Seminarium dyplomowe P
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.SEMD.SM.TTZPZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium dyplomowe P |
Jednostka: | Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
Grupy: |
Technologia Żywności, 3 sem, SM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
6.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Seminarium dyplomowe umożliwia studentom zaprezentowanie wyników swojej pracy magisterskiej oraz wynikających z nich wniosków i przygotowanie pracy magisterskiej do druku |
Pełny opis: |
Omówienie zasad prezentacji wyników badań. Omówienie struktury i zasad pisania prac magisterskich. Zasady wykorzystania literatury przedmiotu z zachowaniem prawa własności intelektualnej. Zasady cytowania literatury Ustalenie terminów prezentacji seminaryjnych Przedstawianie przez studentów prezentacji wyników swoich prac magisterskich i wynikających z nich wniosków. Przygotowywanie prac do wydruku |
Literatura: |
1. Achremowicz B., Wesołowska-Janczarek M. 2001. Poradnik dla dyplomantów. Wyd. AR w Lublinie. 2. Jabłonowska L., Wachowiak P., Winch S. (red.) 2008. Prezentacja profesjonalna. Wyd. Difin Warszawa. 3. Majchrzak J., Mendel T., 2009. Metodyka pisania prac magisterskich i dyplomowych. Wyd. AE w Poznaniu. 4. Weiner J. 2009. Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych. PWN Warszawa. 5. Czasopisma krajowe (np. Gospodarka mięsna, Przemysł Spożywczy, Żywność NTJ) i zagraniczne (np. Meat Science) z dziedziny nauki o żywności i nauki o mięsie. 6. Procedura przygotowywania prac dyplomowych przez studentów Wydziału Technologii Żywności (WTŻ) Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie http://wtz.ur.krakow.pl/zasoby/8/Procedura.pdf Literatura uzupełniająca: 1. Urban S., Ładoński W., 2003. Jak napisać dobra pracę magisterską. Wydanie piąte, uzupełnione, Wydawnictwo AE we Wrocławiu, Wrocław 2. Informacje dla studenta oraz nauczyciela - opiekuna i recenzenta pracy dyplomowej z wykorzystaniem modułu APD |
Efekty uczenia się: |
Wiedza Zna podstawowe zasady prezentacji wyników swojej pracy magisterskiej i przygotowania pracy dyplomowej. Uzyskuje pogłębioną wiedzę na temat nowoczesnych trendów i kierunkach badań naukowych w zakresie wiedzy o mięsie i jego przetwórstwie. Zna podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego. Umiejętności Formułuje zakres prezentacji, konstruuje tabele wykresy i inne elementy graficzne prezentacji z zakresu prezentacji wyników swojej pracy magisterskiej w odniesieniu do literatury polskojęzycznej i obcej, z wykorzystaniem programu Power point lub innego. Wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji uzyskanych wyników, wyciągania wniosków i pisania pracy Wykazuje umiejętność precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawiania prezentacji ustnej i pisemnej z zakresu wyników swojej pracy magisterskiej Kompetencje społeczne Wykazuje aktywność w trakcie dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z tematyką pracy magisterskiej Jest otwarty na konstruktywną krytykę i gotowy rozważyć propozycje innych osób. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie zajęć na podstawie : - oceny aktywnego uczestnictwa w dyskusji - przygotowania i prezentacji własnej pracy dyplomowej Na ocenę 2 nie zna podstawowych zasad prezentacji wyników prac magisterskich przygotowania pracy dyplomowej. Nie zna nowych trendów i kierunków badań naukowych w nauce o mięsie i jego przetwórstwie. Nie zna podstawowych zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego. nie potrafi zaprezentować wyników swojej pracy magisterskiej oraz nie wykazuje umiejętności prawidłowej interpretacji wyników, wyciągania wniosków i pisania pracy nie wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawienia pracy/prezentacji ustnej i pisemnej w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień nie wykazuje żadnej aktywności nie jest otwarty na krytykę i nie potrafi rozważyć propozycji innych osób Na ocenę 3 zna niektóre zasady prezentacji wyników pracy magisterskiej i przygotowania pracy dyplomowej. Słabo zna nowe trendy i kierunki badań naukowych w nauce o mięsie i jego przetwórstwie. Zna słabo podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego. w stopniu podstawowym potrafi zaprezentować wyniki swojej pracy magisterskiej oraz wykazuje umiejętność interpretacji wyników, wyciągania wniosków i pisania pracy wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się, ale nie przygotowuje i przedstawia swojej pracy/prezentacji ustnej i pisemnej w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje niską aktywność nie jest otwarty na krytykę, ale potrafi rozważyć propozycje innych osób Na ocenę 4 zna wymagane zasady prezentacji wyników pracy magisterskiej i przygotowania pracy dyplomowej, ale nie w pełni uwzględnia je w swoich działaniach. Dobrze zna nowe trendy i kierunków badań naukowych w nauce o mięsie i jego przetwórstwie. Dobrze zna podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego. w stopniu zadowalającym potrafi zaprezentować wyniki swojej pracy magisterskiej oraz wykazuje umiejętność interpretacji wyników, wyciągania wniosków i pisania pracy wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się, ale z błędami przygotowuje i przedstawia swoją pracę/prezentację ustnie i pisemnie w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje umiarkowaną aktywność jest otwarty na krytykę i gotowy rozważyć propozycji innych osób Na ocenę 5 Zna zasady prezentacji wyników pracy magisterskiej i przygotowania pracy dyplomowej i uwzględnia je w swoich działaniach. Bardzo dobrze zna nowe trendy i kierunki badań naukowych w nauce o mięsie i jego przetwórstwie. Bardzo dobrze zna podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego. potrafi bardzo dobrze zaprezentować wyniki swojej pracy magisterskiej oraz wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji wyników, wyciągania wniosków i pisania pracy wykazuje umiejętności precyzyjnego porozumiewania się oraz przygotowania i przedstawienia pracy/prezentacji ustnie i pisemnie w trakcie dyskusji dotyczącej omawianych zagadnień wykazuje dużą aktywność jest otwarty na konstruktywną krytykę i potrafi rozważyć propozycje innych osób |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-28 - 2022-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Seminarium, 60 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Władysław Migdał | |
Prowadzący grup: | Jacek Domagała, Władysław Migdał, Maria Walczycka, Marzena Zając | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.