Seminarium dyplomowe C
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | T.3s.SEMD.NM.TTZCZ.T |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Seminarium dyplomowe C |
Jednostka: | Katedra Przetwórstwa Produktów Zwierzęcych |
Grupy: |
Technologia Żywności, 3 sem, NM |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
6.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | (brak danych) |
Skrócony opis: |
Seminarium dyplomowe umożliwia studentom zaprezentowanie wyników swojej pracy magisterskiej oraz wynikających z nich wniosków i przygotowanie pracy magisterskiej do druku. |
Pełny opis: |
Omówienie zasad prezentacji wyników badań. Omówienie struktury i zasad pisania prac magisterskich. Zasady wykorzystania literatury przedmiotu z zachowaniem prawa własności intelektualnej. Zasady cytowania literatury Ustalenie terminów prezentacji seminaryjnych Przedstawianie przez studentów prezentacji wyników swoich prac magisterskich i wynikających z nich wniosków. Przygotowywanie prac do wydruku. |
Literatura: |
Podstawowa: 1. Jabłonowska L., Wachowiak P., Winch S. (red.) 2008. Prezentacja profesjonalna. Wyd. Difin Warszawa. 2. Majchrzak J., Mendel T., 2009. Metodyka pisania prac magisterskich i dyplomowych. Wyd. AE w Poznaniu. 3. Weiner J. 2009. Technika pisania i prezentowania przyrodniczych prac naukowych. PWN Warszawa. Uzupełniająca: 1. Achremowicz B., Wesołowska-Janczarek M. 2001. Poradnik dla dyplomantów. Wyd. AR w Lublinie. 2. Czasopisma krajowe (np. Przegląd Mleczarski, Przemysł Spożywczy, Żywność NTJ) i zagraniczne (np. International Dairy Journal) z dziedziny nauki o żywności i nauki o mleku. 3. Procedura przygotowywania prac dyplomowych przez studentów Wydziału Technologii Żywności (WTŻ) Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie http://wtz.ur.krakow.pl/zasoby/8/Procedura.pdf |
Efekty uczenia się: |
WIEDZA - zna i rozumie: - podstawowe zasady prezentacji wyników swojej pracy magisterskiej i przygotowania pracy dyplomowej, uzyskuje pogłębioną wiedzę na temat nowoczesnych trendów i kierunkach badań naukowych w zakresie wiedzy o mleku i jego przetwórstwie, zna podstawowe zasady ochrony własności przemysłowej i prawa autorskiego; UMIEJĘTNOŚCI - potrafi: - formułować zakres prezentacji, konstruować tabele wykresy i inne elementy graficzne prezentacji z zakresu prezentacji wyników swojej pracy magisterskiej w odniesieniu do literatury polskojęzycznej i obcej, z wykorzystaniem programu Power point lub innego. Wykazuje umiejętność prawidłowej interpretacji uzyskanych wyników, wyciągania wniosków i pisania pracy; - umiejętnie precyzyjnie porozumiewać się oraz przygotować i przedstawiać prezentację ustną i pisemną z zakresu wyników swojej pracy magisterskiej. KOMPETENCJE SPOŁECZNE - jest gotów do: - aktywnego udziału w dyskusji dotyczącej różnych zagadnień związanych z tematyką pracy magisterskiej; - konstruktywnej krytyki i rozważenia propozycji innych osób. |
Metody i kryteria oceniania: |
Prezentacja pracy magisterskiej (przegląd literatury, materiał i metody badań, wyniki i dyskusja) za pomocą programu Power Point |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-27 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT SO SEM
SEM
N SEM
|
Typ zajęć: |
Seminarium, 60 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Jacek Domagała | |
Prowadzący grup: | Jacek Domagała, Magda Filipczak-Fiutak, Dorota Najgebauer-Lejko, Agnieszka Pluta-Kubica, Marek Sady, Katarzyna Turek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Seminarium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.