Wstęp do analizy danych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.WDAD.SI.TGCXZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Wstęp do analizy danych |
Jednostka: | Katedra Biotechnologii i Ogólnej Technologii Żywności |
Grupy: |
Gastronomia i catering dietetyczny, 3 sem, SI |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
2.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Pełny opis: |
Ćwiczenia projektowe Tematyka zajęć: Podstawowe pojęcia z matematyki, zbiory liczbowe, nierówności, równania modułowe. Równanie kwadratowe i jego zastosowanie. Rozwiązywanie układów równań. Ciągi liczbowe, wyznaczanie granicy ciągu. Wybrane szeregi liczbowe. Funkcje i ich reprezentacja geometryczna w układzie współrzędnych. Właściwości niektórych funkcji jednej zmiennej (w tym potęgowej, wykładniczej, logarytmicznej). Pojęcie granicy funkcji. Pochodna funkcji i jej interpretacja geometryczna. Liczenie pochodnych podstawowych funkcji i funkcji złożonych. Wyznaczanie pochodnych drugiego rzędu. Badanie przebiegu zmienności funkcji. Całka nieoznaczona i oznaczona. Obliczanie całek z wykorzystaniem metod przez podstawianie i przez części. Zastosowania geometryczne całki oznaczonej. Wprowadzenie do opracowania wyników pomiarów wielkości prostych i złożonych. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. W. Krysicki, L. Włodarski. Analiza matematyczna w zadaniach 1. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 2012. 2. M. Gewert, Z. Skoczylas. Analiza matematyczna 1: definicje, twierdzenia, wzory. Wrocław: Oficyna wydawnicza GIS, 2012. Uzupełniająca: 1. Podręcznik dostępny w wersji elektonicznej: https://openstax.org/details/books/calculus-volume-1 2. Podręcznik dostępny w wersji elektronicznej: https://openstax.org/details/books/introductory-statistics |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: podstawowe pojęcia, twierdzenia i metody matematyki wyższej w zakresie niezbędnym do opisywania i interpretowania różnego typu problemów i zjawisk oraz do analizowania danych pomiarowych UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: wykonać zadania obliczeniowe i analizować problemy w oparciu o poznane twierdzenia i metody matematyczne planować i realizować własne uczenie się przez całe życie KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: krytycznej oceny swojej wiedzy i umiejętności, ciągłego poszerzania wiedzy |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczeń na podstawie prac pisemnych zawierających krótkie zadania obliczeniowe. Ocena końcowa jest średnią ze wszystkich ocen uzyskanych z poszczególnych prac pisemnych. Udział w ocenie końcowej przedmiotu 100%. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (w trakcie)
Okres: | 2024-10-01 - 2025-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CWP
CZ CWP
PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia projektowe, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Magdalena Witek | |
Prowadzący grup: | Magdalena Witek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia projektowe - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.