Zasady i organizacja żywienia zbiorowego i żywienia w szpitalach
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.ZOZZ.SM.TTDDX.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zasady i organizacja żywienia zbiorowego i żywienia w szpitalach |
Jednostka: | Katedra Technologii Produktów Roślinnych i Higieny Żywienia (z laboratorium MCMŻ) |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z organizacją i zasadami żywienia w zakładach opieki zdrowotnej oraz opanowanie umiejętności planowania oraz oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup populacyjnych i różnych jednostek chorobowych. |
Pełny opis: |
Treść kształcenia Rola dietetyka w prewencji i leczeniu chorób. Kompetencje i umiejętności dietetyka w Europie. Wydajność i oszczędności działania szpitali publicznych w zakresie żywienia pacjentów. Wpływ stanu odżywienia na długość hospitalizacji i skuteczności leczenia. Monitorowanie odżywiania i stanu odżywienia pacjenta. Najważniejsze błędy popełniane w badaniach sposobu żywienia. Aktualne normy żywienia chorych hospitalizowanych Poradnictwo i konsultacje dietetyczne. Zalecenia dotyczące żywienia przy wypisie ze szpitala. Rola dietetyka. Organizacja żywienia zbiorowego w szpitalach – zespół ds. żywienia szpitalnego. Opieka dietetyczna w szpitalu. Struktura organizacyjna, infrastruktura, zasoby ludzkie. Prowadzenie procesów technologicznych. Systemy dystrybucji potraw w szpitalach. Łańcuch żywieniowy. Dostarczanie pożywienia na oddziały szpitalne. Serwowanie pożywienia pacjentom. Warunki do spożywania posiłków. Kuchenki oddziałowe. Zalecenia dla rodzin pacjentów dotyczące współpracy w żywieniu i poprawie aktywności fizycznej pacjentów. Żywienie dojelitowe – wskazania i przeciwwskazania. Technika żywienia pozajelitowego. Substraty stosowane w żywieniu pozajelitowym. Podstawowe zasady opieki nad chorym ze stomią. Żywienie chorych ze stomią. Programy komputerowe do planowania i bieżącej oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia chorych. Bazy danych i receptury potraw. Współczynniki strat technologicznych, sposób dokonywania redukcji składników odżywczych. Program komputerowy Dieta 5.0. Zastosowanie techniki przetwarzania danych w kuchniach szpitalnych. Żywienie w uzdrowiskach. Organizacja żywienia w sanatoriach i ośrodkach Spa. Miejsce i rola dietetyka. Promocja zdrowia w szpitalu i innych wybranych zakładach żywienia zbiorowego typu zamkniętego. |
Literatura: |
Podstawowa 1. Ciborowska H., Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wyd. PZWL, Warszawa, 2009. 2. Dzieniszewski J., Szponar B, Socha J. (red.). Podstawy naukowe żywienia w szpitalach, IŻŻ, Warszawa, 2001. 3. Turlejska H., Pilzner U., Szponar L. Zasady racjonalnego żywienia. Zalecane racje pokarmowe dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia. Wyd. ODDK, 2006. 4. Gawęcki J., Mosso-Pietraszewska T. Kompendium wiedzy o żywności, żywieniu i zdrowiu, PWN, Warszawa, 2008. Uzupełniająca 1. Dyrektywy, Ustawy, Rozporządzenia UE i krajowe 2. Informacja o wynikach kontroli żywienia i utrzymania czystości w szpitalach publicznych- nr ewid. 9/2009/p08141/lkr. NIK Delegatura w Krakowie. |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna ogólne zadania i kompetencje dietetyka w zakładach żywienia zamkniętego Zna zasady funkcjonowania i organizacji infrastruktury zakładów żywieniowych Umiejętności Zna programy komputerowe do planowania i bieżącej oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia chorych |
Metody i kryteria oceniania: |
Na ocenę 2 Wiedza Nie zna zadań i kompetencji dietetyka w zakładach żywienia zamkniętego Nie zna zasad funkcjonowania i organizacji infrastruktury zakładów żywieniowych Umiejętności Nie zna programów komputerowych do planowania i bieżącej oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia chorych Na ocenę 3 Wiedza Zna słabo zadania i kompetencje dietetyka w zakładach żywienia zamkniętego Zna słabo zasady funkcjonowania i organizacji infrastruktury zakładów żywieniowych Umiejętności Zna słabo programy komputerowe do planowania i bieżącej oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia chorych Na ocenę 4 Wiedza Dobrze zna zadania i kompetencje dietetyka w zakładach żywienia zamkniętego Dobrze zna zasady funkcjonowania i organizacji infrastruktury zakładów żywieniowych Umiejętności Dobrze zna programy komputerowe do planowania i bieżącej oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia chorych Na ocenę 5 Wiedza Zna bardzo dobrze zadania i kompetencje dietetyka w zakładach żywienia zamkniętego Zna bardzo dobrze zasady funkcjonowania i organizacji infrastruktury zakładów żywieniowych Umiejętności Zna bardzo dobrze programy komputerowe do planowania i bieżącej oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia chorych |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.