Fermentacja i dojrzewanie piwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.4s.FIDP.SI.TBSBZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Fermentacja i dojrzewanie piwa |
Jednostka: | Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii |
Grupy: |
Browarnictwo i słodownictwo, 4 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć: - Wprowadzenie do fermentacji, urządzenia działu fermentacji, - Propagacja drożdży i bakterii kwasu mlekowego, - Przemiany biochemiczne fermentacji cz. 1, - Przemiany biochemiczne fermentacji cz. 2, - Kontrola procesu fermentacji. Ćwiczenia laboratoryjne Tematyka zajęć: - Propagacja drożdży piwowarskich, - Nastawienie procesu fermentacji, - Kontrola procesu fermentacji, - Analiza jakości piwa młodego. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Technologia słodu i piwa, W. Kunze, VLB Berlin Uzupełniająca 1. Yeast - the practical guide of beer fermentation, Brewing Elements Series, 2010 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: - budowę mikroorganizmów wykorzystywanych w przemyśle browarniczym do fermentacji brzeczki, rolę poszczególnych organelli oraz zasady metabolizmu drożdży - zależności pomiędzy składem chemicznym brzeczki a stężeniem produktów ubocznych fermentacji determinujących jakość organoleptyczną piwa - zasady prowadzenia procesu propagacji i fermentacji w browarnictwie, kontroli procesu oraz budowę najważniejszych urządzeń działu fermentacji UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - właściwie opracować proces propagacji i nastawienia fermentacji - wykonać analizę jakości brzeczki nastawnej oraz fermentującego młodego piwa, a także obliczyć najważniejsze wskaźniki wydajności procesów działu fermentacji - dobrać odpowiednią metodę fermentacji do uzyskania piwa o założonych parametrach jakościowych KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego - wykazania odpowiedzialności za pracę własną i innych w zakresie bezpieczeństwa |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 70%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnych sprawozdań z prac laboratoryjnych (średnia z uzyskanych ocen) - udział w ocenie końcowej modułu 15%, - kolokwium zaliczeniowe z zakresu ćwiczeń (ocena pozytywna dla min. 51% punktów) - udział w ocenie końcowej modułu 15%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CWL
CWL
CZ PT CWL
CWL
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Aneta Ciosek, Aleksander Poreda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN CWL
CWL
WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Aneta Ciosek, Aleksander Poreda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN CWL
CWL
WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Monika Cioch-Skoneczny, Magdalena Januszek, Aleksander Poreda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN CWL
CWL
WT WYK
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Aneta Ciosek, Aleksander Poreda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-26 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Aneta Ciosek, Aleksander Poreda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.