 2020. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.