Analiza jakości surowców, półproduktów i produktów browarniczych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.4s.AJPB.SI.TBSBZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Analiza jakości surowców, półproduktów i produktów browarniczych |
Jednostka: | Katedra Technologii Fermentacji i Mikrobiologii |
Grupy: |
Browarnictwo i słodownictwo, 4 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
3.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Wykłady Tematyka zajęć - Kontrola jakości w browarnictwie i słodownictwie - Analityka laboratoryjna w słodownictwie - Analityka laboratoryjna w dziale warzelni - Analityka laboratoryjna w dziale fermentacji Ćwiczenia laboratoryjne Tematyka zajęć - Analiza jakości wody, słodu i chmielu - Analiza jakości brzeczki i młóta - Analiza jakości piwa - Analiza jakości drożdży i bakterii - Studium przypadku - zadanie analityczne (sprawdzenie nabytych umiejętności) |
Literatura: |
Podstawowa 1. W. Kunze, Technologia słodu i piwa, VLB Berlin, 2014 |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: - podstawowe zasady kontroli jakości w słodowni i browarze - potrzebę i zasady analizy jakościowej surowców, półproduktów i produktów browarniczych - wady i zalety poszczególnych metod analitycznych UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - przeprowadzić analizę jakości wody, słodu i chmielu - przeprowadzić analizę jakości brzeczki słodowej - przeprowadzić analizę jakości piwa KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - ciągłego dokształcania się i podnoszenia kwalifikacji zawodowych oraz rozwoju osobistego - wykazania odpowiedzialności za pracę własną i innych w zakresie bezpieczeństwa - wytłumaczenia potrzeby ciągłej kontroli jakości produktu w aspekcie rozwoju rynku browarniczego w kraju i na świecie |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. Udział w ocenie końcowej z przedmiotu - 40%. Zaliczenie ćwiczeń na podstawie: - indywidualnej pracy praktycznej - zadanie analityczne w laboratorium - udział w ocenie końcowej modułu 60%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
CWL
ŚR CWL
CWL
CZ CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Olga Hrabia, Aleksander Poreda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR CZ CWL
CWL
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Olga Hrabia, Aleksander Poreda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
CWL
CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Monika Cioch-Skoneczny, Magdalena Januszek, Aleksander Poreda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWL
CWL
CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Magdalena Januszek, Aleksander Poreda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-26 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia laboratoryjne, 30 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Aleksander Poreda | |
Prowadzący grup: | Aneta Pater, Aleksander Poreda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia laboratoryjne - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.