Inżynieria bioprocesowa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.4s.INBP.SI.TBSBZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Inżynieria bioprocesowa |
Jednostka: | Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego |
Grupy: |
Browarnictwo i słodownictwo, 4 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie słuchaczy z podstawami klasycznej inżynierii procesowej z położeniem akcentu na zagadnienia procesowe obecne w browarnictwie. |
Pełny opis: |
W ramach zajęć poruszane są następujące zagadnienia: 1. Rodzaje płynów i ich podstawowe parametry fizykochemiczne. Zasady bilansowania procesów przepływowych, zastosowanie równań ciągłości strugi i Bernoulliego do opisu przepływu płynów. Rodzaje przepływów, liczba Reynoldsa. 2. Tarcie i rozpraszanie energii podczas ruchu płynów przewodami prostoliniowymi, równanie Darcy-Weisbacha. Współczynnik oporu przepływu i opory lokalne. Mieszanie płynów. 3. Sposoby kontaktowania faz: parametry charakteryzujące wypełnienie, powierzchnia kontaktu, straty ciśnienia podczas przepływu przez wypełnienie, przepływ gazu i cieczy przez wypełnienie. Fluidyzacja i barbotaż. 4. Przepływy gazów i cieczy przez złoża o dowolnej geometrii wypełnienia. Filtracja jednostopniowa i dwustopniowa, sposoby przemywania osadu. 5. Opadanie cząstek w płynach. Bilans sił w swobodnym opadaniu cząstek. Sposoby rozdzielania faz: zastosowanie komór odpylających, cyklonów, klasyfikatorów hydraulicznych, osadników sedymentacyjnych 6. Sposoby przekazywania energii: ciepło i praca. Sposoby przekazywania ciepła: przewodzenie, konwekcja i promieniowanie. Przewodniki i izolatory cieplne. Pojęcie oporu w ruchu ciepła. Wnikanie ciepła jako szczególny przypadek przewodzenia. Liczby kryterialne. 7. Przenikanie ciepła i wymienniki. Powierzchnia wymiany ciepła i siła napędowa ruchu ciepła. Wpływ organizacji przepływu medium ogrzewającego na efektywność wymiany ciepła. 8. Przekazywanie energii na sposób pracy (przemiany fazowe), ciepło parowania, zależność prężności pary od temperatury i stężenia substancji nielotnych. Podstawowe parametry pary grzejnej. Wstęp do procesów równoczesnej wymiany masy i ciepła. Wyparki i zatężanie roztworów. 9. Podstawy fizykochemiczne zjawisk w układzie gaz-ciecz i para-ciecz. Wykresy fazowe dla układów dwuskładnikowych dwufazowych. Pojęcie składnika bardziej lotnego. Prawo Raoulta i odstępstwa. 10. Destylacja: bilans materiałowy, składnika bardziej lotnego i cieplny. Destylacja równowagowa i kotłowa. Kondensacja i deflegmacja skroplin. 11. Podstawowe parametry powietrza wilgotnego: temperatura suchego i mokrego termometru, wilgotność względna i bezwzględna. Mieszanie powietrza o różnych parametrach. Wykresy suszarnicze. Nawilżanie i suszenie powietrza. Mieszanie powietrza z wodą lub parą wodną. 12. Podstawy fizykochemiczne ekstrakcji, trójkąt Gibbsa oraz wykresy w prostokątnym układzie współrzędnych. Pojęcie rozpuszczalnika pierwotnego i wtórnego. Ekstrakcja jednostopniowa i wielostopniowa. Podstawy ekstrakcji w warunkach nadkrytycznych. Podstawy procesów membranowych. |
Literatura: |
1. M. Serwiński, Zasady inżynierii chemicznej i procesowej, WNT, 1982 2. P. Lewicki, Inżynieria i aparatura przemysłu spożywczego, WNT, 1999 3. K.F.Pawłow, P. G. Romankow, A. A. Noskow, Przykłady i zadania z zakresu aparatury i inżynierii chemicznej, WNT, 1971, 1981, 1988 4. I. Hołowacz, Przykłady i zadania z podstaw inżynierii chemicznej i procesowej, Wydawnictwo Politechniki Gdańskiej, 2017 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: Zna i rozumie podstawowe pojęcia i prawa determinujące zasady bilansowania masy, pędu i energii w procesach przepływowych. Zna i rozumie podstawowe parametry fizykochemiczne materii, bezwymiarowe liczby kryterialne oraz cel ich stosowania do obliczeń bilansowych procesów z wykorzystaniem równań ruchu masy, pędu i ciepła. Zna i rozumie procesy fizyczne towarzyszące produkcji żywności, a na ich podstawie zasady doboru urządzeń i aparatów do ich realizacji oraz znaczenie parametrów procesowych w projektowaniu procesów produkcji. Umiejętności: Potrafi stosować wiedzę matematyczną i statystyczną i/lub podstawowe technologie informatyczne do analizy wpływu podstawowych parametrów procesowych na przebieg badanego zjawiska. Potrafi sporządzić sprawozdanie z zadania badawczego i/lub obliczeniowego, w tym wykonać poprawnie graficzną formę ilustracji wyników, oraz poprawnie wyciągnąć wnioski z uzyskanych rezultatów. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej modułu 20% - 4 kolokwia cząstkowe z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 20% |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
CWL
CZ PT WYK
CWL
CWL
CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Ptaszek | |
Prowadzący grup: | Michał Pancerz, Paweł Ptaszek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CWL
CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Ptaszek | |
Prowadzący grup: | Urszula Goik, Michał Pancerz, Paweł Ptaszek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CWL
CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Ptaszek | |
Prowadzący grup: | Michał Pancerz, Paweł Ptaszek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CWL
CWL
CWL
CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Ptaszek | |
Prowadzący grup: | Michał Pancerz, Teresa Witczak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-26 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Paweł Ptaszek | |
Prowadzący grup: | Michał Pancerz, Teresa Witczak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.