Zasady i organizacja żywienia zbiorowego i żywienia w szpitalach
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.ZOZZ.SM.TTDXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zasady i organizacja żywienia zbiorowego i żywienia w szpitalach |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: |
Dietetyka, 3 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
1.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie Studentów z zasadami planowania i organizacji żywienia w zakładach żywienia zbiorowego z uwzględnieniem szpitali oraz rolą dietetyka w procesie leczenia, a także systemami dystrybucji posiłków w szpitalach. |
Pełny opis: |
Organizacja i zasady żywienia w zakładach żywienia zbiorowego z uwzględnieniem szpitali. Ocena i monitorowanie stanu odżywienia chorych przyjmowanych do leczenia szpitalnego. Niedożywienie szpitalne. Żywienie zbiorowe w szpitalach jako element leczenia. Rola dietetyka. Metody oceny efektywności prowadzonego poradnictwa żywieniowego. Systemy dystrybucji potraw w szpitalu. Planowanie żywienia dietetycznego. Wykorzystanie wybranych programów komputerowych. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL, Warszawa, 2018 2. Deniszewski J., Szponar B., Socha J. (red.). Podstawy naukowe żywienia w szpitalach, IŻŻ, Warszawa, 2011. 3. Turlejska H., Pilzner U., Szponar L. Zasady racjonalnego żywienia. Zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia. Wyd. ODDK, Gdańsk, 2006. Uzupełniająca: 1. Gawęcki J., Mosso-Pietraszewska T. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, PWN, Warszawa, 2008. 2. Dyrektywy, Ustawy, Rozporządzenia UE i krajowe. |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: ZZZ_W1 zasady planowania i organizacji żywienia w zakładach żywienia zbiorowego z uwzględnieniem szpitali oraz rolę dietetyka w procesie leczenia ZZZ_W2 systemy dystrybucji posiłków w szpitalach UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: ZZZ_K1 przyjęcia odpowiedzialności za właściwe planowanie żywienia różnych grup ludności oraz do przekazywania społeczeństwu informacji o zasadach prawidłowego żywienia |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie w formie pisemnej; na ocenę pozytywną należy udzielić co najmniej 51% prawidłowych odpowiedzi na zadane pytania. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-25 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Kinga Topolska | |
Prowadzący grup: | Kinga Topolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT WYK
|
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Kinga Topolska | |
Prowadzący grup: | Kinga Topolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-27 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Kinga Topolska | |
Prowadzący grup: | Kinga Topolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (zakończony)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Kinga Topolska | |
Prowadzący grup: | Kinga Topolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/2025" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2025-02-26 - 2025-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Kinga Topolska | |
Prowadzący grup: | Kinga Topolska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.