Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Wstęp do analizy danych

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: T.3s.WDAD.SI.TGCXZ.T
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Wstęp do analizy danych
Jednostka: Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności
Grupy: Gastronomia i catering dietetyczny, 3 sem, SI
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 2.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Pełny opis:

Ćwiczenia projektowe

Tematyka zajęć:

Podstawowe pojęcia z matematyki, zbiory liczbowe, nierówności, równania modułowe. Równanie kwadratowe i jego zastosowanie. Rozwiązywanie układów równań.

Ciągi liczbowe, wyznaczanie granicy ciągu. Wybrane szeregi liczbowe.

Funkcje i ich reprezentacja geometryczna w układzie współrzędnych. Właściwości niektórych funkcji jednej zmiennej (w tym potęgowej, wykładniczej, logarytmicznej). Pojęcie granicy funkcji.

Pochodna funkcji i jej interpretacja geometryczna. Liczenie pochodnych podstawowych funkcji i funkcji złożonych. Wyznaczanie pochodnych drugiego rzędu.

Badanie przebiegu zmienności funkcji.

Całka nieoznaczona i oznaczona. Obliczanie całek z wykorzystaniem metod przez podstawianie i przez części. Zastosowania geometryczne całki oznaczonej.

Wprowadzenie do opracowania wyników pomiarów wielkości prostych i złożonych.

Literatura:

Podstawowa:

1. W. Krysicki, L. Włodarski. Analiza matematyczna w zadaniach 1. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012.

2. M. Gewert, Z. Skoczylas. Analiza matematyczna 1: definicje, twierdzenia, wzory. Wrocław: Oficyna wydawnicza GIS, 2012.

Uzupełniająca:

1. Podręcznik dostępny w wersji elektonicznej: https://openstax.org/details/books/calculus-volume-1

2. Podręcznik dostępny w wersji elektronicznej: https://openstax.org/details/books/introductory-statistics

Efekty uczenia się:

WIEDZA - zna i rozumie:

podstawowe pojęcia, twierdzenia i metody matematyki wyższej w zakresie niezbędnym do opisywania i interpretowania różnego typu problemów i zjawisk oraz do analizowania danych pomiarowych

UMIEJĘTNOŚCI - potrafi:

wykonać zadania obliczeniowe i analizować problemy w oparciu o poznane twierdzenia i metody matematyczne

planować i realizować własne uczenie się przez całe życie

KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do:

krytycznej oceny swojej wiedzy i umiejętności, ciągłego poszerzania wiedzy

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie ćwiczeń na podstawie prac pisemnych zawierających krótkie zadania obliczeniowe. Ocena końcowa jest średnią ze wszystkich ocen uzyskanych z poszczególnych prac pisemnych.

Udział w ocenie końcowej przedmiotu 100%.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-25
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia projektowe, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Magdalena Witek
Prowadzący grup: Magdalena Witek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.0.4.0-5 (2024-07-29)